Doperwtenpesto (overig)

Natuurlijk geen echte pesto, mijn vroegere Italiaanse buurman zou een ‘rolberoerte krijgen’ als ik dit pesto durf te noemen :-), maar laat ik het dan een erg lekker ‘smeerseltje’ noemen.

Herkomst recept: zelf verzonnen

Doperwtenpesto

Ingrediënten:

  • 200 gram verse doperwtjes (maar uit de vriezer is ook prima)
  • 1 grote teen knoflook
  • 10 verse blaadjes basilicum
  • 6 verse blaadjes munt
  • de blaadjes van een paar takjes peterselie
  • schil (heel fijn geraspt) + sap van 1/2 limoen
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • ongeveer 1 deciliter goede olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Recept:

Breng een klein beetje water aan de kook en blancheer daar de doperwten 2 minuten in, zet de pan met doperwten daarna direct in een grotere bak met koud water zodat verdere garing stopt. Laat afkoelen en giet daarna af.

Pel de knoflook en snijd ragfijn. Doe dit in een keukenmachine, samen de basilicum, peterselie en munt, limoensap en limoenrasp, en ‘maal dit tot een vrij fijne pasta. Voeg dan de doperwten toe en pulseer tot een grove massa (mag ook fijner hoor maar wij vinden het lekker als er nog wat structuur in zit, maar wat je zelf lekker vindt). Roer hier de Parmezaanse kaas door en maak smeuïg met olijfolie. Maak tenslotte op smaak met zout en peper.

Serveer met (uiteraard) vers stokbrood.

Wij vinden dit erg lekker, zeker als we voor het eerst lekker buiten kunnen zitten. Waar we pesto altijd erg lekker vinden in de zomer, zo vinden we dit zo lekker in de late lente, met het zoete (plus lentegevoel) van doperwtjes, het frisse van limoenschil en munt, het volle van de kaas en olie. Niks ingewikkelds, in 10 minuten gemaakt maar zoveel leuker en  lekkerder als je visite krijgt dan gekochte toastjes of chips of wat dan ook 🙂