Neisha’s aubergines (hoofd)

hoofdgerecht of bijgerecht

Herkomst recept: Roald Dahl’s Cookbook

Ingrediënten:

  • 350 gram aubergines in dunne plakken van 1/2 centimeter
  • zout
  • 2 middelgrote uien, in ringen
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 600 gram pomodoritomaten, ontveld en in stukjes gesneden
  • 4 tot 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum
  • 1 theelepel suiker
  • peper en zout
  • 4 eetlepels water
  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • 200 gram geraspte pittige kaas: bij voorkeur half gruyère en half Parmezaanse kaas

Recept:

Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat ze uitlekken. Oven voorverwarmen op 175 graden. Verhit 2 eetlepels olie en fruit hierin de uien 1 teen geperste knoflook tot de ui glazig is. Voeg zout, peper en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten. Voeg tomatenstukjes, suiker en water toe en laat 30 minuten stoven met het deksel op de pan. Voeg basilicum toe en warm nog even door (eventueel wat inkoken tot dikke saus). Verhit de overgebleven olie in een koekenpan en pers er het 2e knoflookteentje boven uit. Dep de aubergineplakken droog en bak ze aan beide kanten in de knoflookolie bruin.

Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met gebakken aubergineplakken en doe er wat tomatensaus en kaas op. Maak zo lagen tot alle aubergineplakken op zijn. Eindig met een laag tomatensaus en geraspte kaas. Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven tot het gerecht mooi bruin van kleur is.