Paarse oogst

Nou ja, oogst…….. oogstje. Ook al schijnt het geen officieel Nederlands woord te zijn, toch hadden we dit afgelopen week in de tas.

Van dit: radijs Diana (niet voor de naam gekocht, wel voor de kleur)

 

En raapjes met een moeilijke naam: Hinona Kabu

 

Onder het mom ‘Mooi paars’ is niet lelijk hebben we dit jaar extra veel lila, roze en paars in de tuin. Deze paarse radijsjes en raapjes maar ook de paarse spitskool Kalibos, paars bloeiende Verbena bonariensis, paarse stokbonen Carminat, paarse paprika Gypsy Baron, Basilicum Purple Ruffles en de bladkool Midnight Sun. En zo kan ik nog wel wat groenten, bloemen en kruiden noemen.

Ook de kapucijners bloeien ondertussen mooi in roze/paarse tinten:

 

En let even op de mooie combinatie van de kapucijnerbloemen met het zorgvuldig blauw geverfde hek 🙂 .

En de eerste kapucijnerpeulen (nog plat en leeg hoor) hangen ook al in de planten, ook paars:

 

We verwachten toch wel over een week of 2 de eerste kapucijners te kunnen oogsten. En dan gaat heel snel, 2 weken daarna is de oogst al weer voorbij en zijn de planten dood (of onderweg).

Ook mooi paars:

 

Salvia Lilac Dream, afgelopen maart gekocht bij kwekerij Bastin en nu al erg blij mee. Ze is dus nog jong, deze Salvia komt uit de microphylla-groep en dat betekent dat deze kleine halfheester tot de vorst bloeit (daar willen we nu echt nog niet aan willen denken, maar heel, héél lang dus). En daarnaast geuren de blaadjes heerlijk kruidig en een beetje fruitig. En de blaadjes maar ook de bloempjes zijn ook nog eens eetbaar. Een win-win plant dus. Mocht je ooit eens zo’n Salvia microphylla tegen komen: altijd kopen als de bloemkleur je bevalt. Het enige waar je wel wat rekening mee moet houden is dat de planten slechts matig winterhard zijn. Ik overwinter ze in hun pot in de koude kas maar je kunt bijvoorbeeld ook in het najaar stekken nemen; die overwinter je soms wat makkelijker dan de moederplant in pot.

Niet alles in het leven kan paars zijn (“Gelukkig maar”, zegt Ruud). En dus zijn we ook blij met de wit bloeiende doperwtjes, de oogst van roze/groene rabarber, en we eten volop groene rucola en tuinkers. Nog een week of 2 en we kunnen snijbiet eten. En de eerste komkommertjes zijn in de maak:

 

En de aardbeien komen er aan!!

 

Nu ook nog knalgroen, maar over een week of 3 zullen we de eerste felrode aardbeien kunnen oogsten, en daar verheugen we ons nu al op. Dat betekent ook dat we ergens in de komende 2 weken, wanneer de laatste bloemen uitgebloeid zijn, de planten af gaan dekken met blauw gaas om de rijpe aardbeien te beschermen.

Oh ja, na de linkjes naar de tomatenfilmpjes (in het vorige blog) wil ik ook deze link nog even delen. Donderdagavond was op tv de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over de trostomaat (of die überhaupt bestaat en wat dan het verschil is met een niet-trostomaat, en dat blijkt natuurlijk de prijs te zijn 🙂 ). Het was een leuke aflevering die je hier kunt bekijken: Keuringsdienst van Waarde – Trostomaat 

Nog een link: ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven, na het stukje over de verschillende soorten sla heb ik nu iets geschreven over alle soorten blaadjes die je in een bladsalade kunt gebruiken maar officieel geen sla is: Saladeblaadjes telen

En tot slot natuurlijk weer een foto van een bloem, dat ga ik de komende maanden wel volhouden want alles groeit hier nu in sneltreinvaart (we hoopten alleen op een keer een mals regentje van 01.00 tot 06.00 uur maar dat zit er niet in, en dan geven we zelf dus maar water).

Niet uit eigen tuin maar uit eigen berm: vlierbloesem

Ik heb gisteren al wat schermen kunnen oogsten en die staan nu te ‘trekken’, morgen ga ik er vlierbloesemgelei van maken, en ik zal dit weekend ook een pagina over deze heerlijke bloemschermen schrijven, en daarin natuurlijk de eerste potjes inmaak van 2018 laten zien.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Niels Janssen

Hoi Diana

Nog een paarse tip voor je: de paarse basilicum, mocht je hem nog niet kennen. Heel lekker sterk en kruidig van smaak, heel anders dan de traditionele basilicum.
Zeker een aanrader!!
Groetjes Niels

Wendy de Vos

Inderdaad een erg mooie combinatie het blauwe hek met de capucijner bloemen het heet niet
voor niets Diana’s mooie moestuin
Ik ga ook een passiebloem tegen mijn grijze plactic schuurtje aan laten groeien het moet er
tenslotte ook mooi uitzien

manon van wijk

Dit is een bericht voor Cecile.
Ik heb in het voorgaande bericht over tomaten, nog een mogelijk helpend antwoord gegeven op je vraag over de bes.

Iedereen verder een heerlijk tuinweekend gewenst!
En zo onder de koffie weer effe rustig genieten van je tekst en foto’s Diana!

Groet, Manon

Anoniem

wat een leuk stukje weer. ik zit te wachten totdat mijn sugarsnaps gaan bloeien, de planten zijn al behoorlijk groot maar nog geen bloem te zien. Kan ik die nog verwachten?
en ik heb een mysterieuze ongewenste bezoeker die in 1 nacht al mijn aubegineplantjes heeft kaalgevreten verdorie. alleen de stengels zijn nog over. en tot mijn grote schrik zag ik ineens ook een van mijn tomatenplantjes helemaal weg! en dat is vreemd want dat stuk tuin is helemaal dicht met hek en gaas. ik vermoedde namelijk een konijn maar die kan dus echt niet bij mijn tomatenplanten komen. wie weet raad?

manon van wijk

Hallo Anoniem,

Ik heb ook vraat aan twee aubergine plantjes. Ik zie kartelrandjes aan de resten blad. Ik vermoed iets van een torretje. Ik heb ze expres opgeofferd aan het knagertje, zodat het van de anderen afblijft. Kijk er dagelijks meerdere malen naar maar zie geen beestje.
Hoop dat de andere aubergines uiteindelijk harder groeien dan de knager knagen kan.

Heb dus geen idee.

Maria Thijssen

Ik woon in Frankrijk maar heb dat ook zo met mijn aubergine. Hier is het de coloradokever. Ze eten alle nachtschade maar vooral aubergine vinden ze lekker. Niets aan te doen behalve iedere dag inspecteren, dood drukken en de op oranje kaviaar lijkende eitjes die als je pech hebt al onder de blaadjes zitten verwijderen. Ik weet niet of ze in Nederland ook zijn.

Anoniem

t zijn niet een paar stukjes maar echt alle bladeren weg tot op de stengel. ik dacht eerst konijnen maar gisteren nog alle ‘ingangen’ nagelopen etc en vannacht weer een plant opgegeten! mss een vogel? heb er nu ook een net over…

Anoniem

dan verwacht ik konijnen, maar dan zal dit mss een vliegend exemplaar moeten zijn geweest 😀 of gewoon een hele slimme. ik dacht trouwens dat tomatenplanten giftig waren? dan komt ie iig niet meer terug…

manon van wijk

Nou bij mij inmiddels ook twee helemaal kaal gegeten!
lijkt mij geen vogels. Zie kleine kartelrandjes…..

Helaas……

groetjes, Manon

Anoniem

hier geen plantjes meer opgegeten en de auberginestengels krijgen weer blaadjes. denk niet dat het nog wat wordt maar ze staan wel in een bak dus mss als het lekker warm blijft en ik ze in het najaar naar binnen haal. ..

Marianne

Bij ons gaat dat net zo, met paprika bijv. En het zijn hier de reeen die denken dat de moestuin een snackplek is!! ‘s Morgens zie ik hun pootafdrukken door de tuin en zodoende kan ik precies volgen wat ze deze nacht hebben verorberd!
Ik kan je vertellen: de slakken zijn er niets bij!
En ik heb nog geen idee wat ik er aan kan doen.

Anoniem

Hebben jullie ook last van de reeën? Wij ook ik kwam gisteren in de groententuin en alle topjes van de boontjes waren opgegeten, de erwten en sluimererwten vonden ze blijkbaar een delicatesse endaarbovenop is de schors van onze amandelboom ook aangepakt. Inde achtertuin zijn alle rozenknoppen weg… de vogels pikken het fruit tot zelfs in de vijgen. Nog nooit last van gehad, maar nu sinds onze jachthond er niet meer is, zie ik vanalles. Ik vrees dat mijn oplossing opnieuw een jachthond zal zijn.
Groetjes carine

Wout

Hallo Diana,
Even buiten het blogonderwerp een kwestie waarbij ik denk dat jullie daar ook wel een (ervarings)mening over hebben. Jullie moestuin is in Spijkenisse en zoals je hier en daar zelf schrijft op een grond die hoofdzakelijk uit kleigrond bestaat. Zelf heb ik in Zeeland vergelijkbare klei denk ik. Maar mijn vraag is; wat hebben jullie gedaan met de grond in jullie kassen? Uitgegraven en vervangen door een laag tuinaarde? Of de bestaande grond goed voorzien van een flinke gift compost? Of toch nog iets anders? Op je foto’s lijkt wel of je beide opties hebt toegepast?
Ik heb nog geen van beide gedaan maar vraag me wel af wat nu het beste zou zijn.

Je liefde voor een paarse kleur doet mij dan weer associëren met een Prince (not Harry) en met zijn “purple rain” .
wout

Tineke van der Meij

Toeval?
Vandaag in mijn weblog http://www.hetgroentje.nl ook een stukje geschreven waar Purple Rain in voorkomt….

Carine

Ben even gaan kijken naar deze site, maar ik krijg foutboodschap dat de server niet gevonden kan worden….
Groetjes carine

Wout

Dank voor je antwoord Diana,
Ik denk dat ik inderdaad een aanhangwagentje compost ga halen en dat door de bovenste laag ga mengen.
Want dan heb je de voordelen van twee werelden; toch een wat luchtigere grond om te bewerken maar wel met de voordelen van vruchtbare klei. De klei is gelukkig niet zo heel erg vettig, eerder ietsje zanderige klei.
groeten/wout

Liane

Hallo Diana,
Ik lees met veel plezier alle artikelen op je site. En bijna altijd als ik iets google over bepaalde planten kom ik jouw site terecht. Echt ongelofelijk zoveel informatie en zo leuk omdat het allemaal vanuit je eigen ervaring is beschreven. Zo hoeven we niet allemaal het wiel uit te vinden :-)) Dank je wel! <3

Carine

Dag Diana en Ruud,

Als ik even ga zitten, tussendoor snel even lezen naar interessante reactie’s, teksten. Een goed idee om vlierbloesemgelei te maken. Heb dit nog niet gemaakt. Van bloemen maak ik wel paardenbloemgelei wat ook een aanrader is. Even op internet wat gegoogled, en ik kom ook vlierbessengelei met appel tegen en aardbeiconfituur met vlierbloesem. Ik vlieg er direct in.
Het weer is hier helemaal omgeslagen. Woensdag had ik de kachel nog aan en nu zit ik te puffen van de hitte. Ik weet niet wat eerst te doen…. Netels plukken voor het uitplanten van mijn tomaten (nog 2 rijen te gaan…), paprika’s en pepers uitplanten, aardbeien plukken, kersen plukken, tuinbonen plukken enne….. onkruid uitdoen. Gisteren zag ik de eerste rode framboos. Waarom moet toch alles tegelijkertijd? Ik heb dagen nodig van 24 uur.

Voor wie geinteresseerd is, Ik maak ook een vliersiroop die wel minsters 6 maanden moet blijven staan om nadien te mengen met spuitwater en ook een aperitief met vlierbloesem op basis van witte wijn (vin cuit). Moest iemand geinteresseerd zijn, schrijf ik het recept neer.

Nu snel verder werken. Veel tuinplezier allemaal.
Carine

Tineke van der Meij

Kersen plukken? Nu al?

Carine

Ja hoor, maar ik woon in zuid-west frankrijk. Het is hier anders dit jaar heel lang koud gebleven, het was warmer in het NL en BE dan hier. Maar uiteindelijk blijkt de natuur toch alles in te halen, het mooie eraan.
Gisteren de tomatillo’s uitgeplant. En idd Diana, zoals je schreef ze groeien snel. Ik dacht zo’n fijne ‘draadjes’ daar komt niks van, maar uiteindelijk toch heel goed gegroeid
en de eerste bloemetjes staan er reeds in. Moet nog eens kijken wat ik ermee kan doen, want eigenlijk ken ik het niet. Ik vind het gewoon leuk dingen uit te proberen.
Een leuke tuindag gewenst
Carine

Carine

Diana,
Bedoel je tomatillo’s rauw in een salade?
Groetjes
Carine

Carine

Dag Diana,
Oh wat spijtig dat de gelei mislukt is. Gebeurt bij mij ook wel eens met de paardenbloemgelei…. mijn moeder had hiermee altijd succes, en ik niet altijd…. daar heb ik altijd zo veel trots voor.
Ter informatie, Ik maak al jaren geen gebruik meer van geleisuiker. Persoonlijk vind ik de confituur/gelei lekkerder met gewone suiker en in geleisuiker zitten bewaarmiddelen wat ik probeer te bannen.
Als ik confituur/gelei maak, en het fruit bevat te weinig pectine om te dikken (zoals gelei op basis van water/wijn/thee) maak ik telkens gebruik van extra pectine in poedervorm (gemaakt van zure appels) om te dikken. Daarnaast recupereer ik ook de pitten van citroen, voeg dit in een theebuiltje en laat dit meekoken met de gelei. Hopelijk lukt het dan, maar bij mij heb ik dan succes. Ook voldoende lang laten doorkoken en daar maak ik soms wel eens de fout.
Hint die ik gebruik: doe een beetje in een klein bordje, laat dit afkoelen (zet een minuut in vriezer) en dan kan je onmiddellijk zien of de gelei goed is.
Succes! Tussen haakjes, te lopende gelei is overheerlijk in yoghurt of kwark.

Het recept van de ‘vin de surreau’ – vlierbloesemaperitief :
Ongeveer 8 grote vlierbloesems per liter droge witte wijn
5 dagen laten trekken
Filteren
1 glas eau de vie per liter wijn (ik gebruik zo’n grote mosterdglazen hiervoor)
80 à 100 gram suiker per liter wijn.
Best is de wijn even te laten liggen, alvorens te drinken maar dit hangt bij mij van mijn voorraad af . Ik doe dit in wijnflessen met portostop erop en je kan dit gerust het hele jaar gebruiken tot de volgende bloesem. Eau de vie is echt nodig om alles te kunnen bewaren.
Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben, anders zeg je het maar.
Oh ja, om te serveren doe ik daar ijsblokjes in, lekker fris en verzacht de smaak.
Groetjes
Carine

Carine

Diana,
Tussen haakjes, heb je citroen toegevoegdbij de geleisuiker? Dit werkt blijkbaar niet. Heb dit eens gehad met gelei van rozenblaadjes, een absoluut fiasco. Met gewone suiker, citroen, pectine en het fruit had ik geen problemen meer.

Carine

Dag Diana,
Idd moeilijk is dit recept niet. Ik gebruik alcohol van rond de 40 graden, anders zou een mosterdglas teveel zijn volgens mij. Wij hebben onze eigen eau de vie van onze fruitbomen, maar volgens mij kan je dit gerust in de winkel krijgen.
Betreffende de gelei, heb ik steeds van mijn moeder geleerd om nooit citroenen te gebruiken bij geleisuiker, dit omwille van het citroenzuur dat in de suiker zit. Ik weet niet of dit waarheid is, maar ik doe het dus nooit. Een keer heb ik gelei gemaakt van rozenblaadjes en wilde de laatste pakjes geleisuiker opwerken. Uit gewoonte citroen toegevoegd en lap, ik kreeg hem ook niet dik. Dus, denk ik maar, ergens zal er toch iets van waarheid inzitten.

Carine

Dag Diana,
Even een kleine bedenking bij jouw schrijven over de geleisuiker van Gilse die je gebruikt. Ik schreef je dat ik geen geleisuiker gebruik omwille van de bewaringsmiddelen. Wel het citroenzuur dat je vermeldt is het bewaarmiddel, let op dit is geen citroensap van citrusvruchten, vandaar dat het gebruik van citroenen of limoenen problemen geeft (denk ik). In elk geval ban ik zowat elk product waar citroemzuurinzit (en dat wordt enorm veel gebruikt). Dit maar ter informatie. Een goed artikel hierover vind je :
https://moniquevandervloed.nl/is-citroenzuur-en-is-schadelijk
Groetjes
Carine

Karin Lansink

Beste Diana en ook Carine,
Wat leuk te lezen hoe jullie gebruik maken van de vlierbloesems! Hier in Groningen bloeien ze nog net niet…, dus ik heb nog even tijd om een lekker recept van jullie te lezen! Die gelei klinkt heerlijk ook al blijft het wat dun, hoor, Diana!
En Carine, omdat hier in huis niemand van alcohol houdt, zou ik heel graag jouw recept van vlierbloesemsiroop die 6maanden moet blijven staan van je ontvangen. Misschien wil je het hier delen? Wellicht zijn er nog andere lezers geïnteresseerd… 🙂
Hier in mijn tuin is er met dit schitterende zomerse weer elke dag wel iets nieuws te bewonderen, hoewel we hier in het noorden toch ongeveer een week of twee achter lopen bij jullie, Diana. Ik heb naast rabarber en dagloon nog niet veel uit de tuin geoogst maar dat duurt niet lang meer;-) Helaas ben ik dit jaar vergeten op tijd de peultjes te zaaien.
Maar niet getreurd, het gaat voorspoedig want in de kas bloeien de eerste pepertjes al! En sommige van de tomaten krijgen ook al bloempjes! Geweldig!
Ik wil je toch nog even laten weten wat een groot succes mijn zaaisels van jouw zaadjes zijn geweest, Diana! Van alle 68 zaadjes zijn er maar 2 niet gekiemd dus ik heb ondanks mijn zelfbeheersing (van elke soort maar 2 planten gepland en 3 gezaaid) dit jaar toch weer teveel, hahaha! Vinden de familie en kennissen helemaal niet erg, 😉
Ik ben dus super blij met jouw zaadjes, Diana, dat wil ik je toch nog een keertje zeggen en ook heel blij met alle duidelijke info! Want op bijna iedere vraag die bij me opkomt heb jij wel het antwoord beschreven, echt fantastisch! Heel erg fijn dat je moestuinieren zo laagdrempelig hebt gemaakt, in ieder geval voor mij!
Veel dank en groeten en iedereen een hele groeizame tijd toegewenst,
Karin

Karin Lansink

Ai, die vervelende auto-correctie, weer!!
Dagloon =DASLOOK, sorry!
Karin

Carine

Dag Diana,
Even laten weten dat de combinatie van aardbeiconfituur met vlierbloesem een hele fijne smaak geeft. Zeker een aanrader.
Grt
Carine

Carine

Dag Karin,
Sorry voor de vertraging, ik moest het even zoeken. Was het recept kwijt en alle geluk dat mijn zus het nog terugvond (een echt familierecept dus).
Ziehier het recept van vlierbloesemsiroop :
20 stuks vlierbloesem (niet langs een grote weg knippen)
3 citroenen in schijfjes gesneden
60 gram citroensap
2 kilo kristalsuiker
3 liter water

– suiker in water opkoken
– laten afkoelen en alle ingrediënten toevoegen
– 5 à 6 dagen dagelijks omroeren. Zet de pot zonder deksel op een plaats dat niet vochtig is.
– zeven en in flessen doen
– vanaf 6 maanden te gebruiken : meng een kleine hoeveelheid met spuitwater of met witte wijn.
Hoe ouder hoe lekkerder, ik gebruik er nu van 3 jaar geleden.
Tip: gebruik stevige flessen. Ik doe dit in champagneflessen, sluit af met een portostop en daarrond maak ik het ijzertje van de champagnefles vast.
Succes

Karin Lansink

Ha Carine,
Hartelijk bedankt voor het opzoeken van het recept! Dit ga ik zeker uitproberen, binnenkort! Het lijkt me heerlijk 🙂
Groeten Karin

Henk van der Meij

Goede avond,

Waar Kan ik het recept van vlierbloesemgelei vinden op de site? Ik heb het gemaaktmaar helaas het blijft vloeibaar. Kan het nu als siroop gebruiken. Dat had ik net, verleden week, 3,5 liter van gemaakt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties