Aardbeiencake (bakken)

Aardbeiencake Yummy

herkomst recept: Yummy in my Tummy (website bestaat helaas niet meer)

Ingrediënten (voor een cake voor ongeveer 6 personen)

  • 85 gram roomboter
  • 190 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 120 ml melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 450 gram aardbeien
  • 25 gram fijne kristalsuiker om te bestrooien

Recept:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een taartvorm van 18 cm (of een kleine cakevorm) in met boter. Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en halveer ze. Meng de bloem met het (gezeefde) bakpoeder en het zout met een garde in een kom. Meng in een andere kom de boter en de suiker. Klop met een elektrische mixer tot een romig mengsel (ongeveer 3 minuten). Klop het ei, de melk en de vanille los in een maatbeker. Schenk bij de boter en klop tot een romig mengsel. Voeg het bloemmengsel toe. Roer door elkaar totdat je een glad mengsel hebt (stop meteen met roeren zodra het mengsel gemengd is). Giet het mengsel in de vorm. Verdeel de aardbeien over de bovenkant. Bestrooi met de extra kristalsuiker. Zet de cake in de oven en bak voor 10 minuten. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 160 graden Celsius en bak de cake nog eens 50 – 60 minuten of totdat een prikker schoon uit het beslag komt (prik niet in de aardbeien, die blijven namelijk nat). Laat de cake afkoelen in de vorm. Serveer eventueel met slagroom.

Heerlijke cake! En niet moeilijk te maken, als je maar goed controleert met een prikker wanneer de cake gaar is. De aardbeien maken het lekker smeuïg en zorgen ervoor dat de cake niet uitdroogt. Ik maakte deze cake en de cake hieronder op 1 dag en het is lastig te ze zeggen welke cake ik lekkerder vond, allebei heerlijk. Eigenlijk zou een combinatie van deze 2 cakes het allerlekkerst zijn, want ik vond van deze cake de plaats en hoeveelheid aardbeien het lekkerst (cake werd er ook lekker smeuïg van), maar de diepte van de smaak van de cake hieronder het lekkerst (door de vanille, yoghurt en citroenrasp).