Siroop – pompoen in gembersiroop

voor 3 potten van 0,3 liter

Ingredienten:

  • 1 kilo pompoen
  • 2 limoenen
  • 60 gram verse gember
  • 500 gram kristalsuiker

Recept:

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in blokjes van 1 x 1 centimeter. Was de limoenen, rasp wat groene rasp (het wit is bitter) en bewaar dat. Pers het sap eruit. Schil de gember en snijd ze in plakjes. Doe alle ingredienten inclusief de suiker en de rasp samen met een halve liter water in een pan en breng aan de kook. Kook het geheel zachtjes ongeveer 30 minuten tot de pompoenblokjes zacht en glazig zijn geworden.

Schep de blokjes met een schuimspaan uit de pan en doe ze in met kokend water gesteriliseerde glazen potten. Zet het vuur nu hoog en kook het suiker-gember-watermengsel in tot ongeveer de 60 % van de originele hoeveelheid (de pompoenblokjes moeten juist onder de siroop komen te staan).

Giet de stroop door een zeef (waarin gemberresten en citroenrasp in achterblijven) in de potten zodat de pompoenblokjes onder de siroop staan. Sluit de potten af en laat ze ondersteboven afkoelen. 12 maanden houdbaar.