Zadenlijst – nieuws

Zo, poehee. Zucht. Geeuw. Nog een zucht. Poehpoeh. Tjongejonge.

Anderhalve week na het openen van de zadenlijst, en zo ongeveer een ‘tsunami’ van mailtjes verder, ben ik een soort van ‘bij’. Ik moet nog heel veel versturen, maar in ieder geval liggen alle bestellingen klaar en zijn alle mailtjes (tot zondag 12-11) beantwoord.

En nu? Nu is 2/3e van de zadenlijst uitverkocht. En ga ik binnenkort de zadenlijst bijwerken. Maar eerst de komende dagen nog elke dag een flink aantal enveloppen proberen te verzenden.

Iedereen heel hartelijk dank voor alle bestellingen!! Ik ben moe maar ook heel trots, ik hoop en neem aan dat het betekent dat mensen over het algemeen tevreden zijn over de zaden en soorten.

Maar ik vraag het me nog steeds af; wat bezielde jullie? 🙂 Ik kreeg net zoveel bestellingen in deze anderhalve week als normaal gesproken in een hele winter. En ook zo veel! Wat moet je in vredesnaam met 5 zakjes Melothria, of met alle tomaten in de lijst (en dat waren er meer dan 50!). Of met 5 zakjes Maggi? Misschien gelijk voor familie of vrienden of kennissen, ik heb geen idee. En ik had geen tijd om erover na te denken, of om het na te vragen. Veel meer dan domweg bestellingen printen en maar in orde maken konden we niet.

Als ik volgend jaar (ik moet er nu niet aan denken 🙂 ) nog een mini-zadenlijstje zou maken zou er ook iets moeten veranderen. Want zo was het niet meer te doen. Ik had geen tijd om bijzonderheden uit te zoeken. En daarvan waren er nogal wat: mensen die geen of halve adresgegevens doorgaven, of mensen die wat extra’s wilden bestellen of iets wilden veranderen, soms via 2 verschillende namen en/of 2 verschillende mailadressen, soms wel 4 mailtjes met aanvullingen of veranderingen. Of onduidelijke bestellingen, of soortnamen, halve namen, bestellingen vanuit de hele website (tot en met F1-hybride-courgettes aan toe :-), etc..

En dat, plus alles tegelijk binnen krijgen; het was eigenlijk echt niet meer te doen. Iemand schreef in een mail; je gaat ten onder aan je eigen succes. En zo is het 🙂 .

Maar gelukkig, alles wordt het nu heel langzaam iets rustiger. Ik ga snel verder, bestellingen voor de 2e keer controleren en enveloppen in orde maken en naar de post brengen. Wil iemand nog raden hoeveel plakband ik er ondertussen doorheen heb gejaagd 🙂 ?

 

33 gedachten over “Zadenlijst – nieuws”

 1. Besteld! (En me flink ingehouden, want ik zou al je paprika’s en tomaten wel willen proberen, maar ik heb maar 1 kas ;-))

  Ben benieuwd naar de Auberginemix. Van de Vera (paar jaar geleden voor het eerst gezaaid van zaad van jou) oogst ik zelf weer de zaden, en die was ook dit jaar weer een succes. Vrienden die ik er een paar gaf hebben ze weken als ‘sierfruit’ laten liggen omdat ze zo mooi waren, en toen pas gegeten, dus met de houdbaarheid zit het ook helemaal goed.

  En je had Pastoralboontjes, hoera! Ze zijn zo lekker en zo moeilijk te krijgen! Had er dit jaar via via wat gekregen en heb er ook wat laten drogen om volgend jaar te zaaien, maar ik zou er nog Veel Meer willen, dus besteld en ik ga volgend seizoen een paar planten apart zetten om alleen maar zaden van te oogsten. Het is me een raadsel dat dit ras zo mondjesmaat verkocht wordt, want het zijn de lekkerste bonen die ik ken.

  Kortom, ik ben helemaal happy. Dank weer voor het vele werk!

 2. We lagen dagen voor je email-deur op stretchers en met dikke dekens in blijde verwachting!

  Nu is het dan zover, zijn we virtueel bezwangerd met tomaten- en ander zaad en kunnen de verlossing in gezonde spanning afwachten.

  Neem je tijd, Diana!

 3. Hai Diana…

  Ik heb vorige week 5 nov ook een mail gestuurd .. maar is tot nu toe nog geen antwoord gekregen van je… is mijn mail wel goed aangekomen? Moet ik dan nog een keer opsturen?
  Oohhh verheug me zo van je zaden… :-)..

  Groetjes,
  Dewi

  1. Hallo Dewi,
   Ik heb een mailtje van je van gisteren (zondag, 20.18 uur), maar geen eerdere mails hoor. Ik hoop dat dat je enige mail is!
   Die van gisteren hoop ik morgen te beantwoorden.
   groetjes,
   Diana

 4. Vraag me af waarom je alles ineens wil doen??
  Je hebt toch de hele winter de tijd?
  Die zaden hoeven toch niet na bestelling een week later binnen te zijn?
  Als het maar voor zaaitijd geregeld is!toch?
  Suc6

  1. Hallo Elke,
   Omdat het huis hier vol ligt met enveloppen en mijn mailbox vol met mails, sommige soorten ook uitverkocht zijn, ik toch ook fouten maak die ik er bij een 2e controle uithaal (en dan moeten die zakjes er dus nog wel zijn). En misschien ook omdat het gewoon in me zit; klaar is klaar, ik wil het gewoon netjes en vlot afwerken zodat iedereen tevreden is. Maar misschien moet ik voor volgend jaar mijn restjes-zakjes-mini-zadenlijst daar nog eens goed over verzinnen :-).
   groetjes,
   Diana

 5. Ik gok op 6.75 rolletjes plakband, Diana. Maar ik had het aantal bonen ook al flink mis, dus ik zit er vast ver naast:)
  Maar chapeau voor de passie waarmee je zoveel liefhebbers van zaden kunt voorzien.
  Ik ben erg blij met je actie!

  Groetjes,
  Oscar
  Bennekom

 6. hallo,

  ik las dat je alle mailtjes tot 12-11 hebt beantwoord. echter heb ik nog geen reactie gehad…

  ik heb mijn bestelling gedaan op 3-11.

  Met vriendelijke groet,

  Matthijs Blömer

  1. Hallo Matthijs,
   Dankjewel voor je melding! Ik heb je wel een mailtje gestuurd hoor, op woensdag 8 november.
   Misschien in je spambox terecht gekomen? Ik stuurde de mail voor alle zekerheid nog een keer.
   groetjes,
   Diana

 7. Hai Diana,

  Waarom ik veel soorten tomaten bij je bestel? Er zijn zoveel verschillende soorten wat het heel moeilijk kiezen maakt. Ik heb groot vertrouwen in jouw (smaak) beoordeling, dus dat maakt het voor mij makkelijk. Gelukkig heb ik een grote kas!

  Groet,

  Judith

 8. Ha ha Diana,

  Ik ben gelukkig niet de ‘gekste’. En ik wilde drie zakjes kaboutermuts omdat ze zo leuk zijn, en dit je laatste jaar is en net zoals jij twee dezelfde tomatenplanten plant, zodat je er nog één over hebt als er iets mis mocht gaan, heb ik een boel extra nodig om mezelf redelijk zeker te voelen dat ik kaboutermutsen krijg en kan oogsten. (Bij mij kan er nog héél veel mis gaan.)
  Vorig jaar bestelde ik geen een tomaat bij je en nu van alles. (Maar niet allemaal). Omdat je zo enthousiast over je tomaten schrijft. Eigenlijk over alles. En daar word je (ik) hebberig van.
  Volgend jaar wil ik met alle plezier de plakbandklus, de printklus of de brievenbusklus op me nemen. 🙂
  Het is zo’n feest als jouw envelop binnenkomt.
  Hartelijke groet,
  Esther

  1. Hallo Esther,
   Helemaal goed hoor :-)!
   Maar zojuist iemand gemaild die 4 zakjes Maggiplant had gereserveerd, technisch gezien zou dat zo’n 80 tot 100 planten op kunnen leveren (x 1 kubieke meter :-)).
   Dit was qua tomaten en paprika’s en pepers ook wel een favorietenjaar, dat helpt misschien ook.
   En heel voorzichtig begint ook in mijn hoofd zich al een kleine planning te vormen voor volgend jaar, met Gardener’s Delight, Green Tiger, Black Seaman, zeker de Orange Russian weer, etc..
   groetjes, veel succes met je planning en behoorlijk veel kaboutermutsen 🙂
   Diana

 9. Hallo Diana.
  Ik las dat je zaden bij je kon bestellen. Misschien heb ik wat gemist. Heb gekeken naar een zadenlijst want je moet wel weten welke zaden je kan bestellen. . Kan je nog zaden bestellen.

  Groetjes, Anneke

 10. Dag Diana,

  Gisteravond opnieuw mijn lijstje (+ aanvulling) verstuurd. Al eerder deed ik dat op 5 november maar heb geen reactie gekregen. Hoop dat het nu gaat lukken!

  Groet, Joke

  1. Hallo Joke,
   Wat vervelend! Nee hoor, ik heb geen mail van je ontvangen, niet op 5 november en niet gisteravond.
   Ik heb van niemand gehoord dat mijn mailadres niet klopt en gewoon doorlopend mailtjes ontvangen dus ik weet niet wat er mis gaat, ik stuur je zelf wel even een mailtje….
   groetjes,
   Diana

 11. Dag Diana,

  Sorry Diana, dank voor je reactie. Ik heb inderdaad een fout in het e-mailadres gemaakt. Heb ze inmiddels opnieuw verstuurd. Nu maar hopen dat er nog wat over is.

  Groet, Joke

 12. Hoi Diana,
  Ik volg je al heel lang op je website.Maar ik heb nog nooit zaad besteld behalve dit jaar heb ik net als andere mijn slag geslaan.Zo heb ik ook Garden Peah en Old Ivory Egg tomaten bij je besteld en heeeel veeel bloemen die voor mijn nieuw zijn.Heerlijk het voorjaar kan beginnen.
  Ik tuinier net als jij met Ruud samen met mijn man dat is wel heel fijn.Diana een vraag jij hebt heel veel tomaten maar Pyros zie ik daar niet bij staan zelf vind ik het een heel fijne tomaat heb jij er misschien slechte ervaringen mee.
  Blijf nog lang doorgaan met je website ikgeniet er altijd van.
  Heel veel groetjes Ineke

 13. Hoi Ria,
  Ja Ria dat is waar het is F1-hybride en daar kun je zelf geen goede zaden van oogsten vandaar dat Diana ze niet heeft.
  Dank je voor het meedenken groetjes Ineke

 14. Hoi Diane

  een vraag :ik wil bramenstruiken planten maar maakt het uit of ik met doorns of zonder doorns plant voor het weghalen van de vruchten door vogels .
  gr wim

  1. Hallo Wim,
   Mijn ervaring is dat vogels weinig problemen hebben met stekels. Hier werd vorig jaar de helft van de oogst kruisbessen (en die hebben toch wel echt scherpe stekels) opgevreten door de eenden :-). Bramen hebben over het algemeen ook niet echt heel erg stekelige doornen, niet zoals kruisbessen en de Japanse wijnbes.
   Hier worden eigenlijk weinig of geen bramen van de struiken gehaald door vogels, er zijn blijkbaar hier op dat moment lekkerdere hapjes te vinden op ons moestuinencomplex.
   Ik zou zelf mijn keuze voor een ras vooral bepalen aan de hand van smaak, grootte en opbrengst.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
   Diana

 15. Beste Diane,
  De zaden die ik bij je heb besteld ben ik in een warme bak binnen aan het opkweken. Bevalt goed.
  Voorts heb 2 vragen:
  1. Die kleine plastic zakjes die je gebruikt voor de zaden, waar kun je die bestellen?
  2. Doe je ook iets aan een wormen compostbak? Ik gebruik de wormenmest daarvan, samen met wat lavameel. Hebben jullie daar ervaringen mee?
  Groeten, Ruud Hermans

  1. Hallo Ruud,
   Ik hoop dat de zaden vlot kiemen!
   Google voor de plastic zakjes even op het woord ´gripzakjes´, dan vind je heel veel aanbieders en heel veel formaten. Ik koop ze in doosjes maar dat zijn er gelijk heel veel, je kunt ze ook per 25 of 50 of 100 kopen, via diverse websites of bijvoorbeeld marktplaats.
   Wij gebruiken lavagrit, voor onze vette klei zou dat net iets beter geschikt zijn dan de poedervorm. Een wormencompostbak staat al heel lang op mijn verlanglijstje, maar het blijft hier lastig omdat we een volkstuin hebben, wormen kunnen geen vorst verdragen, begreep ik, en een wormencompostbak op de tuin (dat zou voor ons de meest logische plek zijn, ons achtertuintje is te klein) zou inhouden dat de bak zomer en winter buiten zou moeten staan. Vooralsnog doen we het maar met onze gewone compostbak en koesteren we de mestwormen, en de regenwormen in de grond 🙂
   groetjes,
   Diana

 16. Beste Diana,

  Peterselie laat ik het tweede jaar staan om in bloei te laten komen ( dan kunnen de insecten er van snoepen) waarna ze in het zaad komen. Met de zaden kan je een mooie drank maken bv. na de oogst zet je de zaden op een biologische jenever en laat het 3 maanden trekken. Zet je ze op een hoog percentage alcohol bv. 50% alc. vodka dan heb je na 3 maanden een tinctuur. Of je maakt er een likeur van. Dit kan je ook doen met selderij vooral bleekselderij geeft een heerlijk aroma .

  1. Hallo Marianne,
   Dankjewel voor je verhaal!
   Vroeger hadden we een tuinbuurman die van peterselie (zoete) wijn maakte, dat vond ik ook altijd heel bijzonder.
   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.