Aardappel-courgettetaart (hoofd)

hoofdgerecht voor 4 personen, of brunch/picknickgerecht voor 8 tot 10 punten)

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 350 gram courgettes
  • 1 kilo geschilde aardappelen (dus schoon gewogen)
  • 125 ml kookroom
  • 3 eieren
  • 2 uien
  • 150 gram ontbijtspek
  • 2 stengeluitjes
  • zout, peper, groentebouillonblokje naar smaak

Recept:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Courgettes raspen en bestrooien met zout naar smaak. Een half uurtje laten staan. Dan in een zeef doen en het vocht er zoveel mogelijk uitdrukken. 1 kilo geschilde aardappelen 12 tot 15 minuten koken in groentebouillon (bijvoorbeeld van tablet). Afgieten en wat af laten koelen. 150 gram ontbijtspek in een droge koekenpan bakken. Tijdens het bakken 2 kleine gesnipperde uien erbij en meebakken. Af laten koelen. 2 stengeluien in dunne ringetjes snijden.

De goed uitgelekte courgetterasp mengen met de gebakken spekjes en uien, en de rauwe stengeluiringetjes. De aardappelen grof raspen en ook door het courgettemengsel roeren. 3 eieren met 125 ml kookroom loskloppen en door het aardappel-courgettemengsel roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Doe het mengsel over in een ingevette springvorm (ongeveer 22 centimeter), en bak de taart in 40 tot 45 minuten gaar. Let het laatste kwartier even goed op, als de randjes gaan verbranden kun je een stuk aluminium folie op de taart leggen zodat de taart niet te donker wordt/verbrandt. Warm, maar zeker ook koud lekker.