Witte chocolademoussetaart met blauwe bessen

herkomst recept: Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi

Allereerst 2 opmerkingen: sorry voor de foto, de taart ziet er zo niet erg appetijtelijk uit en dat is ze wel!! En officieel is dit recept met frambozen (maar die had ik niet voldoende terwijl ik juist wel heel veel blauwe bessen kon plukken.

Witte chocolademoussetaart met blauwe bessen

Ingrediënten (voor een taartvorm met lossebodem van 22 x 22 centimeter, mijn vorm is 30 x 13 centimeter)

 • 125 gram bloem
 • 75 gram boter op kamertemperatuur
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • snufje zout
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 eetlepel melk
 • 2 blaadjes gelatine
 • 225 cc slagroom
 • 150 gram witte chocolade
 • 1 theelepel vanille-essence
 • 2 eetlepels likeur (zie uitleg in het recept)
 • 1 eiwit van een groot ei
 • 3 eetlepels poedersuiker
 • 2 eetlepels jam (zie uitleg in het recept)
 • 300 gram blauwe bessen (of frambozen, of aardbeien)

Recept:

Maak eerst de bodem: kneed bloem, boter, basterdsuiker, snufje zout, vanillesuiker en 1 eetlepel melk tot een zacht deeg. Verpak het in plastic folie en leg minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.

Boter de vorm die je wilt gebruiken in en verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Zet een rol bakpapier klaar en een blindbakvulling (zoals bijvoorbeeld keramische balletjes of heel gewoon gedroogde kikkererwten die je telkens weer kunt gebruiken als je een bodem blind moet bakken.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 millimeter dik (niet te dik want het wordt een heel knapperige bodem, te dik maakt haar heel hard) en beleg de vorm ermee. Zorg dat de randen voldoende hoog zijn want er komt een vrij dikke laag chocolademousse in. Leg een ruim stuk bakpapier op het deeg in de vorm en doe daar de blindbakvulling in. Bak de taartbodem 15 minuten op 180 graden. Verwijder dan bakpapier met blindbakvulling en bak de bodem dan nog 5 minuten (ook weer op 180 graden). Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

Week de gelatine 5 tot 10 minuten in ruim koud water. Verwarm een deel van de slagroom (100 cc) in een pannetje tot het kookpunt. Voeg dan de witte chocolade in stukjes toe en laat op laag vuur de chocolade smelten in de room. Doe het vanillearoma bij en 2 eetlepels likeur (als je als fruit frambozen gebruikt is frambozenlikeur lekker, bij bessen is bessenlikeur likeur lekker, etc., zelf heb ik Grand Marnier gebruikt omdat ik als fruit blauwe bessen had en als jam rabarberjam met sinaasappel en dat leek mij wel een lekkere combinatie). Haal de pan van het vuur en voeg dan de geweekte en uitgeknepen gelatine erdoor. Roer goed door en laat, af en toe roeren, afkoelen tot kamertemperatuur (niet kouder want dan stijft de gelatine al te ver op).

Klop de resterende 125 cc slagroom stijf. Klop in een andere (vetvrije!) kom het eiwit stijf tot er pieken op komen te staan. Blijf kloppen en voeg dan elke 2 minuten 1 eetlepel poedersuiker toe. Na 6 minuten kloppen en 3 eetlepels poedersuiker bij het eiwit heb je dan een zeer glanzend en stijf eiwit (zoals wanneer je meringue maakt). Spatel het afgekoelde witte chocolademengsel door het geklopte eiwit, het moet goed gemengd zijn maar probeer zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Schep ook de geklopte slagroom door dit mengsel, en houd het zo luchtig mogelijk.

Giet de chocolademousse in de afgekoelde deegbodem. Verdeel het fruit (officieel frambozen, in mijn geval de blauwe bessen) erover. Verwarm de jam in een pannetje samen met 1 eetlepel water tot het vloeibaar is, zeef het en strijk de gelei die je dan over houdt met een kwastje over het fruit.

Zet de taart minimaal 1,5 uur in de koelkast, liever nog 1 of 2 uur langer, zodat ze goed op kan stijven.

Erg lekker!! Ik ga het zeker ook nog eens officieel met frambozen maken maar de combinatie van witte chocolade met blauwe bessen is ook erg lekker (en wat denk je van aardbeien als je juist die kunt oogsten, ook heerlijk met witte chocolade). De bodem is heel knapperig, daarom moet ze wel dun zijn. En bij mij was de rand van de bodem niet hoog genoeg om er alle witte chocolademousse erin te krijgen (geen probleem, die hebben we gewoon lekker opgegeten 🙂 ), maar handig om van te voren te weten dat de opstaande rand wel echt hoog genoeg moet zijn voor mousse en fruit.

Tot slot nog even over de jam. Voor een frambozentaart gebruik je natuurlijk frambozenjam maar ik had blauwe bessen en geen blauwebessenjam. Maar wel heerlijk verse frisse rabarberjam met sinaasappel en dat leek me heel lekker. Maar omdat rabarberjam niet helder is en altijd draadjes bevat is het een lelijke taart geworden. Maar wel erg lekker! Volgende keer druppel ik de jam helemaal niet meer over het fruit maar juist op de chocolademousse en dus onder het fruit. En dan mogen de vruchtjes er gewoon kaal op, achteraf gezien was de taart veel mooier geweest met bedauwde blauwe bessen zonder laagje jam erop.

Ik ga dit recept zeker nog vaker gebruiken, wellicht met andere vruchten, want niet moeilijk om te maken en erg lekker!