Beschrijving
15 zaden per zakje
- Soort: Capsicum baccatum
- Teeltduur: Laat
- Heetheid: Medium heet
Ik kreeg deze zaden vorige winter in een leuke ruil. En ik ben er erg blij mee, want wat een mooie peper!!
Wel eerst even: dit is geen peper uit de groep chinense of annuum maar baccatum. En dat is geweldig, zie verderop maar er is 1 nadeel: als de bloemen kruisen met een annuum of chinense zullen nakomelingen steriel zijn. En dat is het akeligste wat kan gebeuren: in de winter zaden uitzoeken en bestellen. in februari zaaien, in mei uitplanten en er dan pas in augustus achter komen dat geen enkel bloempje een peper wordt maar de bloemknopjes allemaal in vroeg stadium afvallen. Dat kan 100% zeker niet gebeuren met deze zaden, om de eenvoudige reden dat ik dit jaar maar 2 pepers (allebei baccatum) teelde, in een kas zonder andere pepers en paprika’s (want daar kunnen ze ook mee kruisen). Maar bedenk wel dat als je zelf zaden wilt gaan oogsten van de planten die je uit deze zaden opkweekt, je zult moeten zorgen dat ze niet kan kruisen met dus een gewone peper of paprika.
En dan is er nog iets: ik had foto’s van de plant en ook nog van de pepers gemaakt maar die ben ik kwijt – blijkbaar van mijn telefoon afgehaald voor ik ze naar de computer had gekopieerd 🙄. Daarom fietste ik op 3 januari nog snel even naar de tuin…. en jawel; er hingen nog een paar pepers in de plant. Niet meer op hun mooist maar goed genoeg voor in ieder geval nog 2 foto’s in de galerij waarbij je enigszins de kleur en streepjes kunt zien (de streepjes zijn in de nazomer veel duidelijker aanwezig). En je kunt aan de lange gebogen verdroogde steeltjes wel ook zien hoe lang die zijn en inschatten dat de pepers ‘als klokjes’ in de planten hangen.
Zo, dat gezegd hebbende….. nogmaals: dit is een prachtige peper; licht zalmoranje van kleur met wat donkerder zalmoranje streepjes. De planten werden hier ongeveer 60 centimeter hoog en waaieren op een natuurlijke manier (bijvoorbeeld wat kleiner blad dan chinense-peperplanten) redelijk breed uit. De bloempjes zijn wit met wat vlekjes in een olijfgroene kleur (karakteristiek voor een baccatum-peper). Na de bloei volgen de bijzonder gevormde pepers: ook weer typisch baccatum (bij andere pepersoorten zie je deze vorm niet), ze worden vaak vergeleken met een bischopskroon (er is zelfs een ras dat die naam draagt). Ze zijn onregelmatig van vorm en grootte, zie foto’s.
Ik kon in de kas pas half september de eerste peper oogsten (in een jaar dat alle tomaten en paprika’s ook later waren dan in andere jaren maar dan nog zou ik denken dat deze peper vooral geschikt is voor de teelt onder glas, tenzij je een ervaren peperteler bent en weet hoe je ze extra vroeg kunt zaaien, in pot op een zo warm mogelijk terras hebt, ze kunt overwinteren, etc.).
De smaak is heerlijk! Het geldt voor de meeste baccatums, ik hou van hun geur en smaak: het is zuiver heet (maar zeker niet heel heet, een beetje tussen mildheet en medium heet in, knisperend fris en zuiver, bijna een beetje citrusachtig. En daarmee heel bruikbaar in de keuken (doordat ze geen specifieke of zware kruidigheid heeft), want ze past in Italiaanse recepten, Mexicaanse recepten, bij kip, vis, vegetarisch, Aziatisch, roerbak, in salades, etc., etc.
De opbrengst is dus laat, maar wel prima. Ik kon tot in december in de kas nog rijpe pepers oogsten (en dus zelfs op 3 januari wat allerlaatste, al een beetje zacht maar nog steeds eetbaar 😄). Ik vermeld ook graag nog even dat ik altijd 3 planten dicht bij elkaar plant, als 1 plant met extra veel opbrengst (want het zijn er dus 3, op 8 cm afstand van elkaar, lees er hier meer over: paprika’s en pepers per drie).
Voor niet ervaren pepertelers kan ik aanraden om ook nog even de pagina over pepers te lezen, daar kun je informatie vinden over het zaaien, de teelt in pot, verzorging, etc.: Peper.
Ik oogstte deze zaden in de nazomer van 2024, de zaden zijn vanaf dat moment nog 3 tot maximaal 4 jaar kiemkrachtig (mits droog, donker en koel bewaard).