Moussaka met pompoen (hoofd)

Herkomst recept: tijdschrift Delicious

Hoofdgerecht voor 4 personen

INGREDIËNTEN:

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • een fijngesneden chilipeper (of naar smaak)
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 cc rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 gram (maar ik gebruikte natuurlijk 500 cc tomatenbasissaus uit eigen inmaak)
  • 750 gram pompoen (schoon gewogen)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • zout en peper naar smaak
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 400 cc melk
  • 65 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • halve theelepel gemalen komijn

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Pel de ui en snipper deze. Pel de knoflook en snijd deze fijn (of pers ze). Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de uisnippers hier al roerend een paar minuten in, tot ze glazig wordt. Voeg de knoflook, komijn en oregano toe en bak nog enkele minuten mee tot het begint te geuren. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin. Snij de champignons in plakjes en de peper ragfijn voeg toe, bak al roerend nog een paar minuten mee.

Maak ondertussen de pompoen schoon; verwijder schil, snijd doormidden en verwijder de zaden en draden. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 2 x 2 centimeter.

Voeg de pompoen toe aan het gehaktmengsel, maak op smaak met zout en peper en bak ook dit nog enkele minuten tot warm en goed gemengd. Voeg dan de rode wijn en de tomatensaus of tomatenstukjes toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuutjes zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is, de alcohol is verdampt en het vocht voor een groot deel is verdampt.

Smelt intussen voor de kaassaus de boter in een steelpan op matig tot hoog vuur, maar laat hem niet kleuren. Strooi de bloem erover, schep 1 minuut om en klop geleidelijk de melk erdoor. Breng aan de kook en draai het vuur halfhoog. Laat al roerend ongeveer 5 minuten binden. Voeg de Parmezaanse kaas en komijn toe en roer door tot de kaas goed is opgenomen en je een gladde saus hebt. Proef en maak op smaak met zout en/of peper. Neem van het vuur en zet apart.

Verdeel het pompoen-gehaktmengsel over een ovenschaal en druk iets aan. Schep de kaassaus erop en zet ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaassaus goudbruin kleurt.

Serveer met bijvoorbeeld een lekkere groene salade.

 

Dit heeft natuurlijk niks met echte moussaka te maken, maar het is wel heel erg lekker! En heel makkelijk te maken, eigenlijk is het een kwestie van snijden en constant ingrediënten in de pan toevoegen en daarna nog even in de oven. Heel makkelijk want ik maakte het al vroeg in de middag, en dan hoef je het rond etenstijd alleen nog maar 15 tot 20 minuten in de oven te zetten. Zoals je op de foto kunt zien was het wel heel erg nat (van de kaassaus), daarom heb ik de hoeveelheid kaassaus iets verminderd (origineel was het 75 gram boter, 75 gram bloem en 600 cc melk). En ik heb de hoeveelheid pompoen iets verhoogde (van 500 naar 750 gram) want wij eten graag veel groenten (en ik kijk wat dat betreft ook niet zo nauw, gebruik een pompoen die in mijn beleving ongeveer aan de hoeveelheid voldoet). Je kunt trouwens in plaats van 1 grote ovenschaal er ook voor kiezen om het in éénpersoons-ovenschaaltjes te serveren, in dat geval kun je baktijd met een paar minuten verminderen.

Een eenvoudige maar heerlijke, warme, kruidige, winterse ovenschotel die ik hier zeker vaker ga maken!