Tomaten……. en zo

We hebben de eerste echt grote oogst tomaten in huis. Ik durf het bijna niet te zeggen; we proeven ze, bewaren er een aantal voor salade….. maar de rest gaat simpelweg de oven in om te roosteren en dan maken we er tomatensap/saus/soep van in, ongeacht vorm, kleur en grootte (het recept vind je hier: Tomatensaus).

Het valt me op dat eigen alles wat later is dan normaal; de tomaten maar ook paprika’s, zelfs ook de aalbessen, blauwe bessen, komkommers, bonen, etc.. Het heeft ongetwijfeld met het weer te maken. En het maakt ook niets uit. Er is maar één ding; we moeten (nog meer dan anders) heel veel tegelijkertijd oogsten. De bovenste foto is dan ook niet een complete foto, dit is de foto met de hele oogst van gisteren:

Uiteindelijk waren het 3 emmers vol met tomaten, een tas vol met bonen, 4 komkommers en 2 snackkomkommers, een bosje bosuitjes en een bos paarse stengeluitjes (die uiteindelijk toch ook een bol vormden), en weer nieuwe courgettes. Oh ja, en één enorme koolrabi (van het ras Superschmelz en dan mag/kan het :-)).

En dus zijn we druk met invriezen en inmaken. We hebben eigenlijk wel genoeg potten tomatensaus, vanaf de volgende pluk ga ik ze drogen en daarna invriezen. En ik ben dus ook voorzichtig begonnen met het oogsten van zaden voor een kleine zadenlijst komend najaar. Dat betekent wel dat ik het de komende weken te druk in tuin en huis heb om heel veel aan de website te doen en alle vragen te beantwoorden. Oogsten, verwerken, water geven, verzorgen en zadenlijst gaan nu even voor. Nog even een foto van wat rassen tomaten die ik dit jaar teel. Ik zal proberen om de komende tijd ook de tomatendatabase bij te werken.

En ik moet ook nog wat recepten en inmaakrecepten plaatsen. En ik ga ook nog wat nieuwe uitproberen: van de uitjes wil ik bijvoorbeeld 2 soorten zoetzuur maken, dat staat voor dit weekend op het programma. En ik kan nog een keer blauwe bessenjam maken en dit keer wordt dat een recept met grapefruit als toevoeging.

Daarom is dit een kort blogje, want vanavond kunnen we de tomaten die je op de foto’s ziet na het roosteren door de passe-vite draaien en inkoken en inmaken. En gaan we nu nog lekker met een glas wijn buiten zitten, uiteraard met de sperziebonen op schoot, want ook die verdwijnen weer niet vanzelf in de vriezer.

Ik meld nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, over een nieuwe liefde (nou ja, sinds vorig jaar dan); de Helichrysum bracteatum: Goudstrobloemen

En om te illustreren waarom dat een nieuwe liefde is nog 1 laatste foto, van het ras Apricot mix:

42 reacties op Tomaten……. en zo

Petra 24 juli 2020 om 18:47

Hoi Diana,
Nou zeg, die enorme koolrabi was het eerste wat me opviel !
En jou liefde voor de Goudstrobloemen is heel begrijpelijk.
Ik heb, door allerlei omstandigheden dit jaar weinig bloemen gezaaid, maar hoop dat volgend jaar wel te doen en dan zal deze er zeker bij zijn !
Succes met het verwerken van de oogst.
Groeten,
Petra

Ruud & Diana 25 juli 2020 om 11:07

Hallo Petra,
Ja, de Superschmelz koolrabi is een reuzen-koolrabi :-). Ze heeft dan ook wel meer tijd nodig om te groeien maar ik heb haar gisteren gesneden en ze was nog helemaal niet vezelig maar juist lekker fris en knapperig. Ik heb ze in blokjes gesneden en in porties ingevroren, voor in curry of een aardappel-koolrabipuree of -stamppot.
groetjes en jij ook veel plezier in de tuin en met de oogst!
Diana

Anita 24 juli 2020 om 18:53

Dag Diana,
Kweken jullie ook ananastomaten? Ik vind dat de lekkerste die er zijn, ken ze uit Frankrijk. Zou graag willen weten of het hier kweken ook lukt.

marleen de bisschop 25 juli 2020 om 08:48

Hallo,
ananastomaat kweken lukt zeker. Ik heb ze dit jaar voor het tweede jaar staan.
Graag zaden ruilen?
groetjes

Thérèse Zwaard 24 juli 2020 om 20:03

Hallo Diana, heb je de superschmelz op de foto? Ik ben benieuwd hoe hij is met dit droge weer, hij zou er tegen moeten kunnen.
Groetjes, Thérèse

Ruud & Diana 25 juli 2020 om 11:12

Hallo Thérèse,
Ja, op de 2e foto zie je links de Superschmelz. En ze was zeker nog lekker, niet vezelig of houtig, lekker fris en knapperig.
Ik vind de kleine koolrabi’s erg lekker, in salades, rauw of kort gestoofd. Deze Superschmelz vind ik lekker in puree, stamppot en stoofgerechten.
groetjes,
Diana
p.s.: zo zag ze er in een verhoogde bak uit (en dat is altijd nog wat droger dan de volle grond)

Koolrabi Superschmelz

Mia Kunnen 24 juli 2020 om 20:05

Wat een prachtige oogst tomaten, daar krijg je goesting van om zelf nog meer …

Ted Hoeks 24 juli 2020 om 21:20

Ik vind dit een plaatje die kleuren, en toch puur natuur, jullie zijn gewoon kunstenaars met de groenten. gr Ted

john 24 juli 2020 om 21:30

Zo wat veel tomaten!! Ik heb ook zaden van u, de eerste tomaatjes zitten eraan, en beginnen langzaam te kleuren, verder nog veel bloemen. Ik woon in het noorden van het land. Ook de komkommers in de kas zijn veel later dan vorig jaar.

Groeten John

Belia 25 juli 2020 om 08:26

Geweldig wat jullie een werk verzetten, Diana! Al jaren lees ik je blogs en ik haal er altijd weer goede/leuke tips uit. Dank!
Geniet ervan!

Esther 25 juli 2020 om 08:56

Hallo die goudsbloemen kun je ook drogen. Ik heb ook een vraagje hoe lang duurt het voor dat tomaten gaan kleuren, er hangen bij mij al nou ik denk drie weken vleestomaten en andere aan maar kleuren nee. Komen ze misschien voeding te kort?

Ruud & Diana 25 juli 2020 om 11:15

Hallo Esther,
Ik ga zeker ook nog wel goudsbloemen drogen (ik wil dit jaar eindelijk eens oranje aardappelpuree maken :-)).
De tijd die tomaten nodig hebben om te kleuren hangt af van het ras (er zijn vroege, middelvroege en late rassen) en van omstandigheden als zon en warmte, maar zeker voor de buitenteelt is het zeker handig om vroege of middelvroege rassen te kiezen.
groetjes,
Diana

Margriet M 25 juli 2020 om 08:57

Hallo Diana en Ruud
Fantastisch wat een oogst! Ik heb de tomaten, paprika’s en pepers buiten staan en de eersten zijn geoogst. Maar koude periode heeft idd geen goed gedaan.
Ik heb deze week de Rabarbercello voor de eerste keer geproefd heerlijk dank voor dit recept en alle andere heerlijke recepten groetjes

Saskia B 25 juli 2020 om 10:59

Ah. Is dit een kort blog? Succes j met de drukte!

Saskia B 25 juli 2020 om 11:08

In je recept tomaten saus 1 correctie bij 3. Zeven, daar staat: van het sap op….. In plaats van vang.

Ruud & Diana 25 juli 2020 om 11:17

Dankjewel Saskia, zojuist gelijk verbeterd!
Diana

Mayra 25 juli 2020 om 13:19

Heerlijk om weer even op je blog te kijken, dit jaar geen groenten gezaaid en door de omstandigheden wbt corona ook geen bloemen of andere nieuwe dingen, volgend jaar maar weer en intussen geniet ik van jouw foto’s en verhalen

Saskia D 25 juli 2020 om 17:08

Hoi Diana,
Ik zat net op de site van Irina Zacharias te kijken, zij woont in Duitsland en teelt ook ontzettend veel verschillende soorten tomaten.
http://www.irinas-tomaten.de
Groeten, Saskia D.

Ruud & Diana 26 juli 2020 om 08:47

Hallo Saskia,
Dankjewel voor de link!
Ze verkoopt ook zaden, de Gigant Krasnij die je op de foto met verschillende rassen ziet komt daar vandaan en ik heb dit jaar bijvoorbeeld ook een Wolovje Ohu paprika van haar staan.
Ze verkoopt goede kwaliteit zaden!
groetjes, Diana

Simone 25 juli 2020 om 19:52

Wat een mooie oogst alleen om te zien al.
Dit jaar doen mn tomaten in de kas het niet goed er is bij een paar planten top krul ? Bij andere stopt de groei na de 2 e tros en bij weer anderen vallen de bloemen af .Geen idee wat er aan de hand is , ik doe hetzelfde als alle andere jaren . Vr. Groet Simone

Ruud & Diana 26 juli 2020 om 09:05

Hallo Simone,
Wat jammer! Als er meerdere dingen in de kas niet goed gaan zou je wellicht kunnen gaan denken over wat er anders is dan andere jaren, het klinkt bijna een beetje alsof er iets in de voedingstoestand niet goed is. Misschien kun je bedenken welke voeding je geeft en wanneer en of je daar iets in hebt veranderd. Ik heb trouwens ook wel wat planten die zichzelf na een paar trossen toppen, soms heeft het ook met het ras te maken. En na alle gedoe met spintmijt in de aubergines en komkommers ben ik erachter gekomen dat het ook in de tomaten zat (ook met krullerig blad, ik zag het omdat het alleen bij tomatenplanten was die naast een aubergine of komkommer stonden). Ik heb die tomaten voor alle zekerheid ook gelijk met het knoflook-zeep aftreksel met een eetlepel olie gespoten en de nieuwe groei is weer mooi groen en zonder krullen. Uiteindelijk heb ik de krullerige grijzige bladeren eraf geknipt en nu zien de planten er weer gezond uit en bloeien ook weer..
Ik hoop dat je hier in ieder geval iets aan hebt!!
Diana

katrien 27 juli 2020 om 09:02

Hallo Simone,
Ook hier doen de tomaten het niet zoals het hoort in de serre, ze groeien maar heel erg traag en heel weinig vruchten en ik ben niet de enige, ook bij een vriendin is het zo …
Nochtans niets anders gedaan dan andere jaren ! De tomaten buiten daarentegen doen het fantastisch !

Simone 31 juli 2020 om 16:26

bedankt Diana en Katrien, het is “fijn ” te horen dat je niet de enige bent met een probleem. Ik ga in elk geval ook aan de gang met het spuiten van het knoflook,zeep, olie mengsel

Vr.gr Simone

Brigitte 25 juli 2020 om 20:03

Wat een geweldige oogst !
Bij ons beginnen ze buiten te kleuren en in de kas nog niet…Wel volop kerstomaatjes. Een overvloed aan komkommers en elke dag een paar gele courgettes, van één plant. De groene gaan beduidend minder. Een vraagje, de hazelaar laat al veel noten vallen, helaas nog niet rijp. Wat zou de oorzaak kunnen zijn ?

Ruud & Diana 26 juli 2020 om 09:11

Hallo Brigitte,
Ik heb zelf nog nooit een hazelaar gehad en kan je dus helaas niet helpen. Ik heb even voor je gegoogeld (altijd op de symptomen en in de Engelse taal voor de meeste kans op informatie), Als ik googel op ‘Hazelnuts drop early to fall’ vind ik bijvoorbeeld deze pagina met een aantal mogelijke oorzaken: Thoughtco
groetjes,
Diana

Brigitte 31 juli 2020 om 20:57

Diana, bedankt voor je reactie, ik zal eens googlen.
Groetjes Brigitte

Anja Haelewijn 26 juli 2020 om 11:31

Vraagje over de boontjes. Toppen en dan zo de diepvries in of eerst blancheren? Wat is volgens jou het best? Zou toch wat minder werk zijn dan in bokalen bewaren.

Ruud & Diana 26 juli 2020 om 11:48

Hallo Anja,
Je kunt op deze teeltpagina over bonen (bijna onderaan de pagina, bij de alinea ‘Bewaren’) lezen hoe wij welke soorten bonen invriezen en waar we het dan nog voor gebruiken.
groetjes,
Diana

Edda 26 juli 2020 om 15:00

Wat een grote hoeveelheid tomaten weer. Dit jaar heerst er weer heel erg phytoptera op het moestuincomplex. Helaas hebben mijn planten er ook last van

Ruud & Diana 27 juli 2020 om 08:54

Hallo Edda,
Oei, dat is heel vervelend.
Ik heb dit jaar hier (tot nu toe) zelfs nog geen phytophthora in aardappelen op het volkstuincomplex gezien, dat is normaal gesproken wel anders.
Sterkte ermee, aardappelziekte in tomaten vind ik altijd een heel triest gezicht.
Diana

Yolanda 27 juli 2020 om 14:28

Ben ook fan van goudstrobloem en meteen de prachtige rassen gegoogled die je noemt (op de Pokon pagina). Helaas, geen verkooppunt kunnen vinden. Hoe kan ik aan de zaden komen?

Ruud & Diana 28 juli 2020 om 07:55

Hallo Yolanda,
De zaden van de Silvery Pink zijn vrij algemeen verkrijgbaar, de zaden van de Dragon Fire en Apricot mix bestelde ik in Engeland, bij Plants of Distinction, maar er zijn meer Engelse webwinkel die er zaden van verkopen (zoals Sarah Raven, Chiltern Seeds, etc.). De link naar de webwinkel waar ik ze kocht: Plants of Distinction – Straw Flower
groetjes,
Diana

Yolanda 28 juli 2020 om 15:17

Dank Diana! Ik heb tot nu toe alleen een mix gezaaid, maar deze zijn bijzonder mooi!

winters Fina 6 augustus 2020 om 16:12

Diana heb je ook ervaring met zeekool ik ben in het bezit van enkele plantjes ,maar weet niets over de verzorging en het gebruik ervan ,ik ben fan van je fijne blog en leer er veel door

Ruud & Diana 8 augustus 2020 om 08:42

Hallo Fina,
Nee, ik vrees dat ik geen ervaring heb met zeekool. Ik heb haar twee keer gehad, één keer als plantje gekocht en één keer zelf gezaaid en beide keren overleefden de jonge planten de winter niet. En ik weet eigenlijk niet waarom want ze moet toch voldoende winterhard zijn. Ik heb ze gewoon beide keren (niet in hetzelfde jaar, er zat een jaar of 3 tussen) na de winter niet meer terug gevonden, misschien opgevreten door woelratten of iets dergelijks, of een combinatie van vorst en natte grond). Maar googel vooral op haar Latijnse naam (Crambe maritima), dan vind je bijvoorbeeld deze pagina: Den oude kastanje
groetjes,
Diana

Dick de Jonge 8 september 2020 om 15:59

Mijn tomaten willen maar niet rood worden.

(Ik heb er een paar fotos van gemaakt, maar heb geen idee hoe ik deze moet toevoegen aan dit bericht.)

Ruud & Diana 8 september 2020 om 20:43

Hallo Dick,
Ik vrees dat dit een website en geen forum of facebook is, ik ben de enige die hier foto’s kan plaatsen.
Ik kan je vraag lastig beantwoorden want ik ken je omstandigheden niet (staan de planten in de kas of buiten, in pot of in volle grond, wanneer heb je ze gezaaid, hoe lang hangen er al volwassen tomaten in de planten, etc.). En ook belangrijk; welk ras is het het, want wellicht heb je een laat ras buiten staan (er zijn vroege en late rassen). Het wordt vanaf het weekend nog een weekje mooi weer met temperaturen boven de 20 graden, ik hoop dat je tomaten dan nog rijpen. Zo niet, dan kun je, voor het koud wordt, de vruchten oogsten en na laten rijpen op een lichte plaats bij kamertemperatuur. Lees vooral deze pagina ook eens over de teelt van tomaten; met informatie over vroege en late rassen, wanneer zaaien, het dieven van stamtomaten, standplaats, etc.
groetjes,
Diana

Dick de Jonge 20 september 2020 om 21:10

Beste Diana,
Bedankt voor je tip wat betreft rassen. Doorgaans koop ik gewoon een zakje vleestomatenzaad bij de Welkoop. Maar volgend jaar ga ik zeker op het ras letten, na lezing van jou tips op de tomatenkweek pagina.
De tip over plukken en dan op de vensterbank laten rijpen, ga ik eind van de week, als het weer omslaat, zeker proberen.
En o ja, ik kweek ze in een koude kas, met waarschijnlijk niet voldoende zonlicht.

Dick de Jonge 21 september 2020 om 20:50

In aanvulling op het vorige: ik heb het zakje zaad teruggevonden. Het ras is: Marmande. Rond april voorgekweekt, en eind mei verspeend naar de kas. Waarschijnlijk te laat? Maar dat hing van het weer af.
Volgend jaar beter

Ruud & Diana 22 september 2020 om 09:17

Hallo Dick,
Dat is vreemd want Marmande is een vroeg ras en je plant haar ook nog in een kas, daar zou je zeker vanaf begin tot eind juli rijpe tomaten moeten kunnen oogsten, ook al staat de kas blijkbaar niet in de volle zon. Probeer vooral volgend jaar iets vroeger te zaaien en ook uit te planten maar het klinkt bijna alsof de zaailingen/planten ergens onderweg een achterstand hebben gekregen. Wat de reden daarvoor is kan alleen worden bedacht bij het nagaan van alle belangrijke stappen. Dus in welke grond heb je gezaaid, in welke grond zijn de zaailingen uitgeplant, pot of vollegrond, welke voeding heb je gegeven, hoe heb je de plant verzorgd (opgebonden, gediefd, etc.), hoe groot werden de planten, bloeiden ze goed en was het blad gezond, etc.
Als je antwoord kunt geven op die vragen zouden we wellicht kunnen bedenken wat er precies mis is gegaan want onze tuinbuurman had Marmande-tomaten buiten staan en heeft een meer dan prima oogst gehad (eerste tomaten rond begin augustus geoogst).
groetjes,
Diana

Rene van Beek 3 oktober 2020 om 12:44

Hoi Diana,
Ik heb in mijn kleine plastic Kasje 3 grote Tomatenplanten waar de Tomaten maar erg klein aan groeien; categorie Snoeptomaatjes lijken ze op.Kan dit komen omdat de Kas van groen plastic is en geen/weinig zonlicht door laat?Er stond op de verpakking nochtans “ideaal om Tomaten in te kweken”.De grond bestaat uit Tuinaarde met daar doorheen Potgrond Turfvrij (Aldi).Ik geef voldoende water en 0m de week “Tomaten mest van Garden Feelings (Aldi).
Doe ik nu iets verkeerd of is de Kweekkas niet geschikt?Aan de hand van mijn gemaakte foto’s kun je het beter zien met wat ik bedoel hoe de Tomaatjes er uit zien,echter ik kan geen plek vinden om de bestanden te plaatsen op deze site.Kun je mij dat geven ajb?
Met vriendelijke groet, Rene

Ruud & Diana 3 oktober 2020 om 13:00

Hallo Rene,
Ik vrees dat dit een ‘gewone’ website en geen forum of community is (al lijkt het er soms wel op :-), ik ben dus de enige die hier foto’s kan plaatsen. Je kunt uiteraard wel altijd een link plaatsen naar een online webalbum zoals picasa o.i.d. Of je kunt een eventuele foto mailen naar [email protected], dan kan ik het in je verhaal/vraag erbij zetten. Maar ik zie hier op het volkstuinencomplex veel kasjes van gewapend groen plastic en de tomatenplanten groeien er zeker niet minder in. Het klinkt alsof je zaden van een ras hebt gekocht dat simpelweg kleine tomaatjes geeft (de allerkleinste tomaatjes worden ook wel bestomaat genoemd en dan zijn de tomaatjes nog geen centimeter groot).

Staat er een ras op het zakje zaden? En je schrijft dat de tomatenplanten wel groot zijn, als de planten te weinig licht en/of voeding zouden krijgen zou je dat in de vroege zomer al merken aan slechte groei (lang en dun bij te weinig licht of klein blijvend met geel blad bij te weinig voeding).

Misschien kun je ook eens op deze pagina kijken, met meer informatie over het telen van tomaten, met onder andere tips m.b.t. zaaien, standplaats, vocht, voeding, rassen, tikken, toppen, etc.: Tomaat
groetjes,
Diana


Laat een reactie achter op Ruud & Diana

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!