Witte chocolademoussetaart met vers fruit

Ingredienten

  • 125 gram bloem
  • 75 gram boter op kamertemperatuur
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel melk
  • 2 blaadjes gelatine
  • 225 cc slagroom
  • 150 gram witte chocolade
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 2 eetlepels likeur (zie uitleg in toelichting)
  • 1 eiwit van een groot ei
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels jam (zie uitleg in toelichting)
  • 300 gram frambozen (of blauwe bessen of ander fruit, zie toelichting)

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Janneke Philippi (boek Mijn favoriete desserts)
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Voor: 8 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Voor een taartvorm met losse bodem van 22 x 22 centimeter (ik gebruikte een langwerpige vorm van 30 x 13 centimeter).

Allereerst een opmerking: officieel is dit recept met alleen frambozen. En dat is heel erg lekker. Maar ik heb het ook een keer met blauwe bessen gemaakt, ook erg lekker! En deze laatste keer maakte ik het met verschillende vruchtjes die ik kon oogsten. Allemaal lekker! Ik paste de jam aan aan de vruchten (dus frambozenjam bij de versie met alleen frambozen, blauwe bessenjam met limoen en limoncello bij de verse met blauwe bessen, en bij deze vruchtenmix gebruikte ik de aardbeienjam met frambozen en aalbessensap. Hetzelfde geldt voor de likeur (kies een likeur die qua smaak goed bij het soort fruit past), en de laatste keer dat ik het recept maakte aten er ook kinderen mee en heb ik de likeur weggelaten (en in plaats daarvan een extra schepje jam over de mousse verdeeld).

Erg lekker!! Met eigenlijk alle soorten zomerfruit. De bodem is heel knapperig, daarom moet ze wel dun zijn. En zorg dat de rand van de bodem hoog genoeg is om er alle witte chocolademousse in te krijgen (als dat niet lukt is een restje mousse ook heerlijk om in de koelkast te bewaren en de dag erop met wat overgebleven vers fruit te eten :-)).

Ik ga dit recept zeker nog een vierde keer maken, misschien wel met alleen aardbeien (lijkt me ook erg lekker met witte chocolade) of weer met een mix van zomerfruit want die vinden we net zo lekker als die met frambozen en met blauwe bessen maar de mix van fruit vinden we wel extra mooi!

Instructies

Stap 1: Voor het deeg

Maak eerst de bodem: kneed bloem, boter, basterdsuiker, snufje zout, vanillesuiker en 1 eetlepel melk tot een zacht deeg. Verpak het in plastic folie en leg minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.

Stap 2: Voorbereiden

Boter de vorm die je wilt gebruiken in en verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Zet een rol bakpapier klaar en een blindbakvulling (zoals bijvoorbeeld keramische balletjes of gedroogde kikkererwten die je telkens weer kunt gebruiken als je een bodem blind moet bakken.

Stap 3: Bakken

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 millimeter dik (niet te dik want het wordt een heel knapperige bodem, te dik maakt haar heel hard) en beleg de vorm ermee. Zorg dat de randen voldoende hoog zijn want er komt een vrij dikke laag chocolademousse in. Leg een ruim stuk bakpapier op het deeg in de vorm en doe daar de blindbakvulling in. Bak de taartbodem 15 minuten op 180 graden. Verwijder dan bakpapier met blindbakvulling en bak de bodem dan nog 5 minuten (ook weer op 180 graden). Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

Stap 4: Voor de mousse

Week de gelatine 5 tot 10 minuten in ruim koud water. Verwarm een deel van de slagroom (100 cc) in een pannetje tot het kookpunt. Voeg dan de witte chocolade in stukjes toe en laat op laag vuur de chocolade smelten in de room. Doe de vanille-essence erbij en 2 eetlepels likeur (tenzij je geen alcohol wilt gebruiken). Haal de pan van het vuur en voeg dan de geweekte en uitgeknepen gelatine erdoor. Roer goed door en laat, onder af en toe roeren, afkoelen tot kamertemperatuur (niet kouder want dan stijft de gelatine al te ver op). Klop de resterende 125 cc slagroom stijf. Klop in een andere (vetvrije!) kom het eiwit stijf tot er pieken op komen te staan. Blijf kloppen en voeg dan elke 2 minuten 1 eetlepel poedersuiker toe. Na 6 minuten kloppen en 3 eetlepels poedersuiker bij het eiwit heb je dan een zeer glanzend en stijf eiwit (zoals wanneer je meringue maakt). Spatel het afgekoelde witte chocolademengsel door het geklopte eiwit, het moet goed gemengd zijn maar probeer zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Schep ook de geklopte slagroom door dit mengsel, en houd het zo luchtig mogelijk.

Stap 5: Afwerken / serveren

Giet de chocolademousse in de afgekoelde deegbodem. Verdeel de jam voorzichtig over de mousse. En verdeel tot slot het fruit erover. Je kunt deze stap ook omdraaien, dus eerst het fruit erop en dan de jam samen met 1 eetlepel water verwarmen en over het fruit kwasten. Ik heb beide geprobeerd en ik vind persoonlijk de jam onder het fruit mooier maar kies vooral wat je zelf wilt. Zet de taart minimaal 1,5 uur in de koelkast om te koelen en op te stijven.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief