Japanse aspergesalade (bij)

4 personen

Herkomst: ?

Ingrediënten:

  • 500 gram asperges
  • 1,5 theelepel zout
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 eetlepel sesamzaad
  • 1/2 deciliter witte wijnazijn
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel sojasaus

Recept:

Schil de asperges, snijd de harde vezelige ‘kontjes’ eraf en kook ze in water in ongeveer 20 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken en drogen en afkoelen op een droge theedoek. Schil ondertussen de komkommer, snijd ze in stukken van ongeveer 5 centimeter lang. Snijd de stukken in de lengte door en schraap met een theelepel het zaad uit de komkommer. Leg de komkommerstukken in een kom, bestrooi met 1 theelepel zout en hussel even. Na een half uur is er veel vocht uit de komkommer getrokken; giet af, spoel goed en giet nogmaals af. Dep de stukken komkommer droog en snijd ze naar eigen idee in dunne halve rondjes of juist in reepjes. Snijd de asperges in schuine stukjes van ongeveer 3-4 centimeter. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze verkleuren en gaan geuren. Meng de asperges met de komkommer en doe op een schaal. Meng dan de sojasaus met 1/2 theelepel zout, de azijn en suiker tot de suiker is opgelost. Giet de saus over de aspergekomkommersalade en bestrooi tot slot met het sesamzaad. Serveer als bijgerecht. Als je echter een lekker stukje zalm of rosbief gaart kun je er ook heel goed een lekker voorgerecht van maken.