Gazpacho met garnituren (hoofd)

 

Gazpacho aan tafel

Nog een Gazpacho-recept, met ruimte voor oogst naar keuze van eigen tuin 🙂

herkomst recept: Keukenatelier, voor 1,5 liter gazpacho

Ingrediënten voor de gazpacho zelf:

  • 500 gram passata di pommodori
  • 400 gram rijpe tomaten
  • 1 rode paprika, zonder zaadjes
  • 1 komkommer, geschild
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 0,5 theelepel tabasco
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper naar smaak
  • 1,5 eetlepel rode wijnazijn, of sherry azijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel suiker
  • handje peterselie blaadjes
  • handje basilicumblaadjes
  • paar blaadjes munt

Ingrediënten voor het garnituur:

  • 0,5 komkommer, geschild, zonder zaadjes, in kleine blokjes
  • 1 groene paprika in kleine blokjes
  • 1 avocado in blokjes (besprenkeld met limoen- of citroensap tegen verkleuring)
  • 1 rode ui gesnipperd
  • croutons (bij voorkeur zelf gemaakt van blokjes wit brood met wat olijfolie, een teentje knoflook en dat in een koekenpan in een paar minuten knapperig en goudbruin bakken, daarna bestrooien met zout naar smaak)

Gazpacho bord

Recept:

Doe de ingrediënten voor de gazpacho in een blender of keukenmachine en laat de machine een paar minuten draaien tot je gazpacho fijn genoeg is gepureerd. Koel de gazpacho daarna in de koelkast gedurende een paar uur. Je kunt het ook een dag van tevoren klaarmaken, dan hebben de smaken nog meer de tijd om in te trekken. Zelf vind ik het fijn om de gazpacho daarna nog wel even door een niet te fijne zeef te doen, om iets te grote stukjes of brokje groenten eruit te vissen. Serveer de gazpacho met de garnituren in aparte schaaltjes of vakjes, zodat iedereen naar behoeve zijn gazpacho kan aanvullen.