Blondies met frambozen (bakken)

 

Herkomst recept: Beautylab

Voor ongeveer 10 tot 12 stukjes/personen

INGREDIËNTEN:

  • 4 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 225 gram witte chocolade
  • 200 gram boter
  • 130 gram bloem
  • een snuf zout
  • 250 gram verse frambozen
  • 50 gram amandelschaafsel
  • eventueel wat poedersuiker om te bestrooien

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, boven- en onderwarmte.

Klop in een kom de eieren samen met de suiker tot het goed gemengd is (het hoeft niet geklopt te worden tot schuimig crèmegeel van kleur!). Zet apart.

Snijd de boter en breek de witte chocolade in kleinere stukjes en doe ze samen in een vuurvaste schaal. Smelt de chocolade met de boter ‘au bain marie’: vul een pan, waar de kom precies op past, met een laag water en breng dat aan de kook. Haal, als het water kookt, de pan van het vuur en zet de kom op de pan met heet water. Het kokende water mag de onderkant van de pan niet raken. Smelt de chocolade met de boter en roer af en toe zodat het niet alleen makkelijker smelt maar ook gelijk goed mengt.

Klop vervolgens het boter-chocolademengsel samen met het eimengsel. In het begin lijkt het alsof het schift maar blijf roeren en dan komt het uiteindelijk goed. Roer tot het een egale massa is.

Zeef de bloem en spatel het samen met een snuf zout door het chocolademengsel.

Vet een vierkante (brownie-)vorm van ongeveer 20 x 30 centimeter in en bekleed de vorm vervolgens met bakpapier (het bakpapier blijft makkelijker op z’n plaats als de vorm eerst invet). Uiteraard kun je ook een ronde springvorm gebruiken hoor, je snijdt er dan later geen stukjes van maar punten 🙂 . En in dat geval moet je wel even goed op de baktijd letten, afhankelijk van het formaat van de vorm.

Giet het beslag in de vorm en strijk het glad en zorg dat het overal even dik is. Verdeel de frambozen over het beslag en duw ze iets in het beslag.

Bak de blondie ongeveer 60 minuten in het midden van de oven. Controleer vanaf ongeveer 45 minuten elk paar minuten even de gaarheid door met een satéprikker in het deeg te prikken: er mag nog wat deeg aan de prikker plakken maar dan mag niet heel vloeibaar zijn, eerder dik en plakkerig. De beste brownie/blondie is gaar maar toch nog smeuïg.

Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel tot het goudbruin en knapperig is. Zet apart.

Haal de blondie uit de oven wanneer die gaar genoeg is en laat in de vorm afkoelen. Verwijder dan de vorm en het bakpapier en bestrooi met het amandelschaafsel. Bestrooi eventueel met wat pedersuiker. Snijd in stukken en serveer op een schaal.

 

Een heerlijke blondie! En een blondie is niets anders dan een brownie die niet met donkere/pure chocolade is gemaakt maar met witte chocolade.

Lekker smeuïg en lekker van smaak! En makkelijk te maken. Ik maakte deze blondie in de zomer met verse frambozen, maar je kunt er ook heel goede losgevroren frambozen voor gebruiken. Sterker nog; maak ze ook eens met bijvoorbeeld blauwe bessen, aardbeien of bramen.

Op de website waar ik het recept vond werd de blondie niet na het bakken met amandelschaafsel bestrooid maar juist voor het bakken met een laag geraspte kokos bestrooid (ongeveer 50 gram). Dat lijkt me ook heerlijk en ga ik zeker ook eens proberen (maar ik had dat niet in huis en amandelschaafsel toevallig wel).