Toffee brownies met jam (bakken)

 

Herkomst recept: ‘Het Kookboek’ van Yotam Ottolenghi, ik vond het recept op de website van Caroline Brouwer

Voor een brownievorm of springvorm van 22 x 22 centimeter, voor 12 tot 16 stukken/personen

INGREDIËNTEN:

  • 200 gram boter
  • 280 gram bloem
  • een halve theelepel zout
  • 300 gram pure chocolade
  • 2 eieren
  • 220 gram kristalsuiker (ik gebruikte 175 gram omdat ik ook nogal zoete jam gebruikte)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram jam (zie onderaan deze pagina bij *)
  • Voor de toffee: 25 gram boter en 75 gram kristalsuiker

 

RECEPT:

Maak eerst de toffee: leg een vel bakpapier op een koele en rechte ondergrond (bijvoorbeeld een leeg stuk van het aanrecht). Doe de boter en de suiker in een kleine pan met dikke bodem en breng het op halfhoog vuur aan de kook. Blijf voortdurend roeren. Het lijkt tijdens het koken alsof het mengsel schift maar blijf roeren en dan komt het uiteindelijk goed. Kook het mengsel tot het mooi egaal van structuur is, en mokkabruin van kleur (niet te donker want dan is het te bitter, niet te licht want dan smaakt het niet naar karamel).

Giet het mengsel op het bakpapier en wrijf het dun uit. Laat afkoelen.

Vet vervolgens een vorm van 22 x 22 cm (ik gebruikte een vierkante springvorm van die maat). Beleg de bodem en zijkanten met bakpapier (doordat je de vorm eerst invet plakt het papier vast aan de vorm en dat is handig als je het beslag in de vorm wilt doen, en ook later als je de brownie uit de vorm haalt). Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius boven-en onderwarmte.

Zeef de bloem en het zout in een kom en zet apart. Snijd de boter en de chocolade in stukjes en doe dat in een vuurvaste kom. Zet deze kom op een pan met daarin een laag net niet kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain marie). Laat de boter en de chocolade smelten terwijl je roert. Haal de kom van de pan met heet water zodra het chocolademengsel gesmolten is want chocolade mag nooit te heet worden.

Klop in een andere kom met een garde de eieren, suiker en het vanille-extract door elkaar tot het goed gemengd is maar nog niet schuimig wordt. Spatel het warme chocolademengsel door dit eiermengsel. En spatel vervolgens het bloemmengsel door dit ei-chocolade-mengsel.

Ondertussen is de toffee afgekoeld en kun je het in kleine stukjes breken, meng deze stukjes door het beslag. Giet het beslag in de vorm.

Verdeel met een theelepel kleine hoopjes jam over het beslag en druk het met de achterkant van de theelepel iets in het beslag.

Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de brownies in ongeveer 30 minuten in de oven (hier duurde het 35 minuten, een satéprikker komt dan nog net iets vochtig maar dik en plakkerig uit het beslag, laat het vooral niet te lang = droog bakken).

Haal de brownies in de vorm uit de oven (het deeg is dan nog steeds een beetje vochtig maar dat hoort zo), laat in de vorm helemaal afkoelen. Snijd de brownies daarna in stukken.

 

Tjongejonge, wat een machtige brownies. En als je ziet wat een boter en suiker en chocolade erin zit is dat ook niet vreemd. Maar wat geweldig lekker. Decadent en overdadig, als kerst en oud & nieuw samen, dat is misschien de beste omschrijving. En helemaal niet moeilijk te maken, en het gaat ook best vlot; uiteindelijk moeten boter en chocolade goed smelten en dan is het een kwestie van het samenvoegen van ingrediënten. De eerste dag is de bovenkant van de browniestukjes heerlijk koekachtig bros en van binnen is ze zacht en smeuïg. De toffee, die nog heel hard en scherp is als het in stukjes het beslag in gaat, wordt zacht tijdens het bakken en geeft dan extra smaak door de lichte bitterheid en zoete karamelsmaak. De dag erna is het brosse verdwenen maar de smeuïgheid en de heerlijke smaak blijft. Dit is wat mij betreft een recept om te onthouden!

* Dan nog even over de jam: in het originele recept wordt frambozenjam gebruikt. En dat is ongetwijfeld heel lekker (maar die had ik deze zomer niet gemaakt en ik wilde graag mijn zelfgemaakte jam gebruiken). Ik gebruikte in dit geval de vijgenjam met rum en rozijnen en dat was een heerlijke, zoete, warme, winterse combinatie. Frambozenjam zou voor meer zuren en frisheid zorgen, vast ook erg lekker. Perenjam lijkt me ook heel lekker, of kweeperenjam. En aardbeienjam of abrikozenjam lijken me ook zeer geschikt, Bedenk welk fruit een lekkere combinatie met pure chocolade is, en elke jam zal de brownies dan net een ander extra smaakje geven.