Koude paprika-tomatensoep (soep)

voor- of lunchgerecht, 4 personen

herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 3 rode paprika’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 750 gram tomaten
  • 1 glas rode wijn
  • 6 deciliter groentebouillon (zelfgemaakt of van tablet)
  • zout, peper, bieslook

Recept:

Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg de paprika’s in een ovenschaal en besprenkel ze met een klein beetje olijfolie. Rooster de paprika’s 20-25 minuten in de oven. Haal de paprika’s er dan uit en doe ze een half uurtje in een plastic zak. Je kunt daarna gemakkelijk het vel van de paprika verwijderen. Verwijder naast het vel ook de kroon, zaden en zaadlijsten. Vang het sap dat hier bij vrij komt op. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak zachtjes de ui en knoflook tot die zacht is maar niet bruin verkleurd. Blus af met de rode wijn en doe dan de tomaten erbij (sommige mensen vinden het lekkerder om de tomaten eerst te ontvellen maar zelf pureer ik de soep daarna in een draaizeef). Voeg ook de gegrilde paprikastukken toe en ook het sap dat je hebt opgevangen. Doe de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer nu de soep en zeef die. Maak stevig op smaak met zout en peper en laat dan afkoelen en goed koud worden in de koelkast. Schep de soep in borden, er strooi er dan nog wat fijngeknipte bieslook over. Lekker met warm stokbrood en/of zelfgemaakte knoflookcroutons.