Aubergine alla Parmigiana (voor)

officieel Melanzane alla Parmigiana.

voorgerecht (of met brood en/of een salade een hoofdgerecht)

Herkomst recept: Italiaans koken met Antoinette

INGREDIËNTEN

  • 3 of 4 aubergines (afhankelijk van de maat, in totaal ongeveer 650 gram schoon gewogen)
  • 1 sjalot
  • olijfolie
  • 400 gram gepelde tomaten
  • peper en zout
  • 12 blaadjes verse basilicum
  • bloem
  • 200 gram mozzarella in dunne schijfjes
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas

 

RECEPT

Was, droog en snij de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrooi ze met wat zout en leg ze ongeveer een uur lang in een vergiet, tot ze veel van hun vocht hebben verloren.
Maak intussen de tomatensaus. Snipper de sjalot fijn, doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de sjalot zachtjes glazig. Doe er de gepelde tomaten bij en laat de saus 10 minuten zacht pruttelen. Doe er 6 basilicumbladeren en peper en zout naar smaak bij, pureer de saus met de staafmixer en houd de saus daarna nog 5 minuten tegen de kook aan. Zet het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de aubergineplakken af zodat het zout eraf is, en dep de plakken aubergine daarna droog met keukenpapier of een oude theedoek.

Bestrooi de aubergineplakken met bloem en klop het teveel eraf. Bak de plakken aubergine in een koekenpan met olijfolie aan twee kanten lichtbruin.
Vet een ovenschaal in met wat olie, en leg dan plakjes aubergine dakpansgewijs over elkaar. Doe er een dun laagje tomatensaus over en wat plakjes mozzarella. Dan weer een laagje aubergineplakjes, weer tomatensaus en mozzarellaplakjes. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn. Strooi tot slot de Parmezaanse kaas erover.

Bak de ovenschotel ongeveer 15 tot 20 minuten een kwartier in de oven. Laat iets afkoelen en serveer met basilicumblaadjes.

Melanzane di Parmigiana

 

Dit is wel ons meest favoriete gerecht op een warme zomeravond op het terras in de achtertuin. Italië op je bord, dat is de beste omschrijving. Vergezeld van een knapperige ciabatta en een salade van de tomaten die je overhoudt, en natuurlijk een goed glas wijn en fijn gezelschap. Ik heb er heel goede herinneringen aan, en elke keer dat we dit met vrienden of familie eten komt er weer zo’n mooie herinnering bij. Echt waar, het is geweldig lekker, en dat met maar weinig ingrediënten (maar dan wel van de beste kwaliteit (zowel de mozzarella als de olie, etc., en natuurlijk met aubergines/tomaten uit eigen tuin).