Kolokithokeftedes (overig)

Kolokithokeftedes

Herkomst recept: verschillende websites geven kleine verschillen in dit Griekse recept

Ingrediënten zoals ik ze heb gebruikt:

  • 750 gram schoongewogen courgettes (gewassen, voor- en achterkant eraf, in repen gesneden, eventuele zaadlijsten wegsnijden)
  • zout
  • 200 gram feta
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • een handje verse dille, fijn gesneden
  • een handje verse munt, fijngesneden
  • een handje verse peterselie, fijngesneden
  • 4 eieren
  • ongeveer 5 tot 6 volle eetlepels bloem
  • olijfolie of zonnebloemolie
  • zout en peper naar smaak

Recept:

Rasp de courgettes op een zo fijn mogelijke rasp. Bestrooi met wat zout en meng het goed, zet een uurtje weg zodat het vocht uit de courgettes kan trekken. Doe na een uur de courgettes in een zeef en laat goed uitlekken. Knijp daarna met 2 handen delen van de gerapte courgette uit tot er geen vocht meer in zit.

Doe de uitgeknepen courgetterasp in een grote kom, verkruimel de feta erboven. Meng dit samen met de ui, knoflook, dille, munt, peterselie, ei en bloem. Als het goed is heb je nu een dik mengsel waar je hoopjes of balletjes van zou kunnen maken. Als het mengsel nog te dun is kun je nog wat bloem toevoegen, begin dus met 4 eetlepels bloem en voeg daarna elke keer nog 1 eetlepel bloem toe tot het mengsel dik genoeg is. Maak op smaak met zout en flink wat vers gemalen zwarte peper.

Je kunt de balletjes of hoopjes in olie bakken, gebruik dan de zonnebloemolie, bak de ‘courgettekoekjes’ om en om een minuut of 10 in de olie. Zelf heb ik de koekjes in de oven gebakken, in een muffintray, ingevet met wat olijfolie, in elk vakje wat courgettemengsel geschept en dat ongeveer 25 tot 30 minuten gebakken in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Erg leuk en lekker (en weer eens een ander recept, handig in de tijd dat er zoveel courgettes geoogst kunnen worden). Wij aten het als hapje in de avond, maar het vult best. Doordat ik de koekjes in de oven bakte had ik er weinig omkijken naar en had ik elk half uur weer 6 verse koekjes (uit de vorm halen en op tafel zetten, vormpje weer even invette en weer vullen met courgettemengsel). Ik schrijf ‘koekjes’ maar de consistentie is zacht, meer als frittata of tortilla. Lekker in combinatie met de feta en kruiden! Als je op de naam googelt vind je veel recepten, soms wordt er aardappel in gebruikt, soms broodkruimen, soms met ui, soms zonder, soms met feta en soms met belegen kaas. Wij vonden deze vorm erg lekker, maar gaan er zeker ook nog eens mee variëren.