Tomaat Grandma Viney’s Yellow and Pink

0,60

Uitverkocht

Categorieën: ,

Beschrijving

20 zaden per zakje

  • plantvorm   :   stamtomaat
  • tomaatsoort   :   vleestomaat
  • teeltduur   :   laat

BIJZONDERHEDEN:

Ik hoef vast niet meer te zeggen wat een ellende we dit jaar in de kas hebben gehad; wateroverlast, mol, woelratten, meeldauw, etc. Met de dood van een aantal tomatenplanten als gevolg. Wat was ik blij met tuinbuurvrouw Laura, die nog een aantal tomatenzaailingen overhad. Ondertussen was het wel al begin juni, en de planten stonden wat zielig (al erg lang) in hun potjes; of ze nog een goede opbrengst zouden geven was een gok, maar ik had de ruimte toch over.

En zo kwam ik aan 1 plant van deze Grandma Viney’s Yellow and Pink. Helaas heb ik maar 1 foto van haar, en dan ook nog van een tomaat die tussen andere tomaten in ligt. Ik heb er dan ook maar heel weinig zakjes van kunnen oogsten (in totaal 7 zakjes) want deze plant stond, samen met andere pechvogels als Coeur de Boeuf Blanc en Anna’s Multiflora  dichtbij de deur in kas 2, en daar stonden een paar meter verderop, buiten, aardappelen van de tuinbuurman die ernstig waren aangetast door Phytophthora. En zo kreeg helaas deze plant het ook. Ik heb van de onderste 2 trossen tomatenzaden kunnen oogsten maar toen werden de eerste tekenen van de schimmel zichtbaar en ben ik daarmee gestopt (al hebben we er nog wel een paar weken lang tomaten van kunnen oogsten/eten).

Ze is een mooie tomaat, geeloranje van kleur met naar beneden toe steeds meer rozerood (zie de helaas enige foto die ik heb). Als je de tomaat doorsnijdt is ze geeloranje met een mooie rozerode adering, prachtig in plakken! De tomaten zijn groot (ruim 200 gram per tomaat met uitschieters naar ruim 300 gram) en wat onregelmatig van vorm. De smaak is prima: een lekkere fruitige zoete maar toch ook frisse smaak. Vlezig maar ook zeker genoeg sap.

De opbrengst is redelijk tot goed, met gemiddeld 3 extra grote tomaten per tros. Het is lastig om iets over de vroegheid te zeggen omdat ik haar zo laat plantte en de jonge plant ook eerst moest herstellen van haar lange verblijf in het potje (ze groeide al een poosje niet meer, het blad werd al wat geel). Maar ze was van die gekregen tomatenzaailingen wel de laatste die ik kon oogsten en daarmee denk ik dat vooral geschikt is voor de teelt onder glas.

Ik heb deze zaden in de nazomer van 2021 geoogst; ze zijn vanaf dat moment nog 6 jaar kiemkrachtig (mits koel, droog en donker bewaard).

Meld je aan voor de nieuwsbrief