Amaranthus Rio San Lorenzo

0,60

Op voorraad

Categorieën: ,

Beschrijving

20+ zaden per zakje

Dit blijven favoriete planten in mijn tuin, ik heb al heel veel soorten en rassen geteeld. Deze Rio San Lorenzo was nieuw voor mij en blijkt ook weer een welkome afwisseling in het grote assortiment te zijn. Ze krijgt groen met paars bont blad (bijna in een soort vlakverdelingen, zie foto). De bloeiwijzen beginnen rechtopstaand maar gaan in de loop van de zomer door het gewicht van de bloemen iets hangen. Net als bij alle amaranthussen zijn de heel kleine bloempjes afzonderlijk te klein om mooi te zijn, maar bij elkaar zijn het bijna imposante bloeiaren. In dit geval zijn de bloeiaren net zo ‘bont’ als de bladeren: voor een deel crème van kleur en voor een deel donkerroze, soms wat meer van het e;en en soms wat meer van het ander (zie de foto’s).

Ze is een goede plukbloem, de bloemen blijven wel een week mooi in een vaas) maar dat is niet alles: de jonge blaadjes zijn eetbaar (in een salade, wat oudere bladeren kunnen bijvoorbeeld als spinazie worden gestoofd). En tot slot bloeien de planten niet alleen heel lang (tot ver in de herfst) maar krijgen de bladeren ook nog eens een mooie herfstkleur. Helaas is haar enige nadeel dat ze niet veel bestuivers lokt (maar daar zet ik dan weer andere planten als Zinnia’s, Helichrysum, Coreopsis, Calendula, etc. voor in de tuin). Ook de zaden zijn eetbaar; het is officieel geen graan maar de zaden worden wel als zodanig gebruikt, je kunt het koken of poffen of gemalen gebruiken in verschillende deegsoorten, cake, etc. (enigszins vergelijkbaar met quinoa).

Ze is eenjarig, ze kunnen wel een nachtvorstje verdragen maar zeker niet te veel of te lang. Om die reden zaai je haar niet te vroeg want de zaden kiemen makkelijk en snel. Bij kamertemperatuur, voorgezaaid in april (maar mei en zelfs begin juni kan ook nog) kiemen de zaden binnen een week. De zaailingen groeien vlot en mogen uiteindelijk vanaf begin tot half mei (kijk nog even goed naar de weersverwachting) worden uitgeplant, ze houdt van een zonnige plek maar doet het ook prima in de halfschaduw.

Deze Rio San Lorenzo werd hier ruim 1.60 centimeter hoog. Ze kan zich prettig uitzaaien (en anders is het heel makkelijk om zaden van te oogsten want ze vallen uit de hoesjes van de uitgebloeide bloeiaren.

Ik oogstte deze zaden in de herfst van 2021, de zaden zijn vanaf dat moment nog 3 tot 4 jaar kiemkrachtig (mits droog, donker en koel bewaard).

Meld je aan voor de nieuwsbrief