Ovenschotel met boerenkool (hoofd)

4 personen

Herkomst recept: Tip Culinair

Ingrediënten: 

  • 1 kilo aardappelen
  • Zout, peper
  • 2-3 deciliter hete melk
  • 100 gram geraspte jonge kaas
  • 2 eetlepels fijngesneden verse bladselderij
  • 100 gram mager ontbijtspek
  • 1 eetlepels boter
  • 350 gram verse boerenkool, in reepjes gesneden
  • 1 deciliter slagroom
  • 1-2 deciliter kippenbouillon (van tablet)
  • 400 gram mager rundergehakt
  • 3 eetlepels tomatenpuree

Recept:

Schil en was de aardappelen en kook ze in ongeveer 25 minuten gaar. Maak een puree van de gekookte aardappelen met zout, peper en melk. Roer en de selderij en 50 gram van de geraspte kaas door. Snijd het ontbijtspek in reepjes, verhit 1 eetlepel boter in een pan en bak dhet ontbijtspek knapperig en bruin. Voeg dan de gewassen en gesneden boerenkool toe en bak dit een minuut of 7. Voeg dan slagroom en bouillon toe en maak eventueel nog op smaak met zout en peper. Laat het dan nog 10 minuutjes zacht stoven. Verhit de laatste eetlepel boter in een pan en bak daarin het gehakt rul. Voeg tomatenpuree toe, bak nog even door en maak op smaak met zout en peper. Verwarm de oven op 200 graden: Neem een ovenschaal en verdeel er de helft van de boerenkool in. Daarop een laagje van de helft van het gehakt. Herhaal dit (dus het laatste deel boerenkool en daarop het laatste deel gehakt. Bovenop komt dan de aardappelpuree, verdeel goed en strooi er de laatste 50 gram kaas over. Bak dit in de oven, ongeveer 30 minuten, tot alles gaar en heet is, en de kaas een goudbruin korstje heeft.