Muffins met frambozen en witte chocolade (bakken)

Herkomst recept: Handmade by Helen

Voor 6 tot 7 muffins.

INGREDIËNTEN:

  • 1 groot ei (maat L)
  • 125 gram melk
  • 65 gram zonnebloemolie
  • 1,5 theelepel vanille-essence
  • 110 gram kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • een snufje zout
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gram frambozen (vers of diepvries) – zie ook toelichting onderaan de pagina
  • 50 gram grof gehakte witte chocolade

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Doe de muffinpapiertjes in de muffinvorm (of in andere geschikte vormpjes zoals ramequins).

Meng de suiker met de bloem, het bakpoeder en de snuf zout en zet apart.

Breek het ei boven een kom en mix het in keukenmachine of met mixer of met garde minimaal een minuut tot het ei licht van kleur en heel luchtig en schuimig is. Meng hier zo kort mogelijk met een spatel de melk, zonnebloemolie en vanille-essence door.

Meng nu, ook zo kort mogelijk, met een spatel het suiker/bloemmengsel door het ei/olie/melkmengsel. Spatel tot slot  de frambozen en grof gehakte witte chocolade door het beslag.

Vul de muffinpapiertjes tot aan de rand met het beslag. Zet de vorm/vormpjes met beslag in het midden van de oven en bak 25 tot 30 minuten. Hier duurde het precies 30 minuten, je kunt controleren of de muffin gaar is door een satéprikker in de muffin te steken, als die er schoon uitkomt is de muffin gaar (als er nog beslag aan de prikker zit moeten de muffins dus nog een paar minuten extra bakken).

Laat de muffins in de vormpjes afkoelen. Bewaar ze luchtdicht tot je ze serveert (maar direct na het afkoelen zijn ze het allerlekkerst!).

 

Wat een lekkere muffins! En zo simpel te maken, het is echt een kwestie van afwegen, mixen, mengen en bakken. Heel handig voor onverwachte visite want je maakt het met ingrediënten die toch vaak al in huis aanwezig zijn, en binnen een uur en met weinig werk heb je wat lekkers op tafel.

Ik zou ze trouwens nog lekkerder vinden met wat extra frambozen erin. De grotere frambozen sneed ik wat kleiner. En ik vind het altijd lastig om een recept aan te passen; de hoeveelheid witte chocolade is precies goed maar de volgende keer probeer ik nog net 10 of 15 gram extra frambozen aan het beslag toe te voegen, voor wat extra fris-zoetzure frambozensmaak. Ik gebruikte frambozen uit eigen tuin uit de vriezer.

En zo makkelijk en lekker dat ik er ook wel mee durf te experimenteren, zoals de frambozen vervangen door blauwe bessen of aardbeien of stukjes appel of pruimen. En dan de witte chocolade vervangen door limoenschil, kokos, kaneel, munt, geweekte rozijnen, afhankelijk van het soort fruit. Ik ga er komende zomer eens mee variëren en experimenteren. Maar deze met frambozen en witte chocolade houden we erin 🙂