Zadenlijst

 

Een nieuwe zadenlijst!! En een echt winkeltje. Ik ben er heel blij mee. Maar moet er ook even aan wennen. En er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen, zelf vind ik het wel een nadeel dat het nu wat onpersoonlijker is. Maar de zaden zijn met evenveel plezier en zorg geoogst, gedroogd, geschoond en verpakt!

En het (heel grote) voordeel is dat dit systeem me heel veel werk scheelt. En aangezien dit toch een nieuwe opzet van de zadenlijst is heb ik zelf ook nog wat extra dingen verzonnen die het voor mij nog makkelijker of prettiger maken. Dus lees hieronder vooral de informatie want die is dus anders dan in voorgaande jaren.

groetjes, Diana


 

De zadenlijst

In deze zadenlijst vind je eenjarigen, tomaten, pepers, paprika’s, aubergines en wellicht nog wat kruiden. De zaden zijn geoogst uit eigen tuin.

Bij elke soort staat het minimum aantal zaden dat in een zakje zit. En als je op een pagina in een foto op het vergrootglas klikt zie je die foto(‘s) in volledig formaat.

Ik verpak de zaden in kleine 4 x 4 cm plastic gripzakjes, voorzien van een mini-labeltje met naam. Er zit geen zaaihandleiding bij (want dat zou zwaarder materiaal = hogere portokosten betekenen). Kopieer of print de informatie van mijn website wanneer je iets bestelt, dan heb je de informatie altijd op je eigen computer. En anders kun je de tomaten, pepers, etc. altijd weer vinden in de Databases

Ik wil je vragen om je gegevens bij het invullen van het bestelformulier goed te controleren, zonder goed mailadres kan ik je geen bevestiging sturen, en bij een ontbrekend huisnummer of foutieve postcode kan ik geen zaden versturen.

 

Prijs:

De zaden kosten 50 eurocent per zakje, exclusief de verzendkosten.

Over de verzendkosten: ik heb iets anders moeten bedenken omdat ik niet meer eerst de envelop kan wegen. Ik heb vaste bedragen in moeten stellen. Daarmee kan het eens gebeuren dat iemand een postzegel teveel betaalt of ik zelf een niet betaalde postzegel extra moet plakken. Maar vooralsnog is dit de beste oplossing. Ik heb de verzendkosten een paar eurocent naar boven afgerond, voor enveloppen, plakband, kartonnetjes, labels, etc..

Binnen Nederland:

  • tot en met 20 zakjes = euro 0,90
  • 21 tot en met 50 zakjes = euro 1,80
  • bij meer dan 50 zakjes (mocht dat eens voorkomen) betaal ik de verzendkosten

Buiten Nederland:

  • tot en met 20 zakjes = euro 1,45
  • 21 tot en met 50 zakjes = euro 2,90
  • bij meer dan 50 zakjes (mocht dat voorkomen) betaal ik de verzendkosten

 

Betalen

Je krijgt na je bestelling automatisch een mail met daarin een bestelnummer. Vermeld dat nummer alsjeblieft altijd bij je betaling.

Je kunt het bedrag binnen 7 dagen op mijn rekening overmaken. Ik ga strenger worden (want ik moet regelmatig mensen zelf na die week mailen met een herinnering; het voelt als bedelen of je alsjeblieft mijn zaden nog wilt en dat is echt het allerlaatste dat ik wil). Na 10 dagen stuur ik 1 mail en dan annuleer ik zelf de bestelling.

 

Voorraad

Ik kan niet meer zaden oogsten dan van de planten die in mijn tuin groeien. Op is dus helaas ook echt op, hoewel het kan gebeuren dat er nog eens 2 of 3 zakjes van een soort in de zadenlijst terugkomen omdat een bestelling is geannuleerd. Als een soort is uitverkocht verdwijnt ze uit de lijst (zodat het niet een lijst vol uitverkochte soorten wordt, dat vind ik zelf altijd heel teleurstellend als ik zaden bestel – iets leuks zien en dan ‘uitverkocht’ zien staan 🙂 ). Kopieer dus vooral tijdig de informatie als je die wilt bewaren.

 

Verzenden:

Als het bedrag op mijn rekening staat krijg je een standaard mailtje dat je bestelling wordt verwerkt. Als ik de envelop in orde heb gemaakt krijg je een mailtje dat de bestelling is afgerond en op de post gaat.

Tot nu toe postte ik elke dag enveloppen. Maar vanaf dit jaar post ik alleen nog maar op maandag en donderdag (omdat er geen postbus meer in de buurt van ons huis staat).

Ook heel belangrijk: ik post in principe geen enveloppen tussen sinterklaas en kerst. Sowieso zijn er dan niet veel mensen die zaden bestellen, maar helaas is mijn ervaring ook dat er in die periode wat vaker ongelukjes met enveloppen gebeuren (niet aankomen, bij de buren bezorgd worden, een week later pas worden bezorgd, etc.). Direct na 2e kerstdag verstuur ik weer enveloppen op maandag en donderdag.

Uitzonderingen: Mocht je de envelop binnen een bepaald aantal dagen in huis willen hebben omdat het bijvoorbeeld een cadeautje is, mail me dan even (mijn mailadres kun je in je bestelformulier vinden). Dan zorg ik er uiteraard voor dat ik het op tijd post.

 

Soortechtheid:

Ik doe mijn uiterste best om alle zaden soortecht te houden: door meerdere rassen binnen een soort niet bij elkaar te zetten, soms handmatig te bestuiven, rassen te isoleren, etc.. Toch kan ik helaas niet voor 100% garanderen dat alle zaden soortecht terugkomen, door kruisbestuiving is er altijd een kansje dat uit 1 of enkele zaden een ander ras van dezelfde plant terugkomt.

 

Kiemkracht:

Bij elke soort in de zadenlijst heb ik vermeld wanneer de zaden zijn geoogst en hoe lang ik denk dat de zaden nog kiemkrachtig blijven. Je kunt de zaden bewaren in de gripzakjes waarin ik de zaden verstuur. Op het moment dat ik de kiemkracht niet helemaal meer vertrouw haal ik die zaden uiteraard uit de zadenlijst.

 

Tot slot

Ik hoop dat je met plezier in mijn zadenlijst snuffelt. En dat je wellicht ook iets leuks kunt vinden!

groetjes, Diana

De directe link: Winkel