Tarte Tatin van rode uien (bij)

4 personen

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 1250 gram rode uien
  • 25 gram boter
  • 2 theelepels verse tijm
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • zout, peper
  • 2 theelepels suiker

Voor het deeg:

  • 150 gram bloem
  • 50 gram zachte boter
  • 25 gram geraspte belegen kaas
  • 1/2 theelepel fijngesneden verse tijm
  • 2-3 eetlepels koud water

Recept:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de uien en snijd ze in grove stukken of rokken. Verhit de boter in een pan en doe er de tijm en suiker bij. Doe de uienstukken er bij karamelliseer dit op zacht vuur ongeveer 10 minuten. Voeg zout, peper en balsamicoazijn toe. Vet een taartvorm met een doorsnede van 25 centimeter in en bekleed de bodem met mooie gelijkmatige stukken gekaramelliseerde ui, de rest van het uienmengsel kun je er gewoon verder over verdelen. Bedek de vorm met aluminiumfolie en bak dit ongeveer 50 minuten in de oven.

Maak ondertussen een kruimelig deeg van de bloem, boter, tijm en kaas. Voeg dan beetje bij beetje het water toe tot je een stevig deeg hebt. Laat het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast afkoelen/rusten. Haal na de 50 minuten het aluminiumfolie van de schaal met uien in de oven en laat het vocht in ongeveer 10 minuten verdampen. Pas wel op voor verbranden! Rol het deeg uit tot een lap van iets meer dan 25 centimeter doorsnede. Leg de lap over de gekaramelliseerde uien en druk de rand wat aan. Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden en bak het geheel nog 25 minuten in de oven tot het deeg gaar en goudbruin is. Haal de taartbodem uit de oven en laat haar 20-30 minuten rusten. Leg een schaal ondersteboven op de taart en draai haar dan voorzichtig om tot de taart op de schaal staat; de bodem is nu deeg en de gekaramelliseerde uien liggen bovenop. Het lekkerst als ze halfwarm is, met brood en een frisse salade.