Courgette-briesoep (soep)

Zwaar, erg zwaar….maar oh zo lekker. Op een warme zomerdag, met vrienden, koele witte wijn en vers gebakken meergranenbrood.

Herkomst recept: eigen verzinsel šŸ™‚

Ingrediƫnten:

  • 4 courgettes, met schil en al grof geraspt
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 geschilde aardappel in blokjes
  • 2 eetlepels olie
  • een klein bekertje slagroom (125 cc)
  • 1 glas droge witte wijn (125 cc)
  • 1,5 liter water en 2 bouillonblokjes of 1,5 liter zelfgemaakte bouillon
  • 250 gram brie
  • 1 eetlepel gemengde Provencaalse kruiden (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, peterselie)
  • vers geknipte bieslook
  • mespunt kerriepoeder
  • zout en peper naar smaak

Recept:

De olie verhitten en de gesnipperde ui glazig maar niet bruin bakken. Kerriepoeder en knoflook, Provencaalse kruidenĀ enĀ aardappelblokjes toevoegen en 5 minuten meebakken. Courgetterasp toevoegen en 10 minuten stoven. ‘Afblussen’ met de witte wijn en de alcohol even laten verdampen. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Van de brie zoveel mogelijk witte korst afsnijden (dat gaat makkelijk als ze uit de koelkast komt en dus stevig is, met een kaasschaaf), en van de kaas zelf kleine blokjes snijden. De brieblokjes met kleine beetjes aan de soep toevoegen en laten smelten in de soep. Na een half uurtje de room toevoegen en de soep pureren en eventueel zeven. Tot slot eventueel op smaak maken met peper en zout en voor opdienen bestrooien met bieslook.

Ā