Aspergebouillon met saffraanroom (soep)

Herkomst recept; geïnspireerd op het recept op 24-kitchen, recept Angélique Schmeinck, maar dan gemaakt van schillen en uiteinden van de asperges, en ik heb de daar vermelde crostini met doperwtenpuree en garnaaltjes vervangen door een soort zelfverzonnen doperwtenpesto met gewoon stokbrood.

Ingrediënten:

  • de rauwe schillen en houtige uiteinden van asperges die je niet opeet als je asperges kookt
  • 750 cc kippenbouillon of kippenfond (eventueel van tablet of uit potje)
  • zout en peper naar smaak
  • 125 cc slagroom
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes
  • wat fijn gesneden peterselie ter garnering

Aspergebouillon koken

Recept:

Tip: gooi nooit de schillen en houtige uiteinden van asperges weg, vries ze gewoon in en dan kun je ze later voor soep of saus of bouillon gebruiken.

Ik had 20 asperges en daarvan heb ik de schillen en houtige uiteinden gebruikt. Hoe meer schillen en uiteinden, des te geconcentreerder zal de smaak van de bouillon zijn, maak het dus zeker niet van de schillen van maar een paar asperges (maar vries ze dan in maak deze bouillon als je een paar diepvrieszakjes bij elkaar hebt).

Giet de bouillon in een pan en breng aan de kook. Voeg de schillen en uiteinden van de asperges toe en laat die op zacht vuur een half uurtje zachtjes koken. Proef en maak op smaak met zout en peper. Giet door een zeef en druk de pulp goed aan om de laatste smaken eruit te drukken. Gooi de gebruikte schillen en uiteinden weg. Giet vervolgens de gezeefde bouillon door een passeerdoek of een schone theedoek zodat je nu een echt heel heldere bouillon hebt.

Neem 1 koffielepel bouillon en doe dat in een kommetje. Snijd de saffraandraadjes heel fijn en voeg toe aan de lepel bouillon en roer tot de kleur en geur vrij komt. Klop de slagroom lobbig, voeg wat zout en peper naar smaak toe en meng dit met de geklopte slagroom tot die mooi geel kleurt.

Aspergebouillon met saffraanroom

Schenk de hete bouillon in kopjes of glazen of borden en lepel een eetlepel saffraanroom op de bouillon. Strooi er wat fijngesneden peterselie over.

Wat een lekker soepje, en dat van ‘afval’! Je ziet vooral gebonden en romige aspergesoepen als je op zoek gaat naar een aspergesoeprecept, maar deze aspergebouillon is lekker, geconcentreerd, maar toch heel licht en verteerbaar, en de saffraanroom maakt de bouillon warm en geurig en iets romig zonder crèmig te worden. Ik ga dit zelf zeker vaker maken! Nooit meer aspergeschillen weggooien maar invriezen tot je genoeg schillen hebt voor deze bouillon.