Siroop – handperen in witte wijn

Inmaak Handperen in siroop

 

Dit is in principe hetzelfde recept als het recept voor stoofpeertjes in rode wijn. Met 3 verschillen: in plaats van rode wijn gebruikte ik zoete witte wijn. En in plaats van stoofpeertjes gebruikte ik handperen. Uiteraard kun je ook de kruiden wat aanpassen aan je smaak.

INGREDIËNTEN

  • 3 liter zoete witte wijn
  • 1 liter water
  • 1 kilo suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 plakjes gember
  • 4 steranijs
  • 1 sinaasappel met schil in plakken
  • 1 citroen met schil in plakken

 

RECEPT

Waar je stoofpeertjes 30 tot 45 minuten laat koken, zo maak je hier ook eerst de siroop van wijn, water, suiker en kruiden. Het mengsel zeef je vervolgens zodat je een heldere vloeistof zonder kruiden overhoudt. Dat breng je weer een de kook. Vervolgens voeg je de geschilde en in kwarten of stukken gesneden handperen in de kokende siroop en kook je die hooguit een minuut of 10 (tot de smaken goed zijn opgenomen – de peren koken niet tot moes). Je kunt er dus ook prima handperen voor gebruiken die niet willen rijpen (of worden opgevreten door vogels en je daardoor snel wilt plukken). Pas eventueel je kooktijd aan; proef en bepaal of je ze langer wilt koken of niet.

Speculaas perentaart

 

Deze peertjes zijn lekker om zo te eten, maar ook lekker bij yoghurt, ijs en andere desserts. En ook nog prima te gebruiken in recepten waar je handperen voor nodig hebt (bijvoorbeeld een salade, of taart (op de foto speculaas-perentaart met de in witte wijnsiroop ingemaakte handperen). Ook erg lekker bij bijvoorbeeld rodekool, en ook erg lekker bij een stukje pittige kaas.

Ook deze handperen in potten zijn minimaal een jaar te bewaren, mits vacuüm. En tot slot ook hier de opmerking: mocht je siroop overhouden: gooi dat natuurlijk nooit weg, vries het in ijsblokjeszakjes in. Daar kan geen limonadesiroop tegenop. Maar ook lekker om eens een blokje in een jus of saus te gooien. Of inkoken voor een stroopje bij een salade met blauwaderkaas. Of over een gemengde vruchtensalade, etc..