Geroosterde sjalotten (bij)

4 personen

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 750 gram sjalotten
  • 2 koffielepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel verse fijngehakte tijm
  • zout, peper
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 gram Parmaham (of een andere goede rauwe ham)
  • 100 gram (verse) Parmezaanse kaas, geraspt

Recept:

Pel de sjalotten en snijd ze in kwarten. Verhit in een koekepan de olijfolie en bak op middelhoog vuur de sjalottenkwarten een paar minuten, tot ze lichtbruin worden. Voeg dan suiker, thijm, zout en 4 eetlepels water toe en laat dit op zacht vuur ongeveer een half uur stoven tot alles bijna gaar is en het vocht bijna verdampt. Haal dan van het vuur. Roer de Balsamicoazijn erdoor en doe het sjalottenmengsel met het vocht dan in een ovenschaal. Verwarm de ovenschaal voor op 180 graden en bak het sjalottenmengsel dan nog 15 minuten tot ze heet en gaar is. Haal het hete sjalottenmengsel uit de oven en bedek het direct met de plakjes ham. Schaaf de verse Parmezaanse kaas erover en draai er flink wat verse zwarte peper over. Serveer direct (als bijgerecht, of als lunchgerecht met stokbrood en een frisse salade).