Appelcake met pecannoten (bakken)

Herkomst recept: Rutger bakt

Voor een (vierkante) vorm van 20 x 20 centimeter (voor ongeveer 16 stukjes)

INGREDIËNTEN:

 • 150 gram boter of margarine (zie de toelichting onderaan)
 • 150 gram kristalsuiker
 • de fijne rasp van een halve citroen
 • 1 theelepel vanille-extract
 • een snuf zout
 • 3 eieren
 • 150 gram bloem
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 2 tot 3 appels
 • het sap van een kwart  citroen
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 50 gram pecannoten
 • 75 gram abrikozenjam (of een andere lichtgekleurde jam, zie de toelichting onderaan)

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier (als je de vorm eerst invet blijft het bakpapier beter zitten/plakken). Een ronde vorm kan natuurlijk ook.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom, meng goed en zet apart. Doe de boter, suiker, de fijne citroenrasp (alleen het geel, het wit is bitter), het vanille-extract en de snuf zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de eieren één voor één toe en klop het mengsel goed door na elk ei dat je hebt toegevoegd (tot het volledig is opgenomen). Spatel tot slot de gezeefde bloem en bakpoeder door het beslag.

Schep het cakebeslag in de bakvorm.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Meng de appelstukjes met het citroensap en kaneelpoeder en verdeel deze over het cakebeslag. Hak de pecannoten grof en strooi tot slot over de appelstukjes.

Bak de appelcake in het midden van de voorverwarmde oven in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen. Verwarm de jam in een steelpannetje en bestrijk er de appelcake mee (voor een lekkere smaak en mooie glans). Snijd de cake in 16 stukken.

 

Wat een lekkere luchtige en smaakvolle appelcake! En wat heeft Rutger bakt toch een leuke recepten op zijn website, alles wat ik tot nu toe van hem heb gemaakt lukt, de recepten kloppen altijd en het is ook altijd echt lekker! 

Zo ook deze cake, het is een recept dat heel snel en makkelijk gemaakt kan worden, binnen een kwartiertje zat de cake in de oven. In het originele recept gaat Rutger in op het verschil tussen bakken met boter en met margarine, het één zorgt voor wat meer smaak, het ander voor wat meer luchtigheid (maar lees de uitgebreide uitleg vooral op zijn website via de link bovenaan deze pagina). Ik heb gekozen voor roomboter omdat ik dat wel in huis had en margarine niet, maar het kan dus ook met eenzelfde hoeveelheid plantaardige margarine worden gemaakt.

Twee kleine opmerkingen; in het recept worden 2 appels gebruikt. Maar ik had wat kleinere appels en gebruikte er drie; want een appelcake mag wat mij betreft ruim naar appel smaken. Oftewel; maak het beslag en doe dat in de vorm, en verdeel er dan zoveel appelstukjes over dat het deeg goed is bedekt met een lekkere laag, of dat dan 2 of 2,5 of 3 appels is (en dan natuurlijk de pecannoten er nog even over strooien). En de tweede opmerking: ik heb geen abrikozen in de tuin en dus ook geen abrikozenjam maar ik heb wel een stellage vol met heerlijke soorten zelfgemaakte jams. Voor het bestrijken van een taart of koek wordt vaak abrikozenjam gebruikt, omdat dat een lekkere friszoete smaak heeft en een mooie kleur. Ik heb in dit geval voor de kweeperenjam uit mijn voorraad gekozen, omdat dat ongeveer zelfde kleur heeft en ook lekker friszoet is en kweeperen goed bij appels passen.     

Het is een cake die ik in ieder geval heel zeker veel vaker ga maken en er dan wellicht nog wat mee kan variëren (de appels vervangen door bijvoorbeeld peren, de pecannoten vervangen door bijvoorbeeld hazelnoten, etc.).