Sambal – Surinaams, met tomaten

Sambal tomaatvoor 4 potten van 150 gram:

Ingrediënten:

  • 2 tot 3 grote gele tomaten (of een stuk of 15 tot 20 gele cocktailtomaatjes)
  • 4 tot 6 gele Habanero’s (afhankelijk van smaak, hoe heet je het wilt en welke pepers je gebruikt)
  • zout naar smaak
  • 3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 4 grote tenen knoflook
  • ¼  theelepel koenjit
  • 2 koffielepels honing
  • stukje trassi van 1 bij 1 cm
  • 1 eetlepel citroensap
  • 7 flinke sjalotten

Recept:

Was de pepers en verwijder de steeltjes en zaden, snijd ze in stukken. Halveer de tomaten en druk er met je vingers de gelei met de zaden zoveel mogelijk uit (anders zitten er veel zaden in de sambal). Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Doe de pepers met de uien in een keukenmachine en maal ze bijna fijn (houd nog een beetje structuur). Verhit de olie in een koekenpan en bak de uien-peperpuree zachtjes, een kwartiertje lang, af en toe roeren.

Verkruimel dan de trassi erboven en pers de tenen knoflook erboven uit. Voeg koenjit toe en bak nog 10 minuten zachtjes (het mengsel begint nu langzaam in te dampen en droog te worden). Doe de stukjes tomaat in de keukenmachine en maal helemaal fijn. Voeg de tomatenpuree toe een het uien-pepermengsel. Voeg dan de honing toe, zout naar smaak en 1 eetlepel citroensap. Laat dit nog 10 minuten zachtjes pruttelen, schep af en toe even om. Proef en voeg eventueel naar smaak nog wat zout of honing of citroensap toe. Maak ondertussen de potten schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water.

Vul de hete potten met de hete sambal, draai het deksel erop en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer, wanneer de potten afgekoeld zijn, of ze vacuüm zijn: vacuüm potten kun je een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn kun je zeker nog 2 maanden in de koelkast bewaren.

Lekker bij alle rijstgerechten, Surinaamse gerechten, maar ook lekker om mee te bakken met bijvoorbeeld nasi. Tot slot: maakt een mooie gele sambal. Mocht je geen gele Habanero’s of gele tomaten hebben, kun je uiteraard ook rode varianten gebruiken, je kunt de koenjit dan ook weglaten, en je krijgt dan dus een rode sambal.