Chinese courgettes (bij)

4 personen

herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 4 shiitakes, eventueel gedroogd
  • 1 grote tomaat
  • 125 cc kippenbouillon
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel azijn
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel allesbinder of maizena
  • 2 eetlepels arachideolie, of anders zonnebloemolie
  • 1 theelepel verse fijngehakte gemberwortel
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 fijngesneden bosuitje
  • 2 courgettes, in halve plakjes van 1 centimeter dik gesneden
  • 1 kleine ui, in grotere stukjes/partjes

Recept:

Doe de shiitakes in een bakje met zo min mogelijk koud water, zorg wel dat ze onder water blijven en laat ze een half uurtje ‘opzwellen’. Bewaar 70 cc van het weekwater en snijd de shiitakes zelf in reepjes. Ontvel de tomaat door haar in te kruisen en 20 seconden in kokend water te houden. In koud water af laten koelen, droogdeppen. Verwijder de zaden van de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng het achtergehouden ‘shiitake-weekwater’ met de kippenbouillon, ketchup, sojasaus, suiker en azijn en wat zout en zet apart.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok, op matig hoog vuur, en voeg gember en knoflook toe, laat dit 10 seconden door de wok walsen en voeg dan tomaat, en bosui toe. Roerbak dit 1 minuut en voeg dan het kippenbouillonmengsel toe. Laat dit 10 minuten zachtjes sudderen en giet het dan in een kom, zet even apart. Verhit in de wok de rest van de olie en bak hierin de stukjes ui tot ze glazig worden. Voeg dan de courgetteplakjes toe en bak dit een minuut of 3 mee. Voer nu het kippenbouillonmengsel weer toe, samen met de allesbinder (of doe 1 theelepel maizena in 2 eetlepels koud water en roer dat door de kippenbouillon alvorens toe te voegen aan de courgettes). Breng alles nu aan de kook en laat pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.