Gevulde koolrabi (bij)

4 personen

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 4 koolrabi’s
  • 1 eetlepel boter
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/2 theelepel fijne mosterd
  • 2 sneetjes oud wit brood, verkruimeld
  • 200 gram schouderham, in kleine blokjes
  • 75 gram gruyere, geraspt
  • 3 eetlepels crème fraiche
  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • zout en peper

Recept:

Snijd de onderkant van de koolrabi zo af dat ze rechtop blijft staan. Schil de koolrabi’s, snijd de bovenkant eraf en hol ze dan uit (een meloenbolletjeslepeltje is handig), zorg dat de wand die je overhoudt ongeveer 0,5 tot 0,7 centimeter dik blijft. Snijd het vruchtvlees dat je uit de koolrabi hebt gehaald klein. Kook de uitgeholde koolrabi’s ongeveer 15 minuten in een grote pan met kokend water. Haal ze daarna voorzichtig uit de pan en laat ze ondersteboven uitlekken op keukenpapier. Laat in een koekenpan de boter smelten en bak er de hamblokjes in tot ze verkleuren, schap ze dan uit de pan, bewaar op een bord. Bak in het achtergebleven vet vervolgens de ui lichtbruin en zacht. Voeg het fijngesneden koolrabivruchtvlees toe en bak dit zachtjes een paar minuten mee tot ze zacht is. Voeg dan mosterd en broodkruim toe en voeg de gebakken blokjes ham weer toe. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Voeg aan het ham-mengsel dan vervolgens de kaas, crème fraîche en lenteuitjes-ringen toe en breng op smaak met zout en peper. Vul de koolrabi’s zo goed mogelijk met het mengsel en zet ze in een licht ingevette ovenschaal, je houdt altijd wat mengsel over en leg dat tussen de koolrabi’s in de ovenschaal. verwarm de oven voor op 175 graden en bak de gevulde koolrabi’s ongeveer 30 minuten. Zet op elk bord een gevulde koolrabi en schep er nog wat van het hammengsel naast. Serveer bijvoorbeeld met wat gebakken aardappeltjes.