Venkel gratin (hoofd)

4 personen

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 4 grote venkelknollen
  • zout / peper
  • 4 sjalotjes
  • 250 gram achterham in reepjes
  • 2 eieren
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel fijgesneden venkelgroen
  • 150 gram geraspte gruyère (of eventueel een andere pittige kaassoort)

Recept:

Venkelknollen schoonmaken en in de lengte in dunne plakken snijden. Venkelplakken 5 minuten in water koken. Oven op 200 graden voor verwarmen. Sjalotjes schoonmaken en snipperen, over de bodem van de ovenschaal verdelen. Venkelplakken op sjalotjes leggen, hamreepjes erover strooien.Eieren los kloppen met crème fraîche, mosterd, zout, peper en fijngesneden venkelgroen. Dit mengsel over de venkel schenken. Kaas erover strooien en ovenschaal daarna afdekken met alufolie. Ovenschotel 30 minuten in de oven zetten, waarvan de laatste 10 minuten zonder alufolie (zodat het gerecht mooi bruin kan kleuren). Serveren met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes.