Puzzelen

Dit voorjaar bedacht ik of het ook mogelijk zou zijn om zelf maggi te maken. Ik hou van maggi, er stond vroeger altijd een flesje in de kast, er was thuis geen erwtensoep of tomatensoep zonder maggi.

Toen ik op dat idee van zelf maggi maken kwam heb ik eerst gezocht naar wat maggi eigenlijk is. En ik kwam tot de slotsom dat er helaas helemaal geen maggiplant (lavas, Levisticum officinale) in maggi zit, het is een mengsel van water, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, E621 en E631, 24,9 gram zout per 100 ml, suiker en aroma’s. Ik las op Wikipedia dat maggi al sinds 1886 wordt verkocht. Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd omdat het naar maggi geurt, en helaas niet andersom. Het lijkt mij dat maggi dus ook echt niet van plan is om de receptuur te wijzigen, en heel begrijpelijk (net als Heinz ketchup sinds 1876 :-)). Maar des te sterker wordt dan de wil om het zelf te maken, maar dan met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin. Oh ja, ik wil deze zomer ook wat meer experimenteren met tomatenketchup, maar dat is een ander verhaal.

Voor alle duidelijkheid, ik heb ook wel maggiplant gedroogd, en ingevroren in een ijsblokjesvorm, etc.. Dat gaat allemaal ook prima, maar maggi is maggi en ik wil dus maggi maken :-).

Ik heb gespeurd op internet, kwam niet heel veel informatie tegen, en wat ik vond was vaak tegenstrijdig, zowel in ingrediënten als hoeveelheden. Uiteindelijk leverde zoeken op Duitse receptenwebsites meer en betere tips op dan zoeken in het Engels, dus een aantal van die Duitse recepten heb ik als basis gebruikt, en vervolgens ben ik zelf flink gaan puzzelen en experimenteren.

En ik denk dat ik iets heb uitgedokterd wat er toch verrassend veel op lijkt. “Gifmenger”, zegt Ruud, terwijl ik in de keuken in de weer ben met potjes, kruiden en een weegschaal. De ingrediënten van poging 1:

En het resultaat van poging 1:

Er zit uiteraard veel maggiblad in, en peterselie, zwarte peper, sojasaus, etc. En het was in de eerste poging eigenlijk al helemaal niet slecht. Ik liet het aan Ruud proeven en hij vond het een ‘net iets te flauwe’ maggi, niet qua zout maar qua smaak. En dat was ik met hem eens, het was een beetje te mild en te ‘dun’. Teveel water, te weinig maggi, te lang gekookt, te weinig peper, maar het leek wel echt op maggi. De smaak was 2 dagen na het maken trouwens wel al veel dieper en voller, het moet zich blijkbaar ook even ontwikkelen en wie weet wat dat de komende dagen/weken/maanden nog doet.

Maar gisteren heb ik poging 2 gewaagd: wat selderij toegevoegd (ook een hartige smaak), de verhoudingen iets aangepast, niet alleen koken maar daarna ook nog 2 tot 3 uur laten trekken, etc.). En ik ben er nu heel tevreden over! Ik heb het volledige recept ondertussen op de website gezet: Zelfgemaakte ‘Maggi’.

Wat blijft inmaken toch leuk! Ik heb alle inmaakboeken weer van zolder gehaald en al heel veel inspiratie opgedaan, van dragonazijn tot muntsiroop, van bietjes in tomatensaus tot druivengelei, van rode uienmarmelade tot misschien dit jaar weer eens zelf piccalilly maken, etc.

Tot slot nog iets over de zaaiagenda; ik schreef een paar blogs geleden al dat ze bijna uitverkocht was, en maandagmiddag werd de allerlaatste besteld. Laura en ik zijn nog steeds ongelooflijk verrast en blij dat er zoveel interesse voor was, en nog steeds is! We hadden al besloten dat er nog een derde druk komt. Die is qua inhoud grotendeels hetzelfde als de tweede druk. Maar Laura heeft de kaft opgefrist, het geel dieper en bijna oranje van kleur, en met een vrolijk klein accent. Oftewel: hetzelfde maar toch een vleugje anders:

We hebben uiteraard de foutjes eruit gehaald, soms een foto vervangen, en ik heb wat nieuwe soorten toegevoegd (zoals de yacon en gember). En ik heb nog wat aanpassingen gemaakt naar aanleiding van nieuwe inzichten (zoals het zaaien van knolvenkel in de kas voor herfst- en winterteelt).

Die derde en voor het eerst herziene druk is besteld, we kregen van de drukker deze foto van de vorderingen:

Een definitieve leverdatum is nog niet bekend maar de drukker doet erg zijn best en berichtte dat het waarschijnlijk begin juni in plaats van eind juni wordt, en daar zijn we erg blij mee! Uiteraard meld ik het in mijn blog als ik meer weet of als er een definitieve datum is.

Dan nog 1 foto, we hebben de eerste aardbeien geoogst (en natuurlijk samen gedeeld, allebei 2 :-))! Ik heb afgelopen herfst eens 4 stekken in 4 potten in de kas gezet, voor een kleine maar extra vroege oogst. Buiten bloeien de aardbeien volop en zijn er ook al vruchtjes maar die zijn nog groen. Zo’n aardbei in mei uit de kas is wel echt een klein feestje!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin

Wat leuk, die gekleurde bloem van de oi kers -met bezoek- op de voorkant van de derde druk. Maakt het nog mooier!

Petra

Hoi Diana,
Ik zou bijna een nieuwe agenda bestellen alleen al omwille van dat kleine nieuwe accent op de kaft…
Petra

Jos Meijer

Slecht nieuws voor je: Maggi was wel van plan het recept te wijzigen en heeft dat ook gedaan

Izzy

Alles wat zelfgemaakt is, van natuurlijke planten, zonder smerige toevoegingen…is winst.
Dat kan Maggi helemaal niet!
Dank voor jullie moeite!

Lies

Die eerste eigen aardbeitjes -> genieten, Diana!

Helene Boitelle

Dag Diana,
Ik ga de “maggi” snel maken. Ben ook al een tijdje aan het experimenteren.
Heb de zelfde ervaring met lavas.
Veel succes.
Groet, Helene

kees

mijn aardbeien beginnen rood te kleuren, (staan buiten) . Enkele bloemen hebben flinke nachtvorst gehad (zwart hartje).

Door de droogte veel water gegeven. En in het begin een klein beetje vochtige koemest korrels toe gediend.

Alet

Wat mooi die agenda!!
Ik heb je/jullie site ontdekt en hoop dat ik nog een agenda kan bestellen!?
Heerlijke site met gelijkgestemde interesses! Blij!
Groeten, Alet

Wendy Frehé

Leuk die maggie, ga ik ook proberen.
Bij een kennis zag ik dat hij al rijpe aardbeien had, die deed hij in augustus in hanging baskets in de kas aan een soort horizontale bezemsteel.
En in mei rijpe aardbeien. Dat ga ik dus ook doen..

Verder viel het me op dat er deze keer bij het openen van je pagina ontzettend veel tabbladen reclame open gaan , te veel om per stuk te sluiten…niet aangenaam..

Barbara Barendse

Wat een leuk idee om Maggi te maken. Ik gebruik nooit Maggi in de keuken. Maar als ik het zelf zou maken wordt het weer een ander verhaal.
Zeker het proberen waard!
PS. Mijn aardbeien komen eraan…nog heel even…heerlijk om te zien dat mensen er al van kunnen genieten 🙂

Ada

Leuk zeg, zelf “ maggi” maken. Ik heb het al jaren niet meer gebruikt, vanwege alle kunstmatige smaakstoffen die erin zitten. Ga eens kijken of ik het ook zelf kan “ fabrieken”. Misschien nog een tip mbt de umami smaak: miso is misschien een goed ingrediënt om die typische maggi smaak te krijgen.

Leonie

Wij vonden op FB het recept voor Maggie. Kijk bij:
Cor Goudriaan, verrot lekker community.

Piet

Denk eens aan aardbeien in de kas, geplant in (regen)goten. Wij hebben twee goten op hoogte boven elkaar aan de noordkant van de kas, 3 goten zou ook kunnen. Gaat prima. Je moet wel regelmatig water kunnen geven, wij hebben druppel-bevloeiing erbij.

Herma

Heb dit jaar ook aardbeien plantjes tussen de tomaten planten in de kas:
2 rijtjes aardbeien, tomaten plant,weer 2 rijtjes aardbeien enzovoort.
En ze doen het geweldig!! 2 /3 weken eerder elke dag een bakje vers. Als ze klaar zijn gaan ze eruit om de tomaten wat meer ruimte te geven.
Succes

Roger

Even een Maggi update. Het is natuurlijk heel knap van Maggi, dat ze een produkt hebben dat verkocht en gekocht wordt met hun merknaam, alsof “maggi” op zich iets is. En dan te bedenken dat ze het helemaal niet zelf bedacht hebben. Het heette eigenlijk “spritze” en werd gemaakt door de firma Liebig. (en ik vind het heel vies, maar dat maakt niet uit). “Maggi” is net zoiets als viskruiden of gehaktkruiden, die planten bestaan niet.

Francis

hallo wij hier in Belgie noemen lavas ook maggi-plant.

jenneke

Hallo Diana,
Op de site van de Bolster biologische kruiden staat ook iets over maggi in een nieuwsbrief van vorig jaar. Zij geven een recept om zelf bouillonpoeder te maken (en te malen) van gedroogde kruiden.
Grappig hè die ontdekkingen van namen zoals Knorr en Honig. Wij hadden altijd die peperbusjes van het merk Da Silvo en een jaartje of twee geleden kwam opeens meneer Da Silvo voorbij in het NOS journaal in India.
En nog bedankt voor het recept vlierbloesem. Groeit in mijn tuin en ze vinden het in ons gezin allemaal naar lychee smaken.

Yvonne

Wat lief dat jullie de aardbeien eerlijk delen. Mijn man ‘test’ ze allemaal maar deelt wel het resultaat: ‘deze was lekker, deze was minder lekker’. Soms is er te veel om te testen en krijg ik ook wat aardbeien .
Met de frambozen gaat het andersom. Wij noemen dit een evenwichtig huwelijk.

Jan Willem Reinders

Dag allemaal van uit het Böhmerwald, ik heb eens bij een sausen fabriek gewerkt, daar werd ook “maggi “gemaakt, in een grote 2000 liter tank.
Van het recept herinner ik mij nog, dat het begon met zout, zakken vol, dan sojasaus, melasse,[ bij product van suiker fabrieken], de rest ben ik vergeten, helaas, , maar sinds mijn werk daar, ben ik die kant en klaar sausen wantrouwig geworden, kwam me vaak voor dat de houdbaarheid, het belangrijkste was, de smaak kon men met smaakstoffen altijd nog oppeppen.

Petra

Wat een leuk recept, die maggi van Lavas. Ik heb ook een flinke struik staan. Mijn man vindt de smaak in het eten te sterk, maar wellicht is dit een hele goede toepassing. Ik ga ‘m proberen.

Marianne

Voor degenen onder ons die niet zulke knutselaars in de keuken zijn en toch graag een natuurlijke maggi willen: A. Vogel maakt een goed product onder de naam Herbamare aroma. Zit in zo’n echt maggiflesje met rood dopje….
Tot nu toe gebruikten we die, maar straks ga ik met m’n kleinzoon van 5 de tuin in, want lavas, selderij en peterselie staat er allemaal in overvloed. En dan zullen we eens in die heksenketel roeren, haha.
Bedankt voor het idee en het recept, Diana!!

Sol

Hoi Diana,

Kan je al iets zinnigs zeggen over de houdbaarheid van jouw eigen Maggi?

Ik heb een Hot Maggi variant gemaakt, geïnspireerd op jouw recept.

Groeten,

Sol

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties