Courgette-gehaktbrood (hoofd)

4 personen

Herkomst recept: oude uitgave Tip Culinair

Ingrediënten:

  • 2 courgettes
  • zout, peper
  • 2 sneetjes wit brood zonder korst
  • 1/2 deciliter melk
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200 gram half-om-gehakt
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels fijngesneden kruiden (peterselie, tijm, bieslook)
  • 1 ei
  • mespunt chilipoeder
  • 6 plakken rauwe ham, iets dikker gesneden

Recept:

Schaaf 1 courgette in lange linten (met bijvoorbeeld de kaasschaaf). Rasp de andere courgette grof. Bestrooi de courgettelinten met wat zout en laat ze uitlekken in een vergiet. Leg de sneetjes brood in de melk. Bak de sjalotjes 3 minuten in de boter. Voeg de knoflook en sjalot toe en bak dit 5 minuten tot het vocht verdampt is. Laat het wat afkoelen en meng het daarna met de 2 gehaktsoorten, het geweekte brood, de kruiden, het ei, en peper en zout.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Dep de courgettelinten droog en leg ze, elkaar iets overlappend, dwars in de ovenschaal, de uiteinden over de rand hangend. Doe dit tot de gehele bodem bedekt is. Verdeel 3 plakken ham over de courgettelinten en verdeel daarover het gehaktmengsel. Daarop de andere 3 plakken rauwe ham. En dan met courgettelinten en de over de rand hangende courgettelinten het gehaktbrood afdekken. Dek het geheel af met alufolie en bak het courgettegehaktbrood in de oven in 55 minuten gaar. Neem het gehaktbrood uit de oven en laat het 5 minuten staan. Keer het brood daarna voorzichtig en stort het op een snijplank. Snijd het aan tafel in plakken.