Knoflook-pompoensoep (soep)

4 personen

Herkomst recept: gekregen van tuinbuurman

Ingrediënten: 

  • 2 bollen knoflook, buitenste witte schil verwijderd
  • 2 takjes tijm
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine oranje pompoen, doormidden gesneden, zaden verwijderd
  • 2 gesnipperde uien
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1,25 liter groentebouillon (van tablet)
  • zout, peper
  • 4 grote tomaten, in kwarten gesneden, zaden verwijderd
  • 1 rode paprika, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd
  • 1 verse rode chilipeper, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • snufje suiker

Recept:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de bollen knoflook op alufolie, leg de takjes tijm erop en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie. Vouw de folie om de bollen en leg het pakketje op de bakplaat. Leg op de bakplaat ook de 2 pompoenhelften, met het vruchtvlees naar boven en bestrijk ze met 1 eetlepel olijfolie. Leg de tomatenstukken, paprikastukken en chilipeperstukken erbij. Bak al deze groenten 25 minuten. Haal de tomaten, paprika en chilipeper uit de oven en bak de rest op 190 graden nog 25 minuten. Verhit de resterende 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de ui met de koriander in 10 minuten lichtbruin. Ontvel ondertussen de paprika, peper en doe dit samen met de tomatenstukken en 2 eetlepels olijfolie in de keukenmachine. Maak er een grove puree van en maak op smaak met zout, suiker en balsamicoazijn.

Druk de zachte knoflookpuree uit de droge buitenhulzen. Lepel het zachte vruchtvlees uit de pompoen en voeg knoflook en pompoen bij de uien. Voeg de bouillon toe en maak op smaak met zout en peper. Laat 10 minuten zachtjes koken. Daarna iets af laten koelen en in de blender pureren of druk het door een zeef. Verwarm de soep zonder te laten koken en schep ze dan in borden. Schep er een lepel salsa op.