Tomatensaus

Ik kreeg afgelopen dagen zowel in het tuindagboek als in de mail vragen over de inmaak van tomatensaus. En het is een mooie combinatie om dan het laatst gebruikte recept even hier te plaatsen en tegelijkertijd even reclame te maken voor een leuk initiatief van Mime; zij organiseert dit jaar bij haar eigen huis een tomatenfestival. Datum: 30 augustus. Plaats: Beugen. Zie voor verdere informatie deze flyer: Tomatenfestival Mime.

En dan mijn tomatensaus van dit jaar:

Tomatensaus

Ingrediënten:

  • 1 emmer tomaten (is ongeveer 6 tot 7 kilo)
  • 6 of 7 worteltjes
  • 1 bol knoflook, de teentjes geperst
  • 5 of 6 stengels bleekselderij
  • 3 uien, gesnipperd
  • 3 courgettes, geraspt
  • een flinke bos verse basilicum, grof gesneden, ook de stelen

Recept:

Ik weet het, het zijn flinke hoeveelheden. Maar je kunt natuurlijk gewoon wel wat terugrekenen wat je zou kunnen gebruiken als je 1 kilo tomaten hebt. Zelf maak ik nooit pastasaus van een paar tomaten, want het inmaken is best tijdrovend en dat doe ik dan graag gelijk maar in een grote hoeveelheid.

Verhit in een grote kookpan de olijfolie, en fruit daarin de fijngesnipperde ui en de geperste knoflook tot de uien glazig zijn. Snijd de worteltjes en de bleekselderij in vrij kleine stukjes (anders blijven ze later in de passe vite steken). Voeg toe aan uien en bak een paar minuten mee. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze grofweg in  stukken. Doe de tomatenstukken bij het uienmengsel en breng op middelhoog vuur aan de kook. Zeker in het begin moet je regelmatig roeren, omdat je geen water gebruikt kan het mengsel wat sneller aanzetten aan de bodem. Als het vocht uit de tomaten loslaat en het mengsel gaat koken kun je het vuur eventueel wat hoger zetten. En dan voeg je ook de geraspte courgettes toe.

Tomatenmengsel voor saus

Laat op zacht tot matig vuur koken tot alles helemaal zacht en wat ingekookt is (ongeveer een uurtje). Zet het vuur uit en voeg dan de grof gehakte basilicum toe (hoe korter basilicum wordt verhit, des te meer smaak zal ze geven, lang gekookte basilicum verliest veel van haar smaak). Laat het mengsel iets afkoelen tot je het veilig kunt gaan pureren of zeven. Zelf gebruiken we een passe vite, ook wel draaizeef of passerzeef genoemd. Erg handig als je vaak tomatensaus zelf maakt (of soepen of sauzen, etc.). Wij hebben zelf een supersonische elektrische (heel handig want kost geen kracht, maar kost wel bijna je trommelvliezen want maakt echt veel herrie :-).

Draai het tomatenmengsel door de passe-vite. In de keukenmachine kan ook, dan heb je alleen ook de zaadjes en velletjes in de saus, in de passe-vite krijg je een  tomatensaus zonder dat soort oneffenheden.

Tomatensaus in de zeef

Giet de tomatensaus in een pan en breng dit weer aan de kook. En maak ondertussen je potten schoon: met kokend water en soda, en spoel ze goed na met kokendheet water en laat het kokendhete water in de potten en deksels staan tot de saus kookt en dus klaar is.

Tomatensaus opkoken

Vul de kokendhete potten met de kokendhete tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven. Als ze afgekoeld zijn kun je controleren of ze vacuüm zijn (als je het deksel niet in kunt drukken maar dat naar binnen getrokken is, is het vacuüm).

Tomatensaus in potten

Bedenk dat bij deze inmaak er geen conserverende middelen zijn gebruikt. De houdbaarheid hangt volledig af van de hygiëne, de heetheid van potten en inmaak (er  is dan geen bodem voor bacteriën) en het vacuüm in de potten. Is een pot niet vacuüm, zet die dan in de koelkast en gebruik die saus binnen een week of 2. De potten die goed vacuum zijn kun je zeker een jaar of nog wat langer bewaren (wij hebben nog 4 potten tomatensaus van vorig jaar, die maken we uiteraard eerst op voor we aan de oogst van dit jaar beginnen :-).

Nog even tot slot;

Wil je misschien eens een andere tomatensaus maken, dat kan natuurlijk ook. Misschien een saus die stukjes groenten bevat, of een gladde saus die andere ingrediënten bevat (met paprika, pepertjes, venkel, peterselie of wat dan ook). Kan allemaal, als je het beginsel van kokendheet mengsel in kokendhete pot maar aanhoudt. En natuurlijk geen ingrediënten gebruiken die bederfelijk zijn (dus geen zuivel bijvoorbeeld), maar gewoon alleen de groenten (bij voorkeur uit eigen tuin :-)). Je kunt ook gelijk zout toevoegen bij het koken/inmaken maar dat vind ik zelf niet handig, ik maak zelf liever het gerecht op smaak wanneer ik dat maak (ik gebruik bijvoorbeeld meer zout wanneer ik een saus van (ongekruid) gehakt maak dan wanneer ik bijvoorbeeld al zoutige ham of spek of bliktonijn gebruik).

En dan verder nog tot slot reclame voor mijn eigen inmaakpagina; dit recept staat ook op die pagina met inmaakrecepten, maar soms denk ik dat mensen die pagina niet zo gemakkelijk kunnen vinden. Het recept voor tomatensaus: Tomaten-basissaus. Maar daarnaast kun je ook nog veel andere leuke inmaakrecepten vinden op de pagina van de inmaakrecepten, denk aan jam en gelei, zoetzuur, chutney, sambal, en likeur. Misschien vind je er een leuk recept voor de oogst van dit jaar! Van de volgende emmer tomaten ga ik een Tamatar Kasaundi maken, een soort pittige chutney/saus van tomaten, gember, djinten, etc., er staat al een recept op de pagina van inmaak maar ik vond in de Delicious van deze maand een heel simpel recept voor deze lekkere chutney/saus dat ik volgende week ga proberen (en het recept op de pagina van de inmaak vermelden als het lekker is :-)).

p.s.: ik wil tot slot van dit verhaal nog even aangeven dat als je voor het eerst gaat inmaken wellicht ook even deze pagina zou kunnen lezen: Algemene informatie over inmaken. Daar kun je lezen wat je nodig hebt om in te maken, waar je op moet letten, etc., en ook een stukje over botulisme (naar aanleiding van de reactie van Tessa hieronder – en mijn reactie daar dan weer op).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnès

Wat een leuk dagboek. Ik maak zelf ook veel verse pastasauzen en vries deze dan in. Ik ben toch wat huiverig voor het inmaken en de hygiene enzo..
Maar hier klinkt het toch wel heel gemakkelijk. Wieweet toch eens een pan gaan inmaken. Bedankt!

Marie van Vorstenbos

Hallo Diana,

Nog even wachten tot de buitentomaten mooi gekleurd zijn, dan ga ik zeker ook van die lekkere pastasaus maken! Van jouw zaden die allemaal opgekomen zijn!
Maar ik heb nog een andere vraag. Op een van jou sites las ik dat jij nooit aardbeien na aardappelen plant. Nu onze aardbeien na 3 jaar echt op zijn (Korona’s en Elyanna) zijn we volgende week van plan om nieuwe te zetten, ja je raadt het op op de vrijgekomen aardappelbedden waar reeds compost op gestrooid is en wat koemestkorrels.
De andere bedden zitten nog vol met bietjes, pastinaak, bonen enz. Wat is wijsheid? Wachten tot het voorjaar geeft immers een mindere oogst in juni.
Hartelijke groet, Marie

marie van vorstenbos

Dank je wel, het is me nu duidelijk. Ik gok t erop, de aardappeloogst was fantastisch, zonder ziektes dit jaar, dus ik durf de gok wel te nemen! Groetjes, Marie

Tess

Hallo Diana,
Ik heb geleerd dat je tomatensaus met toevoegingen niet veilig kan inmaken omdat de ph-waarde van tomaten alleen al op het randje is van ‘veilig’ (met het oog op bacteriegroei). Tomaten inmaken kan wel, met toevoeging van wat citroensap. Maar met toevoegingen van extra groenten wordt de ph te hoog, en loop je het risico op botulisme, wat kan groeien als de ph te hoog is. Je ziet, proeft of ruikt het niet, dus ook al ziet alles er goed uit na een jaar op de plank, toch kan het mis zijn.
Met inmaken in kokend water krijg je de temperatuur niet hoog genoeg om alle sporen te doden (indien aanwezig) – bacteriën zelf gaan wel dood, de sporen niet. Het kan wel met een hogedrukpan (pressure canner).
De info komt hiervandaan: http://foodinjars.com/2010/08/canning-101-why-you-cant-can-your-familys-tomato-sauce/
Maar goed; Amerikaanse inmaakrichtlijnen zijn streng, en iedereen moet natuurlijk doen wat hij of zij veilig acht. Ik wil niet belerend zijn. Misschien heb je hier zelf een heel andere mening over.
Hartelijke groet,
Tessa

ans

Dag Diana, mijn tomaten zijn nog niet zo ver maar als ik saus maak gaat die uiteraard in brandschone potten of weckglazen en daarna weck ik ze gewoon even. Blijft heel lang goed. En dank voor je fantastischje site.
groet
ans

Christa

hoi Diana en anderen,
Ik heb met jouw recept en aanwijzingen de afgelopen twee jaar tomatensaus ingemaakt. Het eerste jaar had ik maar een paar potten, waarvan er één bedierf. Vorig jaar was de helft al na een paar maanden aan het gisten (bolle deksels). Ik maak veel verschillende dingen in, let erg op hygiëne, maar dit heb ik met geen andere inmaak gehad. De pure tomatenmoes, dus zonder andere groente erbij, heeft het wel prima gedaan. Ik vond het echt zonde van mijn tomatenoogst, dus dit jaar – helaas – alleen de pure versie…
groeten, Christa

Tess

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Dat is nuttige informatie waar ik me helemaal bij aansluit.
Dit jaar hoef ik me er sowieso niet echt druk om te maken, denk ik, want mijn tomatenoogst zal waarschijnlijk grotendeels groen blijven, en daar is de ph al lager van dan van rijpe tomaten 😉 (Groenetomatenchutney, lekkerste chutney die ik ken!)
Voor wat betreft de andere groentes in mijn tuin; ik maak altijd veel gebruik van je groentepagina’s! Superhandig.

Carina

Hallo Diana,
Een vraagje over de Ph-testers die je noemt. Ik ben er al even naar op zoek maar kan dat nog niet zo vinden. Loop steeds tegen websites aan die Ph-testers aanbieden voor het meten van de zuurtegraad van je lichaam (!) Heb je een tip? Bedankt alvast.

Chantal

Hai Diana!
Je bent vanavond op TV Rijnmond weer te bewonderen in Ik Moestuinieren!
De aflevering staat ook al op youtube, en wel hier:

https://youtu.be/WvwkmhIdZmE

Groetjes!!
Chantal

Chantal

Ha Diana, ik denk dat ik wel door ga hoor. Misschien iets beter plannen alles. Ik doe nu maar wat en dat kan echt beter. We zijn ook al qua tv weer nieuwe dingen aan het verzinnen en ik schrijf er graag over 🙂

Saskia

Hoi Diana,
De bramen ricottacake was top! Na een dag was ze nog lekkerder.
Heb dezelfde hoeveelheid bramen gebruikt als met frambozen.
Ik word na het streng toespreken van de framboos wel gek aangekeken door de dorpsbewoners hier; )
Maakt niet uit hoor! Ik hoop alleen dat t helpt.
Groetjes,
Saskia

Henk Dubbelman

Hoi Diana,
Ik heb een vraagje over mijn paprika’s. Ik teel ze nu voor het eerste jaar in een plastic kasje. Zowel gewone als puntpaprika’s. Nu hangen er al zeker vier weken hele mooie grote vruchten aan de planten maar ze kleuren nog steeds niet. Kan ik ze gewoon aan de plant laten hangen om te rijpen? Rood of oranje of geel vind ik ze lekkerder dan groen.

groetjes Saskia

miep

Ooo lekker recept. Zal hem proberen als er meer tomaten klaar zijn. Groetjes miep

Rietje

Beste Diana,
Voor het eerst heb ik schorseneren gezaaid en enkelen deze week geoogst.
Maar ja wat doe ik er mee. Dan kijk ik altijd eerst bij jouw beschrijving van de groente en de bijbehorende recepten.
Echter de computer zegt dat er geen match is met schorseneren. Jij hebt ze nog nooit gekweekt?
Ik zoek verder.
Met hartelijke groet,
Rietje

Rietje

Hallo Diana,
In Almere zit ik ook op de vette klei. En de schorseneren zijn nog niet heel erg lang, noch vertakt. Ik denk dat ik nog een beetje vroeg was, maar ja een mens is nieuwsgierig.
Bedankt voor je reactie,
Hartelijke groet,
Rietje

Simone

Hallo Rietje en Diana,
Ik wil even reageren op het onderwerp schorseneren , ik heb veel gehad aan de site … Okke houdt van ….
Die kun je vinden onder http://www.schorseneren.nl Okke schrijft over hoe je ze schoonmaakt maar heeft ook lekker recepten. Diverse ” aparte vergeten ” groenten bespreekt hij .
Bij mij in de losse zandgrond gaan de schorseneren altijd ze heel goed
Vr.gr. Simone

Vr.gr.

Pedro

Hoi Diana,

Ik begrijp dat je tomatensaus het beste van grote tomaten kan maken maar kan het ook van kleinere soorten? De kerstomaten en andere kleine soorten groeien zo hard dat ik bijna dagelijks een kilo kan plukken Daar kan ik niet tegenaan eten dus wil je saus een keer kleinschalig gaan maken met mijn kleine rode, gele en zwarte tomaatjes. Moet lukken toch? Ga de saus maken in de slowcooker.
Groeten Pedro

Margriet

Hoi Diana,
Wat leuk dat je deze tomatensaus met ons deelt. Al 4 jaar lang maak ik jouw tomaten basissaus.en zoals je al zegt je kunt er tijdens het koken van je gerecht zelf nog bepalen wat je er in doet. Dit jaar ook deze nieuwe variant saus proberen. Mijn kelder staat al aardig gevuld met Diana recepten 🙂 Een echte Diana kenner kan aan mijn potten met inhoud zien waar ik ze vandaan haal. Van chutney tot picalilly, van ketchup tot vele soorten jam ,het hele jaar door eten we jouw recepten. De rabarber chutney heb ik dit jaar voor het eerst gemaakt, man wat is die lekker bij een stukje kip! groetjes

Lex

Hoi Diana,
Ik heb een vraag over een heel ander onderwerp dan tomaten… Het gaat namelijk over snijbiet. Ik heb enorme planten in mijn tuin staan, en we eten het regelmatig. De bladeren zijn enorm dus we kunnen vaak van 1 plant al met zijn vieren eten. Nu zitten er ook dikke lange stengels aan het blad, net zoals bij rebarber (bij mij zijn ze net zo groot ook). Ik vroeg me af of je ook iets kunt doen met de stengels? Zijn ze eetbaar?
Lex

Saskia

Beste Lex,
Ik ben zo vrij om te reageren: Ik heb pas gelezen dat ze in Frankrijk juist de stengels of nerven eten. Dan worden ze gestoofd. In Nederland eet men juist vaak het blad. Er zijn verschillende soorten en dus ook met kleine nerf en juist dikkere nerven om te stoven.
Succes, Saskia

Lex

Diana en Saskia, dankjewel voor de antwoorden, we gaan het snel uitproberen!

Luc

Dag Diana,

1 Geweldige website en applaus voor je geweldige inzet en energie

2 ik doe het hier, omdat ik niet kan vinden waar het wel moet:

Ik las je ervaring met kouseband en was verbaasd. Mijn vrouw heeft in de kas kouseband geplant. Ze is altijd veel te zuinig met mest en water en ook deze plantjes hebben te weinig gehad. Toch hebben we op 2,5 meter kouseband -in de kas – meer dan 1000 kousebanden geoogst. Ik ben er van overtuigd dat met betere bemesting en meer water her nog meer zou zijn geweest en ook nog langere vruchten zou hebben gehad. Ze heeft 3 plantjes per pol en de plantafstand per pol is ongeveer 15 cm. Het is dus wel degelijk rendabel om het te planten. Ik heb nu nog wat buiten staan, veel te laat uitgszaaid ook nog en die doen het ook nog redelijk. Ze staan wel tegen een warme muur.

Doenja Kuiper

Hoi Diana,

ik kom net op je website terecht nav een zoektocht naar een plantje dat ik in Brazilie in de tuin had en graag at: Joao Gomes, oftewel Talinum Paniculatum. Ik zou dit plantje heel graag weer planten, en vroeg me af of dit plantje hier voorkomt… zie daar…. vond ik jouw beschrijving ervan… met de leuke bolletjes die openknappen…. Ik zag net ook dat je een zadenlijst hebt dus ik ga de site zeker in de gaten houden…. Ik hoop dat er in november ook “Joao Gomes” in de lijst zit… want ik heb toch wel heimwee naar dit plantje….

Gefeliciteerd met je mooie site en tuin, echt prachtig allemaal.

Groetjes,

Doenja

Marco

Hoi diana,

Vraagje: ik heb van de AH moestuintjes zowaar mooie paprikaplanten kunnen kweken. Momenteel hangen er veel paprikas eraan maar ik heb geen idee wanneer ze rijp zijn om te plukken. De paparikas hebben het formaat van die in de winkel liggen maar zijn nog groen. Nu zie ik bij 1 plant waar aan kleintje aan zit dat deze rood begint te kleuren. We hebben al 1 groene op en die smaakte prima. Voor mij gevoel heeft wachten geen zin daar ze dan nog groter worden en wellicht oneetbaar. Wat is jouw visie/advies.

Marco

Marco

Thanks!

Marianne

Hallo Diana,
Dit jaar je zaden van de peper Jamaica Bell gezaaid. 2 prachtige planten staan in mijn kas met veel bellen eraan. Ze zijn nog niet rood, rijp. Maar omdat ikhet niet kon laten er een aantal groene geoogst. Doormidden gesneden en in de droger gedroogd. We hebben ze gegeten met zelfgemaakte guacamole. Een heerlijke combinatie. Omdat de pepers licht pittig smaken. Volgend jaar zaai ik ze nogmaals. Groeten, Marianne

esther

Hoi Diana
Mijn tomaten zijn inmiddels groot genoeg om te oogsten, maar blijven groen. Kan ik hier wel chutney van maken of moet ik wachten op de zon?
Mijn dille planten zijn niets meer. Kan dat door de vele regen. komen?
En mijn broccoli is helemaal doorgeschoten, ook door de regen?

Esther

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties