Vragen stellen

Dit is geen blog, ik wil op deze plaats graag uitleggen hoe het werkt als iemand een vraag of opmerking heeft. Dat komt omdat ik de laatste tijd steeds meer berichten krijg van mensen die een antwoord hebben gemist of een vraag op de website nogmaals via de mail stellen, etc. Het is handig als ik eventueel naar deze tekst kan verwijzen als het voor iemand niet helemaal duidelijk is.

Ik wil met alle plezier vragen beantwoorden, mits ik er antwoord op weet en er tijd voor heb. En het leuke van vragen via de website stellen is dat andere mensen misschien dezelfde vraag hadden en blij met het antwoord zijn, en dat andere mensen ook kunnen reageren en een andere mening of manier hebben dan ik. Ik ben altijd erg blij met reacties van andere mensen, dat helpt mij maar het maakt ook gelijk duidelijk dat er soms meerdere zienswijzen op bijvoorbeeld een probleem zijn (waar ik zelf ook weer van leer). En ik ben maar een hobbyist, ik weet ook niet alles.

Je kunt dus vragen en opmerkingen op de website plaatsen, maar geen foto´s, ik ben de enige die foto´s vanuit de website kan plaatsen. Een eventuele foto van bijvoorbeeld een plant met een probleem kun je op de bekende websites als flickr, myalbum of photobucket plaatsen en de link naar die foto in je reactie plaatsen.

Je kunt vragen stellen in reactie op een blog of op een pagina. En het is handig om de juiste plaats te kiezen (dus een vraag over prei op de teeltpagina van de prei, etc.) zodat vraag en antwoord makkelijker teruggevonden kunnen worden en andere mensen er later wellicht ook iets aan hebben. Onderaan een pagina of blog zie je een vak voor het plaatsen van een reactie. Je moet daar ook je mailadres achterlaten: die is niet zichtbaar voor anderen, ik ben de enige die het mailadres binnen de administratie van de website kan zien. Het is een soort beveiliging, een teken dat je een serieuze reactie plaatst (er worden elke dag ook tientallen spamberichten uitgefilterd). Ik ga je (uitzonderlijke gevallen daargelaten) niet persoonlijk mailen en je krijgt ook geen mail met de melding van plaatsing: als je een vraag stelt zul je zelf later terug moeten komen om te kijken of er al antwoord is gegeven. Je kunt direct naar de pagina gaan waar je de vraag hebt gesteld maar het kan ook handig zijn om via het menu naar de algemene blogpagina te gaan: rechts zie je dan, als je naar beneden scrolt, onder de categorieën een lijstje met de laatste 15 reacties; zo kun je gemakkelijk zien of er al antwoord is gegeven en via die directe link naar het antwoord gaan.

Ik hoop dat het nu wellicht wat duidelijker is hoe het plaatsen van vragen en opmerkingen gaat. En zoals gezegd, als ik er tijd voor heb antwoord ik met alle plezier. En ik ben heel blij als andere mensen meedenken en antwoord geven want in voorjaar en zomer worden er soms zoveel vragen gesteld dat ik het simpelweg niet bij kan houden. Daarom tot slot nog 2 tips: lees vooral na het lezen van bijvoorbeeld een teeltpagina ook even de reacties: wellicht is de vraag al eerder gesteld en kun je daar het antwoord vinden. En als hobbyist heb ik bijvoorbeeld weinig verstand van ziekten en plagen. Als je daar een vraag over hebt kan ik je adviseren om eerst op internet te zoeken door in de Engelse taal in enkele woorden het probleem te omschrijven (zomaar een voorbeeld: ‘strawberry plant disease red spots’). Je vindt dan heel vaak al veel informatie en foto’s en zo kun je wellicht achterhalen wat er mis is met een plant (en als je eenmaal een Latijnse naam weet kun je ook nog in het Nederlands zoeken, al is de hoeveelheid informatie in de Engelse taal altijd veel groter). Als ik een vraag krijg, en ik het antwoord niet weet, zoek ik zelf ook altijd op die manier. Een voorbeeld:

Vorig jaar had onze perzikboom zoveel last van krulziekte dat de boom het bijna begaf. Vandaar de foto bovenaan deze pagina. Want ik heb er geen verstand van en moest dus ook gaan zoeken. Ik googelde op ‘Peach tree curly leaves’ en vond na het vergelijken van foto’s vervolgens deze informatie:

Peach leaf curl is caused by the fungus Taphrina deformans and occurs wherever peaches are grown. The fungus causes the growing cells at the leaf margins to multiply quickly and randomly, which results in the puckered, curled, distorted appearance.

En toen ik eenmaal de Latijnse naam had was het makkelijker zoeken (op perzikboom en Taphrina deformans), en kwam ik bijvoorbeeld op deze pagina’s met informatie: Fruitlent en Houtwal. En kan ik gaan bedenken hoe ik een volgende aanval kan voorkomen, want het was vorig jaar zo erg (de boom was in juni volledig kaal, geen enkel blad of vruchtje of twijgje meer) dat ik vrees voor het leven van de boom als ik niet tijdig ingrijp. In de hoop op dit jaar weer een foto zoals de foto die ik tot slot plaats: van heerlijke perziken uit eigen tuin!

p.s.: ik heb nog geen pagina over de perzik geschreven, misschien wordt het daar eens tijd voor.

19 reacties op Vragen stellen

Petra 3 januari 2021 om 08:48

Diana, dat heb je heel duidelijk en netjes uitgelegd. Top !
Groeten,
Petra

Carine p 3 januari 2021 om 15:04

Dag Diana,
Mag ik wat bijkomende info geven qua krulziekte bij nectarinen, perzikken, abrikozenbomen? Wat te doen? In de maand november, december tot midden januari de bomen preventief behandelen met 1 x bouilli bordelaise een koper product. Idd, niet overvloedig gebruiken alhoewel dit dus wel degelijk toegestaan is in de biologische teelt. Daarnaast ook behandelen met een lookaftreksel, dit kan meermaals tot de knop fase. Rond de fruitbomen steek je overal tenen look in de grond en plant je geur afweerbare kruiden zoals munt, citroenmelisse etc. Alles hangt natuurlijk ook van de temperaturen en variëteiten af, maar hiermee volstaat het voor mij en heb toch aardig wat perzik, nectarine en abrikozenbomen.
Groetjes carine

Ruud & Diana 3 januari 2021 om 16:49

Hallo Carine,
Dankjewel voor de tips!
Ik had inderdaad gelezen dat je al moet ‘spuiten’ voor de knoppen opengaan, als de temperatuur boven de 8 graden komt, en dat kan dan soms in februari zijn maar soms dus ook al in januari.
Ik heb het biologische middel Cuprex van Edialux besteld (op basis van koperoxychloride). En ik las inderdaad ook over knoflook, en ook dat Oost-Indische kers planten zouden kunnen helpen, en aftreksels van heermoes (en gelukkig heb ik daar genoeg van in de tuin :-)). Er staan nu Salviaplanten onder de boom en die ga ik dus na de aankomende vorst verplanten en bedenken wat ik er dan eens onder zal planten.
groetjes,
Diana

P.v.Oudenaarden 5 januari 2021 om 12:11

N.a.v uw stukje over witlof trekken.Mijn man tuiniert 55 jaar en trekt ook witlof uit knollen,maar op een iets andere wijze dan u.Hij snijdt het lof 3c.m boven de knol af zodat het hart op de wortel op de wortel blijft.U heeft het hart van de knol gesneden.Zet net als u de knollen in een emmer met plus-minus 8cm water.Zet de emmer onder de vloer in de gang,waar het 8a10 graden is en hij heeft na ongeveer 4 weken mooie vaste knollen net zoals je ze in de winkel koopt.
Hartelijke groet Pien van Oudenaarden Zwartewaal

Ruud & Diana 6 januari 2021 om 10:48

Hallo Pien,
Dankjewel voor je reactie. Ik weet niet op welk stuk je precies reageert, ik heb een pagina over witlof geschreven maar ook een paar keer een blog. Ik heb gelijk teruggelezen en op de pagina en in het laatste blog noem ik 3 centimeter. En het is goed gegaan, ik heb de witlof gewoon als mooie kropjes kunnen oogsten. Op de foto’s kun je ook zien dat het zelfs nog iets meer dan 3 centimeter is. Maar ik heb wel eens teveel loof eraan laten zitten en toen werd er geen mooi kropje gemaakt. Maar tekort afsnijden zorgt ervoor dat de wortel inderdaad niet meer uitloopt. Ik denk dat 3 tot 4 centimeter ideaal is.
En ik doe dit jaar eens een testje: ik heb een emmer met witlofwortels op zolder gezet (ongeveer 15 graden), een emmer in de koude kas en een aantal wortels buiten in de grond ingekuild. De witlof die op zolder stond zijn al geoogst en opgegeten. De wortels in een emmer in de kas hebben nu ongeveer 4 centimeter lof en de witlofwortels buiten hebben amper 2 centimeter lof. Dus elke plaats is mogelijk, afhankelijk van de temperatuur zullen de witlofwortels eerder of later uitlopen en oogstbaar zijn.
groetjes,
Diana

Jolanda 6 januari 2021 om 19:55

Hallo Diana,

Bijzonder toch dat precies onder dit stuk – waarin je o.a. vraagt om vragen en reacties op een logische plek op je site te zetten – een verhaal over het trekken van witlof verschijnt… 😉

Ik heb altijd veel bewondering voor het geduld en de zorgvuldigheid waarmee je op vele vragen ingaat. Zeker als ik kijk naar de gemakzucht waarmee sommige mensen (geldt niet voor de mevrouw hierboven overigens) hun vraag onder je blog slingeren… Soms zelfs vragen waarop het antwoord in je blog erboven staat of anders toch heel simpel via google te vinden is.

Ik hoop dat je er veel plezier in houdt, want ik weet zeker dat vele minder zichtbare mensen – ook ik, zelfs nu ik geen moestuin meer heb – met heel veel plezier en leergierigheid van je soepel geschreven verhalen genieten! 🙂

Hartelijke groeten,
Jolanda

Ruud & Diana 7 januari 2021 om 11:16

Hallo Jolanda,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Het toetsenbord is veel geduldiger dan ik hoor, soms ben ik al aan het typen en haal toch weer een zin weg, omdat die wellicht iets te kribbig is 🙂
En ik begrijp dat er mensen zijn die niet alle blog en pagina’s lezen maar simpelweg via een zoekwoord op de website terecht komen. En soms is vragen dan lekker makkelijk.
Ik houd er zeker plezier in!! Maar heb me wel voorgenomen om niet komend voorjaar elke dag urenlang alleen maar vragen te beantwoorden. En door dit ´blog´ kan ik mensen die zelf makkelijk een antwoord op hun vraag zouden kunnen vinden daarop wijzen.
groetjes,
Diana

Maarten 9 januari 2021 om 10:42

“zomaar een voorbeeld: ‘strawberry plant disease red spots’”

Haha, die rode vlekken zijn natuurlijk gewoon de aardbeien! (Of denk ik dan weer iets te makkelijk ). Zo hobbyen we vrolijk door. Ik ben in ieder geval de laatste 2 jaar onder andere dankzij je blog een stuk wijzer, en er ook iets beter in geworden!

Ruud & Diana 9 januari 2021 om 12:01

Hallo Maarten,
Was het maar waar dat rode vlekken alleen maar aardbeien zouden kunnen zijn 🙂
Ik vrees dat er een schimmel bestaat die ‘leaf spot’ op aardbeibladeren veroorzaakt. Ik bedacht dat omdat iemand me er eens een vraag over stelde en ik dus moest gaan zoeken, want ik heb het zelf nog nooit bij onze aardbeiplanten gezien (of er nog nooit goed op gelet :-)).
groetjes,
Diana
schermopname wiki

Ingrid Harbers-Hammers 9 januari 2021 om 11:31

Hallo Diana, onlangs vond ik op jou website een leuk Engels recept van piccalilly. Hierin staat dat je maismeel nodig hebt en vooral geen maizena. Mijn vraag is dan ook, waar koop ik maismeel en welk merk? Kan ik eventueel ook gedroogde maïskorrels vermalen? Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groeten,
Ingrid.

Ria 9 januari 2021 om 11:53

Hallo Ingrid,

Volgens mij is maismeel gewoon in een goed gesorteerde supermarkt te koop.

Ria

Ruud & Diana 9 januari 2021 om 12:12

Hallo Ingrid,
Maizena bevat alleen nog maar het zetmeel uit de mais en maismeel is heel fijn gemalen mais (dus ook met eiwitten, vetten, etc. er nog in, het is ook zachtgeel van kleur). Je kunt het zeker zelf maken door te malen, het moet wel heel fijn zijn (gekocht maismeel is minstens zo fijn als patentbloem). Ik koop het meestal bij de toko maar Albert Heijn verkoopt het van het merk Valle del Sole (blauwe zakken). Als je het wilt kopen, kijk dan altijd even goed op de verpakking want soms staat er polenta en er is ook grof gemalen maismeel. Je kunt zien en voelen dat je de heel fijn gemalen vorm moet hebben. Als je het niet wilt kopen/maken, dan zou je wellicht ook patentbloem kunnen gebruiken (denk ik).
groetjes,
Diana

Machteld 9 januari 2021 om 13:17

Hallo Diana, Volgens mij ben je een schat van een mens.

Maaike 9 januari 2021 om 18:45

Ha ik denk het ook!

En ik lees altijd je blogs met veel plezier.

Wat ik mis is dat als ik een reactie plaatsen en daar wordt op gereageerd, dat ik dan geen email krijg. Dat zou ik wel van toegevoegde waarde vinden. Verder: keep up the good work. Erg inspirerend.

Ruud & Diana 10 januari 2021 om 09:59

Hoi Maaike,
Ik heb het daar wel eens met Augus over gehad maar hij zei toen dat er een plugin voor was die al verouderd en niet helemaal veilig was (op de oude website die van zelf al rammelde aan alle kanten :-)). Ik heb er zelf geen verstand van maar ik ga het in ieder geval nog een keer met hem overleggen.
groetjes,
Diana

Maaike 12 januari 2021 om 22:42

Top, dat zou handig zijn. Ik heb ook wel eens wat onder een reactie gezet van een oude post, maar dat leest diegene natuurlijk nooit meer. Dat is best jammer. Dus als dat zou kunnen zou het wel tof zijn.

En nouja, anders is het ook niet erg, het is uiteindelijk een extraatje.

Ruud & Diana 10 januari 2021 om 10:08

Hallo Machteld,
Ha, nou niet altijd hoor, ik ben soms gezegend met veel geduld maar even vaak met een kort lontje :-).
groetjes,
Diana

Dick de Jonge 9 januari 2021 om 20:59

Dat is nu net het probleem, dat ik met deze site heb.
Als ik een reactie, of een vraag heb gesteld, en ik wil later zien of er op gereageerd is, dan kan ik de plaats waar de reactie te verwachten is, echt niet meer terug vinden (zoals van de zomer met mijn vraag over tomaten). De site is zo overvol, dat ik niet meer weet waar ik het zoeken moet. Misschien een idee om vragen en antwoorden in een aparte rubriek, gesorteerd op b.v. datum te plaatsen?

Ruud & Diana 10 januari 2021 om 09:56

Hallo Dick,

Dat begrijp ik. Zelf heb ik geen flauw idee waar vragen worden gesteld. Ik kan in het voorjaar en de zomer niet veel anders dan elke ochtend vanuit de administratie proberen om er zoveel mogelijk te beantwoorden binnen de tijd die ik heb. Ik let dus ook niet op de plaats/pagina/blog waar de vraag wordt gesteld maar ik ga zitten, klik in de administratie onder de vraag op ‘beantwoorden’ en begin te ratelen (zoals Ruud het noemt). Ik heb al eens het aantal reacties dat in de lijst met laatste reacties staat verhoogt van 5 naar 8, toen van 8 naar 10, en nu staan er ondertussen 15 laatste reacties. En dat is vooralsnog wel de beste manier om antwoorden of vragen of opmerkingen terug te vinden. Maar soms zijn er op 1 dag meer dan 15 reacties (inclusief die van mezelf).

Ik zie dat je vorig jaar je vragen stelde in reactie op een blog waarin ik het ook over tomaten had. De teeltpagina van tomaten zou een betere plaats zijn geweest want die kun je veel makkelijker terugvinden (via het menu) dan een blog. In het voorjaar en in de zomer kan het aantal reacties soms tot ver boven de 15 oplopen en dan zijn reacties in een blog lastig om nog te vinden. Ik heb ook vaak het idee dat ik vragen zit te beantwoorden van mensen die nooit meer naar het antwoord komen kijken. En soms beantwoord ik ook vragen van mensen die reageren op een blog uit bijvoorbeeld 2015. En soms zit ik vragen te beantwoorden en kom ik er aan het eind, als ik klaar ben, pas achter dat iemand anders ondertussen ook al antwoord heeft gegeven op de vraag.

Als ik een aparte pagina voor vragen en antwoorden zou maken zouden dat ellenlange rijen vragen (en antwoorden zijn), die mensen steeds opnieuw gaan stellen omdat alleen de vragensteller de datum in de gaten houdt maar voor de meeste mensen de vraag opkomt wanneer ze een probleem hebben of wanneer ze de pagina van de tomaten lezen en die vraag dus daar willen stellen. Ik zou dan alle reacties op pagina’s en blogs uit moeten schakelen zodat mensen alleen nog maar vragen kunnen stellen op de vragenpagina. Maar dat zou betekenen dat daar in verschillende periodes heel veel dezelfde vragen worden gesteld (die ik dus telkens weer opnieuw moet beantwoorden). Voor alle duidelijkheid: er staan op dit moment 30.242 reacties op mijn website en ik heb 7.046 keer antwoord gegeven. Het wordt mij ook wel eens teveel :-).
Maar ik begrijp dat het nu ook niet altijd even goed werkt. Ik zal eens aan Augus vragen of er een goed werkende en veilige oplossing zou kunnen zijn.

groetjes,
Diana


Laat een reactie achter aan Maarten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties