Frambozen-amandeltaart

Details

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept; weblog Caroline Brouwer (waar je nog heel veel meer heerlijke recepten kunt vinden)

Ingrediënten:

  • 125 gram koude boter in kleine blokjes
  • 200 gram patentbloem
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tot 3 eetlepels volle melk

Ingrediënten voor de vulling:

  • 3 eetlepels frambozenjam
  • 40 gram gesmolten boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 90 gram gemalen amandelen
  • 10 gram patentbloem
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepels Amaretto likeur
  • 1 theelepel amandelextract
  • 200 gram frambozen

Ingrediënten voor de garnering:

  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • 1 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Recept:

Voor het deeg; meng boter met bloem, gemalen amandelen en suiker in een kom (of keukenmachine) tot het mengsel kruimelig is. Voeg beetje voor beetje de melk toe (misschien heb je niet alles nodig) tot het deeg bij elkaar komt en maak er dan een bal van. Doe wat bloem op je handen en verdeel het deeg in een ingevette taartvorm met losse bodem van ca. 23 cm doorsnede. Druk met je handen het deeg uit en bedek goed de randen. Zet de vorm met deeg een uurtje in de koelkast om te rusten. Maak intussen de vulling; meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar, behalve de frambozenjam en de frambozen.Verwarm de oven voor op 180 graden boven en -onderwarmte. Verwarm de frambozenjam in een pannetje zodat het een beetje vloeibaar wordt. Smeer dit met een kwastje uit over de deegbodem. Verdeel hier over de vulling en rangschik de frambozen erop, druk ze lichtjes in. Meng de suiker met de geschaafde amandelen en verdeel het over de taart. Zet de taart 20 minuten in de oven, en verlaag daarna de temperatuur naar 160 graden en zet de taart dan nog ongeveer 15 minuten in de oven (controleer goed; de vulling moet gestold zijn en een lichtgeelbruine kleur hebben.  Als de taart te bruin wordt, bedek hem dan lichtjes met aluminiumfolie.  7. Haal de taart uit de oven en verwijder de rand en laat afkoelen op een rooster.

Heerlijke taart! Ik had natuurlijk weer eens geen frambozenjam, en ik vertik het om winkeljam te kopen als ik zelf nog zoveel potten zelfgemaakte jam van eigen tuin op zolder heb. Ik heb voor deze gelegenheid aardbeienjam gebruikt en dat was heerlijk. Kruisbessenjam lijkt me ook heel lekker (lekker fris). En natuurlijk frambozenjam, mocht je dat wel hebben.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief