Jam – algemeen

Inmaak AarbeienjamJam algemeen voor 4-5 potten van 0,3 liter

Ingrediënten:

  • 1 kilo vruchten
  • 1 kilo geleisuiker of 450 gram geleisuiker speciaal
  • “smaakjes naar smaak”

Als je deze verhouding in acht neemt kun je bijna elke jam maken die je wilt; jam van één vrucht of jam van meerdere vruchten. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld:

  • aardbeien met rabarber
  • kruisbessen met kersen
  • pruimen met zwarte bessen
  • zwarte bessen met kruisbessen
  • aardbeien met zwarte bessen
  • aardbeien met bramen
  • aalbessen met aardbeien
  • frambozen met aalbessen
  • cranberries met sinaasappel
  • bramen met vlierbessen
  • aardbeien met frambozen en aalbessen
  • bramen met appels
  • bramen met appels en pruimen
  • bramen met bosbessen

En ga zo nog maar een tijdje door. Elke combinatie is te proberen in een verhouding die je wilt (en naar gelang de oogst; misschien heb je 250 gram kruisbessen kunnen oogsten en kun je dat dus mengen met 750 gram ander vruchten die je kunt oogsten.

En je kunt er nog een extra smaak aan brengen naar eigen voorkeur. Bijvoorbeeld een kaneelstokje, vanillestokje, citroensap, limoensap, pepermuntblaadjes, citroenmelisse, een vleugje chilipeper, een schijfje verse gember, een scheutje likeur als sinaasappellikeur of bessenlikeur, of sterke drank als een scheutje rum of whisky, maar bijvoorbeeld wat gedroogde rozijnen, fijngehakte walnoten, etc. Allemaal naar je eigen smaak en creativiteit. Tot slot kun je er ook de consistentie aan geven die je zelf wilt; wil je een zachte jam of wil je er kleinere of grotere stukjes fruit in, etc.

Recept:

Maak de vruchten goed schoon, eventueel schillen en ontpitten. Snij de vruchten in kleinere of grotere stukjes, naar wens. Doe de vruchten met de suiker en eventuele andere ingrediënten (niet de alcohol als je die gebruikt, die dien je altijd pas als laatste toe!) in een pan en breng aan de kook. Kook alles zachtjes tot de suiker volledig is opgelost en een gebonden jam is ontstaan.

Controleer of de jam dik genoeg is door een theelepel kokende jam op een koud bordje te doen en bij het afkoelen te kijken hoe dik de jam wordt als ze is afgekoeld. Verwijder vervolgens de toevoeging (het kaneelstokje of kruiden, etc.). Indien je alcohol gebruikt kun je die erbij doen als het vuur is uitgezet en je de jam ietsje hebt laten afkoelen. Giet de nog warme jam in met soda en kokend water gesteriliseerde potten. De meeste jams die op deze manier zijn gemaakt zijn ongeveer 1 jaar houdbaar.