Jam van pompoen, gember, citroen en rum

Details

(3 beoordelingen)

 

Herkomst recept: Larousse Confituren

voor 4 tot 5 potjes van 350 gram

INGREDIËNTEN:

  • een pompoen van ongeveer 1 kilo (of 2 kleinere pompoenen)
  • 2 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 50 gram verse gember
  • 900 gram suiker
  • 1 deciliter rum
  • 2 passievruchten (zie toelichting)

 

RECEPT:

Maak de pompoen schoon; verwijder schil en pitten en eventuele draden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Weeg de pompoenblokjes, je hebt 700 gram nodig. Doe de pompoenblokjes in een grote kom en zet apart. Boen de citroenen en sinaasappels met water schoon en snijd ze in dunne plakjes. Snijd elk plakje vervolgens in kwarten. Vang daarbij het sap op. Doe de citroenplakjes en sinaasappelplakjes plus het sap bij de pompoenblokjes. Schil en rasp de gember en voeg ook dat toe aan de pompoenblokjes. En snijd de passievruchten doormidden, lepel sap en zaden eruit en voeg ook dat toe aan de pompoenblokjes. Doe tenslotte ook de suiker erbij en meng alles goed. Dek af met bijvoorbeeld huishoudfolie en laat minimaal 2 uur staan/weken.

Doe daarna het pompoenmengsel in een pan met een dikke bodem, breng aan de kook, zet het vuur vervolgens uit en laat afkoelen. Doe het mengsel terug in de kom, dek weer af met huishoudfolie en zet 12 uur lang op een koele plek.

Op dag 2 doe je het mengsel vervolgens weer in de pan en breng je het weer aan de kook.  Kook op middelhoog vuur ongeveer 15 tot 20 minuten tot alles gaar is en indikt. Je kunt er voor kiezen om het zo te laten maar zelf vond ik het een fijner idee om het iets minder grof te laten, ik heb daarom met de aardappelpureestamper een paar keer in het mengsel gestampt, tot het dus iets fijner van structuur was (maar als je de jam grover wilt doe je dat dus niet, en als je de jam juist nog fijner van structuur wilt tot het bijna op een gelei lijkt kun je overwegen om het pompoenmengsel te pureren met de staafmixer.

Maak ondertussen de potten schoon met soda en kokendheet water. Spoel ze na met kokendheet water en laat dat hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen (door het kokendhete water kunnen er geen bacteriën groeien).

Voeg tot slot de rum toe aan de jam, breng weer aan de kook en roer nog even goed door. Controleer de dikte van de jam (door een lepeltje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten). Laat, als dat nodig is, nog wat langer koken en test opnieuw.

Giet het hete water uit de potten en deksels en vul de potten met de jam. Sluit ze af en zet de potten ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.

Controleer na afkoeling of de potten vacuüm zijn. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op.

 

Dit is een erg lekker recept! Ik moet alleen wel wat opbiechten; ik ging met enthousiasme deze jam maken maar kwam er halverwege pas achter dat ik 2 passievruchten nodig had (die ik dus niet in huis had). Om toch iets te gebruiken wat niet hetzelfde is maar wel ook wat tropisch in zich heeft heb ik 6 gedroogde abrikozen in kleine stukjes toegevoegd. Natuurlijk werd het daardoor anders, maar wel ook heel lekker. En ik ga dit recept zeker vaker maken en dan zorg ik dat ik 2 passievruchten in huis heb, want ik wil het zeker ook maken zoals het officiële recept aangeeft.

En dan nog een tip: gebruik een geschikte pompoen. Er zijn pompoenen die wat korrelig van structuur blijven na het koken en er zijn pompoenen met juist extra glad en zijdezacht vruchtvlees, en die laatste is voor dit recept het lekkerst.  

Dan nog over het recept dat in 2 dagen wordt gemaakt. Of dat perse nodig is? Je ziet dat na de de 12 rusturen, je kunt dan zien dat de stukjes en plakjes kleiner zijn geworden en dat het vocht al heel glanzend en geleiachtig is geworden, bijna siroopachtig en alsof er al wat pectine uit het fruit is gekomen. Ik denk dat een aantal uren rusten/weken na de eerste keer koken dus zeker nuttig is (ik zelf sneed, mengde en kookte de pompoen plus overige ingrediënten ’s avonds en liet het gekookte pompoenmengsel gewoon een nacht en ochtend rusten/weken.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief