Friszoete rode kool (bij)

4 personen, bijgerecht

Herkomst recept: Tip Culinair

Ingrediënten:

  • 50 gram grote gele rozijnen
  • 30 gram boter
  • 5 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • 2 grote rode uien, in ringen gesneden
  • 750 gram rode kool, grof geschaafd
  • 1,5 deciliter rode wijn
  • 2 eetlepels cranberrycompôte
  • zout, peper

Recept:

Week de rozijnen 10 minuten in lauwwarm water. Bak de rode kool op zacht vuur 5 minuten in de boter. Voeg het kaneel stokje toe en schep om. Voeg de wijn, rozijnen, cranberrycompôte, zout, peper en 2 deciliter water toe en breng het aan de kook. Stoof de rode kool, met het deksel half op de pan, af en toe roerend, in een half uurtje gaar. Verwijder het kaneelstokje. Verwijder het deksel van de pan en laat het vocht in een kwartietje inkoken.

Dit recept ken ik al jaren, uit de tijd dat de Tip Culinair nog bestond. Maar nog steeds even lekker, en niet moeilijk te maken!