Pompoen-pecorinobol (bakken)

 

Pompoenbrood

herkomst recept: Soep bij Janneke thuis van Janneke Philippi

Ingrediënten:

  • 1 pompoen van ongeveer 600 gram
  • 5 gram zout
  • 400 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram geraspte pecorino (schapenkaas)
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes

Recept:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de pompoen schoon, afhankelijk van het ras de schil verwijderen, zaden eruit scheppen. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 2 x 2 centimeter. Spreid de pompoenblokjes uit over een bakplaat en dek af met een stuk aluminiumfolie. Pof de pompoen in ongeveer 25 minuten gaar. Laat afkoelen en pureer tot een gladde massa. Strooi het zout in een kom, zeef de bloem erboven, maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist in. Voeg langs de rand de pompoenpuree (dat zal nu ongeveer 500 gram zijn) en de olijfolie toe en 500 cc lauwwarm water. Kneed met mixer tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg nog plakt (en hier was dat nodig, ik heb nog ongeveer 25 gram bloem toegevoegd). Kneed vervolgens de tijm en fijn geraspte pecorino erdoor. Laat het deeg onder een schone theedoek op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen.

Vorm vervolgens van het deeg een mooie bol en leg het op bakpapier in een vorm (ik vond mijn kleine gietijzeren braadpan ideaal). Laat het brood nogmaals afgedekt 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd wat inkepingen in de bovenkant van de broodbol en bak het brood in de oven in ongeveer 25 minuten gaar (hier duurde het wel 30 minuten – elke oven is anders, houd vooral het brood goed in de gaten – twijfel je, snij eventueel het brood doormidden, kijk, duw het weer tegen elkaar aan en zet nog 5 of 10 minuten terug in de oven indien nog niet gaar genoeg).

Erg lekker! En mooi door de geeloranje kleur van het brood. Wij hebben het gegeten bij de pompoensoep met appel uit hetzelfde boek (zie recept in de receptenlijst bij de soepen).

Pecorino is een harde schapenkaas met veel smaak. Ik heb een extra schepje door het deeg gedaan omdat we goede kaas in brood zo lekker vinden. Mocht je geen Pecorino hebben, gebruik dan een andere oude, extra smaakvolle kaas. De volgende keer maak ik het eens met oude geitenkaas want dat lijkt me ook heerlijk, maar Parmezaanse kaas zal vast ook heel lekker zijn :-).