Zoetzuur – Italiaans zoetzuur

Inmaak Italiaans zoetzuurEen beetje geïnspireerd op het zoetzuur van cherrytomaatjes dat je tussen de inmaakrecepten op mijn website kunt vinden…… maar dan met wat andere oogst van eigen tuin. Wel met cherrytomaatjes, want die zijn in dit zoetzuur erg lekker.

voor 4 potten van 350 gram

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 350 gram kerstomaatjes
  • 300 gram blokjes courgette
  • 2 rode uien, in kwart ringen gesneden
  • 1 klein rood pepertje, zonder zaden en zaadlijsten
  • 1 theelepel zout
  • 3 deciliter water
  • 4,5 deciliter azijn
  • 80 gram kristalsuiker
  • 2 teentjes knoflook
  • een handvol kleine basilicumblaadjes, of in kleine stukjes gescheurd

Recept:

Was de kerstomaatjes en dep ze droog. Was de courgette, verwijder kop en kont en eventuele zaadlijsten, snijd ze in blokjes (ongeveer net zo groot als de tomaatjes). Pel de uien en knoflook, snijd de uien in kwart ringen (halve ringen passen lastig in een pot als je die wilt vullen), en pers de knoflook uit.

Verwarm de olijfolie in een pan, voeg ui en knoflook toe en smoor 5 minuten op zacht vuur, niet bruin bakken! Blus af met het water, de azijn en voeg de suiker en zout toe. Breng aan de kook en voeg courgetteblokjes en ragfijn gesneden peper toe. Laat ongeveer 10 minuten doorkoken.

Maak ondertussen de potjes schoon met soda en kokend water, spoel ze na met kokend water en laat dat kokendhete water in de potjes staan tot je ze gaat vullen.

Meng de gewassen en drooggedepte kerstomaatjes met de stukjes basilicum. Zet het vuur zo hoog mogelijk. Giet de schone potjes leeg en zet ze klaar om te vullen. Doe de tomaten met basilicum in het kokende azijnmengsel, laat het vuur hoog staan zodat het mengsel met de tomaten erbij binnen een halve minuut weer kookt. Zodra het kookt zet je het vuur uit en vul je de potten, zorg dat de groenten goed onder het azijnmengsel staan. Sluit de potten af en zet ze ondersteboven tot afgekoeld.

Circa 6 maanden houdbaar.