Courgette-kruidentaart (hoofd)

Courgettetaart ongebakken

hoofdgerecht voor 4 personen of brunchgerecht voor 8 tot 10 personen 

Herkomst recept: Delicious juli 2014

Ingrediënten:

  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling (bijvoorbeeld Tante Fanny of Albert Heijn)
  • een paar takjes munt
  • een paar takjes platte peterselie
  • een paar blaadjes basilicum
  • 175 g zachte roomkaas
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 grote courgette
  • 2 tot 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • 80 gram serranoham

Courgettetaart gebakken

Recept:

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-en onderwarmte) en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol daar het bladerdeeg op uit en rol het met een deegroller aan alle kanten even dun/plat. Maak met een mes ongeveer 1 cm vanaf de rand langs die rand een zachte inkeping en vouw dat randje om (om snij het eraf en leg het er langs de rand weer op). Doe dat langs alle 4 de zijden/randen. Het idee erachter is dat het er voor zorgt dat de roomkaas netjes in het midden van de taart blijft en de rand ziet er ook decoratief uit (zie de foto  voor en na het bakken voor wat  de bedoeling is). Meng in een kom de roomkaas met de kruiden, knoflook en de Parmezaanse kaas. Maak op smaak met zout en peper en meng alles goed door elkaar. Verdeel het kaasmengsel over het bladerdeeg, waarbij je de randen vrij laat. Snijd de courgette in dunne schijfjes en leg ze dakpansgewijs op de roomkaasvulling. Druppel er wat olijfolie over. Zet de plaat ongeveer 20 minuten in de oven tot de randen van het bladerdeeg bruin zijn. Haal de plaat uit de oven en scheur de serranoham in stukjes en beleg de taart hiermee. Verdeel er nog wat kruiden over en druppel er nog wat olijfolie op. Serveer de taart warm of lauw.

Zomers recept, en erg lekker, met een frisse salade prima als hoofdgerecht. Ik heb de taart gemaakt voor de tuin, dus in de ochtend al gemaakt/gebakken en meegenomen naar de tuin. Op kamertemperatuur geserveerd. Alleen liggen op de foto de plakjes serranoham nog niet, want dat heb ik natuurlijk pas op de tuin gedaan toen ik de taart serveerde. Iedereen vond het lekker en met 8 personen was de taart in een mum van tijd op en kwam ik eigenlijk taart tekort!! De volgende keer doe ik er wat meer courgette op, gewoon een halve tot hele courgette extra en de plakjes wat dichter op elkaar overlappen.