Bietjes poffen (hoofd)

Eigenlijk geen recept maar gewoon een tip:

Kook eens geen bietjes, want water haalt een deel van kleur en smaak en vast ook voedingsstoffen weg. Pof eens bieten. Dat doe je door elke biet na het verwijderen van het loof en het wassen goed op een stuk aluminium te leggen. Druppel op elke biet een paar druppels olijfolie. Vouw aluminiumfolie goed rondom de biet, totdat ze helemaal door aluminiumfolie is bedekt.

Leg de aluminium-bieten in de voorverwarmde oven op 200 graden en pof de bieten op deze manier in ongeveer 45 minuten tot een uur gaar (afhankelijk van de grootte van de bieten).

Laat afkoelen. Verwijder folie en vervolgens schil en doe daarna met de bietjes wat je normaal gesproken doet (raspen, plakjes, wat dan ook).

Zoveel lekkerder, alle smaken zijn behouden, de kleur is veel intenser. Ik vries de bietjes vervolgens in zoals gewoonlijk, vind het ook nog eens handiger dan al die pannen die een uur op het vuur staan te pruttelen. Wij vinden het lekker om de geraspte bietjes voor de maaltijd te mengen met 3/4e gebakken ui in snippers, en 1/4e rauwe ui in snippers. En soms dan ook nog wat uitgebakken spekjes erdoor :-).

En natuurlijk nooit water toevoegen als we ze uit de vriezer eten; gewoon ontdooien en warmen in het vocht waarin ze zitten.