Rozen stekken

Rozen behoren tot één van de mooiste heesters die ik ken. Ze hebben zoveel voordelen en slechts 2 nadelen. De voordelen op een rijtje:

  • ze bloeien lang of rijk, en heel soms zelfs allebei
  • ze zijn er in heel kleine formaten (babyroosjes die in de grond slechts 40 centimeter hoog worden) tot heel grote (denk aan sommige klimrozen die een hoogte van wel 10 meter kunnen bereiken)
  • afhankelijk van het ras kunnen ze heerlijk geuren
  • er zijn letterlijk een paar honderd rassen verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, en daarnaast zijn er ook nog een aantal botanische soorten
  • sommige soorten/rassen zijn geschikt om te plukken voor in een vaas, andere soorten/rassen lokken veel bijen en andere bestuivers naar de tuin

De 2 nadelen:

  • rozen hebben doornen en dat kan behoorlijk pijnlijke schrammen opleveren
  • rozen (afhankelijk van het ras) zijn gevoelig voor ziekten/schimmels zoals meeldauw, sterroetdauw en roest

Dit is geen pagina over de verzorging van rozen (die zou ik nog wel eens kunnen schrijven als er behoefte aan is). Ik wil hier beschrijven en laten zien dat het stekken van rozen niet heel moeilijk is. Het is zeker de moeite waard om te proberen! Het kost alleen wel wat tijd, rozen stek je niet in een paar weken, er gaan 2 seizoen overheen.

 

STEKKEN

Je stekt nooit takken van het vorige jaar, maar altijd verse nieuwe, groene takken die dit jaar zijn gegroeid. Om die reden stek je vaak ergens tussen de vroege zomer en de nazomer, wanneer er voldoende materiaal is.

Ik las de reactie van Wil die zelfs eens een roos uit een bos bloemen stekte; als de stelen vers genoeg zijn is het zeker een optie. En zelf kan ik vertellen dat ik eens van iemand uit België een paar stukjes steel van de roos Phyllis Bide kreeg opgestuurd. In wat vochtig keukenpapier gerold, 4 dagen met de post onderweg geweest en toch lukte het zelfs toen om van de 5 stekken 1 gezond exemplaar over te houden. Twee jaar later was dit het resultaat, Phyllis Bide:

 

Je kunt dus zeker ook eens een tak vragen wanneer je eens bij iemand in een tuin een mooie roos ziet. Als je een tak mag afknippen neem dan een lange tak (waar je meer dan 1 stek vanaf kunt halen), wikkel de onderkant in nat keukenpapier en vouw het in een plastic zakje (vocht en plastic zakje zorgen ervoor dat de tak zo lang mogelijk vochtig blijft).

Maar voor het beste resultaat stek je natuurlijk zo kort mogelijk na het afknippen van de tak. En daarom zorg ik eerst dat alles klaar staat: een emmertje en een gieter water. En potjes gevuld met potgrond waar 1/5e deel zand en/of 1/5e deel vermiculiet doorheen is gemengd (voor een goede afwatering en het vermiculiet kan vocht ook opslaan en later weer afgeven). Ik maak gelijk ook al gaatjes in de grond waar ik later de stekken zo in kan steken.

 

En verder heb je natuurlijk nog een scherp mesje en snoeischaar nodig. En zelf gebruik ik voor het beste resultaat wat stekpoeder (te koop in elk tuincentrum en op internet voor ongeveer 10 euro, ik doe makkelijk 10 jaar met één zo’n potje en gebruik het bijvoorbeeld ook voor het stekken van Brugmansia’s en Salvia microphylla). Maar het is niet biologisch, als je wilt kun je het weglaten. Neem in dat geval wat meer stekken, voor het geval één of meerdere stekken het niet overleven.

Onderstaand zie je een foto van de stekken die ik nam, van verschillende struiken, uit eigen tuin maar ook van een tuinbuurvrouw die een erg mooie roos had en me een steel aanbood om te stekken.

 

Met een emmertje water naast me knipte ik dus wat takken van verschillende planten. Direct in water gingen ze mee terug naar eigen tuin.

De perfecte stek is ongeveer 20 tot 25 centimeter lang en gaat vervolgens ongeveer 7,5 tot 10 centimeter de de grond in. Van een flinke steel kun je dus meestal 2 of 3 stekken halen.

Leg de steel op je werkblad. En kijk waar de ‘knoppen’ zitten. Dit zijn verdikte stukjes stengel van waaruit vaak een blad uitloopt. Je kunt bedenken dat dit het sterke punt is van waaruit nieuwe wortels kunnen worden gevormd.

Je snijdt voor het stekken van rozen (en van veel andere planten) dus altijd onder een knop.

Op deze foto zie je een tak. Je kunt kale takken stekken maar het is altijd beter om 1 of 2 bladeren aan de stek te laten (misschien voor de opname van voedingsstoffen, dat weet ik niet zeker, maar het wordt geadviseerd – later valt het blad er trouwens vanaf).

Bepaal waar je wilt gaan snijden en hoeveel stekken je van de steel kunt nemen. Knip de kop eruit (die zie je nog net aan de linkerkant, met een uitgebloeide roos.

Dezelfde tak, voor de gelegenheid even bloot gemaakt:

 

Met de zwarte pijlen heb ik aangegeven waar de knoppen aan dit stuk steel zitten. Je ziet dat daar een blad heeft gezeten en de tak is daar ook wat verdikt. Je kunt niet beide knoppen gebruiken voor 2 stekken (want daarvoor zouden de 2 stekken te kort zijn). Kies de sterkste, en dat zou dan de rechtse zijn, want die is het dikst (en dus dus het meest krachtig, lijkt mij).

Je snijdt met een scherp mesje, schuin en onder de knop:

 

Een schuin snijvlak heeft een groter oppervlak dan een recht snijvlak en geeft dus meer kans dat er een worteltje kan groeien.

Ik had de potjes dus al gevuld met een mengsel van  delen potgrond en 1 deel grof zand/vermiculiet.

Ik gebruik 1 potje voor 1 stek. Er zijn ook mensen die meerdere stekken in een grotere pot zetten (maar dan moet ik ze later weer uit elkaar halen, als er één ziek wordt kan die  de andere stekken aansteken, etc., daarom doe ik dat zelf liever niet)

En dan doop ik elke stek eerst in water, dan in stekpoeder, tik het teveel aan stekpoeder eraf en dan gaat ze voorzichtig in het gaatje in de potgrond. Ik duw de grond direct aan en geef gelijk water.

 

Op de foto zie je dat de stek geen kop heeft. Want een kop kost veel energie, en dat heeft geen nut want de kop overleeft niet, de stek gaat uitlopen langs de steel en maakt dan zijscheuten. Vandaar dus ook dat je ongeveer 15 centimeter steel boven de grond houdt, en de stek staat ruim 7,5 centimeter onder de grond.

Ik houd aan elke stek dus 1 of 1 bladeren, altijd bovenin, en niet te groot (desnoods knip ik tussen de bladeren door de bladtak doormidden, zoals op de foto.

En daar staan ze dan:

 

Sommige zijn wat langer of korter dan andere. De bruine stek is trouwens niet ziek (want je stekt niet van zieke planten/takken). Dat is d roos Nostalgie en de jonge stelen daarvan zijn roodbruin met ook roodbruine bladeren. De bloem is trouwens prachtig:

 

Maar dat even tussendoor. Wat nu? Nu zet je de stekken koel, uit de zon, en het allerbelangrijkst: ze mogen nooit uitdrogen.

Stekken die je in de vroege zomer hebt genomen kunnen in de nazomer al uit gaan lopen. Maar dat is allemaal nog heel teer, je kunt de stekken het best in pot overwinteren, koel tot koud (bijvoorbeeld in een koude kas of platte bak, een koele garage of zolder, maar wel zo licht mogelijk).

Ik heb deze stekken zelf in de nazomer (begin september) genomen. Ik heb de bak met stekken tot november gewoon buiten laten staan en daarna in de koude kas gezet. De stekken verloren na een paar weken al hun blad, de kale stokjes zien er dan best sneu uit. Maar daar moet je vooral geen conclusies uit trekken. Het enige wat ik al die maanden heb gedaan is regelmatig controleren of de potgrond nog nat genoeg was want een keer uitdrogen is funest voor de stekken.

En toen werd het februari. De dagen worden dan langer en de temperatuur in de kas loopt op. Als je de stekken in huis op een koude zolderkamer hebt staan mogen ze in februari iets warmer worden gezet; naar bijvoorbeeld een onverwarmde slaapkamer, ook weer in het volle licht.

En dan komt het moment dat de rozenstek uit gaat lopen:

 

Het teken dat ze worteltjes maakt en dus leeft! Maar die zijn nu nog zo klein en teer dat het niet verstandig is om de stek nu te verpotten, de kans dat je de nog heel kleine worteltjes beschadigt is heel groot. Maar de stekken hebben na al die tijd nu wel wat  voeding nodig, om te gaan groeien. Je kunt voorzichtig wat voeding geven maar zelf schraap ik liever een klein beetje potgrond uit het pot en vul dat op met verse potgrond; daar zit genoeg voeding in voor de komende paar weken.

Niet alle strekken hebben het overleefd:

 

Het is duidelijk dat een dode stek niet alleen bruin wordt, maar ook dof van kleur, en ze droogt in. Je ziet achter de dode stek een levende stek; het verschil is duidelijk.

Van de tien stekken die ik nam hebben twee het er niet overleefd. Drie heb ik er weggegeven en vijf houd ik er zelf:

 

Met wat verse potgrond bovenop kunnen de stekken nu nog wat meer groeien. Pas als ik witte worteltjes onderuit de afwateringsgaatjes onderuit de potjes zie komen vind ik de stekken sterk genoeg om te verpotten. Dan verpot ik ze naar een groter formaat pot, met verse potgrond en daar mogen ze groeien tot ik de rozen groot en sterk genoeg vind om ze uit te planten. Ik zal daar de komende maanden nog foto’s van maken.

Tot slot nog even: als je googelt op ‘rozen stekken’ of ‘rose cuttings’ vind je nog meer informatie en dat is altijd handig. Je vindt er ook veel verhalen over het stekken van rozen in een aardappel. Dat wordt blijkbaar ook veel gedaan (met een appelboor een gaatje in een aardappel maken, daar de rozenstek in steken en dat dan uitplanten). De aardappel houdt de stek natuurlijk vochtig (maar dat doet een gietertje water ook). En verder kan ik er niet veel over zeggen. Want waarom zou ik willen stekken in een aardappel met een gat? Een aardappel lijkt mij geen gezond stekmiddel, ze is bijvoorbeeld gevoelig voor phytophthora, levert weinig of geen voedingsstoffen, en uiteindelijk gaat ze in de grond rotten. Misschien bevat een aardappel natuurlijke schimmels/bacteriën die het ontstaan van nieuwe wortels bevorderen, dat is de enige mogelijke reden die ik kan bedenken. Maar misschien leuk om eens te proberen en te vergelijken; rozenstekken in aardappelen, rozenstekken in stekpoeder en rozenstekken zonder hulpmiddel.

Voor nu hoop ik dat je met dit verhaal zelf eens rozen probeert te stekken, en dat dat dan net zo succesvol verloopt als hier!

Tot slot nog een foto, van de klimroos Caroline Testout, omdat ik het zelf zo’n mooie foto vind 🙂

32 reacties op Rozen stekken

Josine 3 maart 2019 om 12:32

Super ik ga het straks doen!ik houd zovan stekken

Desiree 4 maart 2019 om 16:49

Geweldig Diana! Wat een fijne pagina. Ook ik ga het stekken van favoriete rozen nu zeker proberen!

Esther 5 maart 2019 om 08:25

Zeer bedankt! Ik ga in de nazomer stekken!

ellie scheppers 10 maart 2019 om 17:07

hallo diana

ik heb een nog maar kleine oude plant van mijn opa in de voortuin. mijn opa is al 50 jaar dood.
zou ik zo een oude roos, die 1 of 2 bloemen geeft omdat hij in de verdrukking staat, nog kunnen stekken of verplaatsen?

wat is jouw advies?
met vriendelijke groet
ellie scheppers

Ruud & Diana 10 maart 2019 om 21:16

Hallo Ellie,
Juist zo´n roos is heel geschikt om te stekken, om een oude roos te behouden en wellicht te vervangen door een nieuw exemplaar met dezelfde eigenschappen.
Als ze in de verdrukking staat kun je haar nu nog snel verzetten, maar ik zou dat dan wel nog deze week doen want het is maart en de rozen lopen al uit. Haal de struik dan uit de grond, zet de wortel in een emmer water, graaf een nieuw gat op de nieuwe plaats en gooi daar flink wat potgrond in, plant de roos met de oculatie (daar waar de stelen overgaan in de wortels) onder de grond en geef gelijk flink water.
Mocht je haar willen stekken wacht dan wel tot er komende zomer een geschikte sterke en gezonde steel is.
groetjes,
Diana

Boudewijn 10 maart 2019 om 23:55

Hallo Diana
Nou ook nog een fantastische uitleg over rozenstruiken op deze site; geweldig.
Zelf stek ik ook al jaren als echte liefhebber rozen en eigenlijk wel het hele jaar door.
Als je pas begint met stekken, neem dan klimrozen,want die doen het bijna altijd(met name ramblers). In de winter gebruik ik groeilampen (Google maar eens op “Roleadro Led-plantenlamp ” Amazon.de) ; werkt perfect op een donkere zolderkamer.
Eigenlijk kwam ik na maanden weer eens op de site voor zaai informatie en na uren info lezen kwam dit nieuwe item tegen. Ik ben nog steeds erg onder de indruk ” de mooie moestuin”.

Gr. Boudewijn

Ruud & Diana 11 maart 2019 om 09:22

Hallo Boudewijn,
Dankjewel voor je aardige woorden!
En veel belangrijker nog: hartelijk dank voor de tips/aanvullingen!!
Ik ga zelf dit jaar zeker ook weer rozen stekken, en dan uiteraard van mijn nieuwe aanwinsten (waaronder een paar klimrozen zoals Whitfield Wonder, Old Gold, Zephirine Drouhin en Tausendschön).
groetjes,
Diana

Manon van Wijk 14 maart 2019 om 14:06

Ha Diana,

Zo…. dat wordt dus ook voor mij voor dit jaar een nieuwe uitdaging. Met al je tips gaat het gewoon lukken. Dank daarvoor!
Succes op je 3 fronten.

Groetjes, Manon

Bart 15 maart 2019 om 17:07

Diana,
mooi en leerzaam verhaal. Een klein verbeter puntje, stekken zouden natuurlijk wel zo gezond mogelijk moeten zijn en dat is de stek in de voorbeeld afbeelding niet.
Mijn advies vervang t.z.t. de foto.

P.S. het ook mogelijk winterstekken te maken dat gaat vaak makkelijker en je kan dan snoei afval gebruiken als stekken.

Groet Bart

Petra 15 maart 2019 om 20:04

Bart,
“ Het leven gaat niet altijd over Rozen”
Volgens mij wil Diana aangeven dat het niet altijd goed gaat met het stekken en op deze foto wil ze enkel het verschil tussen een dode en levende stek laten zien.
Of hebben we het niet over dezelfde foto ?

Ruud & Diana 15 maart 2019 om 21:34

Hoi Petra,

Ja, dat vroeg ik me ook af 🙂
Maar in de tekst staat toch ook heel duidelijk dat het niet altijd goed gaat en ook dat wil ik graag laten zien (zodat het verschil goed te zien is tussen een gezonde stek en een dode stek).
Maar misschien bedoelt Bart een andere foto, de allereerste foto van de Caroline Testout is van een plant die wel wat last van roest heeft maar dan nog heel waardevol voor mij was (zie onderste foto).

groetjes,
Diana

Saskia 10 juli 2019 om 09:42

Oh wat leuk en mooi! (Ik ga het zelf proberen en vond deze website net.)

Th.Savelkouls 11 juli 2019 om 23:17

Ja je hebt gelijk Diana om een of twee bovenste blaadjes laat staan, die noemen ze sap trekkers en stimuleren zo de wortel aanzet.
Blad knippen ben ik niet voor, ik rol de blaadjes altijd voor de helft op, zo vermoei je de stek niet nog meer en het heeft hetzelfde effect nl.de vocht verdamping tegen te gaan.
Verder een hele mooie site waar veel liefhebbers van smullen en veel leren.

Ruud & Diana 12 juli 2019 om 09:23

Hallo Theo,
Dankjewel voor de aanvulling en de tip!
Ik ga binnenkort weer wat rozen stekken en dan ga ik het zeker eens proberen om de blaadjes op te rollen in plaats van af te knippen!
groetjes,
Diana

Thea 30 augustus 2019 om 16:32

Zo leuk!
Ik heb ze net gestekt volgens jou aanwijzingen
Nu wachten ….

Marieke 12 januari 2020 om 10:35

Mooie uitleg. Ga het op deze manier ook eens proberen. Verleden jaar ook met aardappels geprobeerd maar die rotten. Geen succes. Ook in afgeknipte plastic waterflessen heb ik 8 stekken gestoken en daar heb ik 2 goed bewortelde stekken gekregen. Heb die eind september in de tuin uitgeplant en vrees dat dat misschien te vroeg was als ik jouw uitleg nu lees. Afwachten maar. Doe het in ieder geval volgende keer op jouw manier.

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 14:04

Hallo Marieke,
Leuk om te horen! Nee, ik las ook iets over de aardappel maar een aardappel is van nature al niet heel sterk en gevoelig voor schimmels, etc.
Rozen zijn heel goed winterhard, als de stek voldoende wortels heeft zal het geen probleem zijn om die in september uit te planten. Het is alleen wel handig om er een stokje bij te zetten zodat de worteltjes niet beschadigen bij veel wind, en om regelmatig even te controleren of de grond niet te nat of te droog is. En anders is het bij storm of strenge vorst ook nog een optie om er een doorzichtige bescherming (cloche) overheen te zetten.
groetjes,
Diana

Ton Feldmann 16 januari 2020 om 13:03

rozen steken gat inderdaad heel goed. Ik heb vorig jaar in het voorjaar gestekt en had het zelfde jaar reeds bloemen !!
Van een beroeps rozen kweker uit Aalsmeer vertelde mij echter dat gestekte rozen zwakker zouden zijn en bevattelijker voor ziektes dan “normaal” vermenigvuldigde rozen. Wat is jpuw ervaring ??

Ruud & Diana 16 januari 2020 om 13:33

Hallo Ton,
Rozen worden geënt op een sterk en gezond ras met een flink wortelgestel. Dus het is hetzelfde als bij geënte tomaten of komkommers; het uiteindelijk ras dat erop geënt is mag wat zwakker zijn omdat ze wordt gedragen door de sterke ent. Als je zelf rozen stekt en dus niet ent is het extra belangrijk om een ras uit te zoeken dat van zichzelf gezond, sterk, ziektebestendig, groeikrachtig en bloeirijk is. Ik heb hier 2 keer het ras Just Joey staan; één gekochte en dus geënte, en één zelf gestekte. Die laatste blijft iets lager maar is verder net zo gezond en bloeit even rijk. Ik heb daarnaast bijvoorbeeld ook een Heritage die hier wat iel en kleine en dun blijft en waarvan ik dus geen stekken ga nemen.
groetjes,
Diana

Hans & Tessa 27 januari 2020 om 19:14

Hoi Diana,
Wij willen rozen gaan stekken.
Nou hebben we een tak waar al een nieuwe loot uit groeit. Is dit gunstig of juist ongunstig voor het stekken?
Groetjes,
Hans & Tessa

Ruud & Diana 27 januari 2020 om 20:56

Hallo Hans en Tessa,
Het is geen probleem als er al een nieuwe loot groeit want het betekent dat het een gezonde en sterke tak is.
Maar het is ook geen voordeel want uiteindelijk moeten er eerst worteltjes worden gevormd en is weinig blad beter dan veel blad (want anders zal de stek ook proberen blad te behouden terwijl die energie beter kan worden gestoken in de maak en groei van nieuwe wortels). Dus wellicht is het wel handig om wat van de bladeren te verwijderen als de stek dus veel stengel/blad bevat.
groetjes,
Diana

Jeroen 15 februari 2020 om 17:18

Hallo Diana,
Fijn artikel over rozen stekken. Ben toch ook benieuwd naar jou ervaring met gezond houden van rozen. Hoe pak jij dit aan? Misschien wil je hier ook een no-nonsens artikeltje aan wijden. Of andere tips zijn ook welkom. Groet van een roos aspirant, Jeroen

Ruud & Diana 16 februari 2020 om 10:04

Hallo Jeroen,
Omdat een roos op een sterke (wilde) roos wordt geënt is zo’n gekochte roos altijd sterker en gezonder. Dat neemt niet weg dat er geënte rozen zijn die toch ook niet heel sterk zijn, en niet-geënte rozen die juist heel gezond en sterk zijn. Je stekt dus bij voorkeur van zo’n bewezen sterk en gezond ras. Een groeikrachtige klimroos heeft bijvoorbeeld als stek al meer kans van slagen om een langlevende gezonde roos te worden dan een ras dat al bekend staat om gevoeligheid voor bijvoorbeeld roest, niet zo rijk bloeit, matig groeit, etc.
Ik ga zeker eens een vervolg op dit hoofdstuk schrijven, dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana

Jeroen 16 februari 2020 om 22:16

… Liefst wil ik rozen die gezond blijven zonder iedere maand met gif te spuiten. Rozenkwekers adviseren dit wel maar misschien is het beter om gewoon sterke rassen te behouden aldus wat de ervaring leert. In Duitsland is de oudste Rozenkwekerij van het land Schultheis. 2019 150 jarig jubileum. Nog immer vader op zoon en nu de vijfde generatie. Eenvoudig te googlen. Zeer informatieve site. Kijk uit naar jou ervaring. Want er is nog veel te ontdekken in Rozenland. J.

Thomas 2 mei 2020 om 23:48

Hallo Diana

Zou dit ook lukken met rozen die al afgeknipt in een bloemenwinkel staan?

Met vriendelijke groeten

Ruud & Diana 3 mei 2020 om 09:07

Hallo Thomas,
Ja, dat zou kunnen, mits de stelen heel vers zijn. Bedenk wel dat rozen van een bloemist niet perse uit Nederland komen en speciaal voor de snijkwaliteit worden gekweekt, dat betekent dat ze zonder te zijn geënt bijvoorbeeld gevoeliger kunnen zijn voor het natte Nederlandse klimaat/schimmels/ziekten/etc..
Maar ik heb wel eens gehoord van iemand die een roos van een bos bloemen uit de winkel heeft gestekt en daar een leuke plant aan over heeft gehouden.
groetjes,
Diana

Eric 12 mei 2020 om 20:09

Hoi, ik heb het ook een keer met aardappelen geprobeerd…resultaat: geen rozen 🙁 wel twee maaltijden verse aardappelen 🙂

Ga het zeker proberen met de rozen van de buren (mooie grote klimroos).

Ruud & Diana 13 mei 2020 om 20:51

Hallo Eric,
Ja, ik heb dat verhaal ook wel eens gehoord, stekken in aardappelen. Het is me een raadsel waarom. Niet dat het helemaal niet kan want ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar een aardappel is gevoelig voor rot en de pseudoschimmel phytophthora, het lijkt me simpelweg geen medium dat heel lang gezond blijft (en het stekken van rozen heeft meer dan 1 seizoen nodig).
Klimrozen stekken gaat over het algemeen heel goed, omdat het zeer groeikrachtige rozensoorten zijn, zo heb ik ooit de klimroos Phyllis Bide gestekt die me per post vanuit België is toegezonden, heeft hier zeker 6 of 8 jaar in de tuin gestaan (tot we de tuin kleiner maakten en ik de roos plus pergola heb weggegeven, naar mijn weten groeit ze bij de nieuwe eigenaar nog steeds prima :-)).
groetjes,
Diana

Monique de Vries 13 mei 2020 om 22:18

Hai Diana, zou de potgrond ook het daarvoor bedoelde (zaai en) stekgrond mogen zijn? Of heeft dat dan weer te weinig of minder goede voedingsstoffen?

Groet, Monique de Vries

Ruud & Diana 15 mei 2020 om 08:21

Hallo Monique,
Mijn ervaring met zaai- en stekgrond is dat zaden en stekken er makkelijk in kiemen en wortelen maar ze vervolgens minder goed groeien, doordat er minder voeding of een andere voedingssamenstelling in zit (maar dat is wellicht ook afhankelijk van het merk). Ik maak al zo lang mijn eigen mengsel van 1 deel grof brekerzand op 6 delen potgrond en een handje vermiculiet dat ik eigenlijk niet meer uit ervaring over zaai- en stekgrond kan vertellen. Maar je kunt er uiteraard prima rozen in stekken. Houd de stekken, als ze eenmaal weer uit gaan lopen, goed in de gaten en bedenk of je ze wellicht wat voeding moet gaan geven (als de stekken niet meer groeien, het blad geel wordt, etc.).
groetjes,
Diana

hedwig 23 mei 2020 om 17:50

Diana, ik heb een prachtige klimroos van onbekend merk in bloei, het was een oud Engels ras weet ik nog en ik wil die graag stekken. Het is nu 23 mei. Moet ik wachten tot de nazomer of kan ik vast beginnen?

Fijne site heb je trouwens!

Ruud & Diana 24 mei 2020 om 08:28

Hallo Hedwig,
Ja hoor, je kunt zeker nu ook stekken. En vooral klimrozen zijn geschikt om te stekken (omdat het van nature al groeikrachtige rozen zijn).
Het enige waar je extra op zult moeten letten zijn de omstandigheden; omdat je stekt voordat de zomer begint zullen de stekken in de warmste maanden van het jaar worteltjes moeten gaan maken, en daarom is het belangrijk dat je er een koele, schaduwrijke plaats voor zoekt en zorgt dat de stekken nooit uitdrogen. Dat is vooral de reden waarom ik in de nazomer stek, omdat het dan al wat koeler is, de zon minder fel schijnt, het wat vaker regent, etc.
Veel succes met stekken!
Diana


Laat een reactie achter op Jeroen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!