Atjar

Details

(7 beoordelingen)

voor ongeveer 10 kleine potjes van 150 cc

INGREDIËNTEN:

  • 2 kleine spitskolen
  • 2 middelgrote uien
  • 1 grote koolrabi (Superschmelz) of 4 kleintjes
  • 3 tot 4 zomerwortelen
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 liter water
  • 1 liter blanke azijn
  • 10 grote volle eetlepels suiker
  • naar smaak 1 pepertje en/of een klein stukje verse gember, geschild en heel fijn geraspt
  • 1 kleine theelepel koenjit (geelwortel)

 

RECEPT:

Was en maak de groenten schoon. Snijd de spitskool in reepjes, de uien in dunne kwart ringetjes en rasp de wortelen en de koolrabi grof. Breng azijn, water, suiker, zout, geraspte gember, fijngehakte cayennepeper, en koenjit in een flinke pan aan de kook.

Maak ondertussen de potten schoon, met kokend water en soda, spoel na met kokend water en laat het kokendhete water in de potten staan tot je die kunt gaan vullen.

Voeg als het mengsel kookt eerst de uien toe en kook die 2 minuten. Voeg dan koolrabi en worteltjes toe en kook nog 1 minuut. Voeg tot slot de spitskool toe en kook ook dat nog maximaal 1 minuut (voor een lekker knapperige atjar, als je liever een wat zachtere atjar wilt, laat dan nog 3 tot 5 minuten doorkoken.

Giet de gesteriliseerde potjes en deksels met kokendheet water leeg en vul ze met zoveel mogelijk groenten. Zet even apart tot alle potjes goed zijn gevuld met groenten en vul dan af met het azijnmengsel. Sluit de potjes af en laat ondersteboven afkoelen.

Bedenk dat door de toevoeging van het water deze atjar in principe niet zuur genoeg is om na opening heel lang (buiten de koelkast) te bewaren. Als de potten vacuüm zijn is de atjar zeker 8 maanden houdbaar, maar potten die niet vacuüm en potjes die eenmaal open zijn gemaakt bewaar je in de koelkast, maximaal enkele weken.

Tot slot: dit is een algemeen atjar-recept. Bedenk dat bijna alle groenten die knapperig kunnen blijven lekker zijn in atjar. En daarom kun je variëren met bijvoorbeeld andere koolsoorten of maïs, paprikareepjes, peultjes, venkel, of wat je dan ook hebt en/of welke smaakcombinaties je dan ook lekker vindt.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief