Aubergine

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van aubergines in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Synoniemen:   Eierplant, Eiervrucht
  • Latijnse naam:     Solanum melongena (en Solanum aethiopicum, zie bij ‘Teeltwijzen’)
  • Engelse naam:   Eggplant
  • Duitse naam:     Eierpflanze, Eierfrucht
  • Franse naam:     Aubergine

Een aubergine is een subtropische / tropische plant, en dat is wel iets om even over na te denken als je haar in koel Nederland wilt telen. De teelt heeft dan ook wel een aantal haken en ogen. Dat neemt niet weg dat, met wat moed, beleid en trouw het wel heel leuk is om aubergines te telen.

De planten zijn decoratief door de zacht behaarde, grijzige, grote bladeren, de bloei die wit of roze-lila of lila-paars kan zijn, en natuurlijk de vruchten (die in veel meer kleuren bestaan dan de ‘gewone’ donkerpaarse vruchten die we in de winkel zien).

De smaak van aubergines is vrij neutraal, ze neemt de smaak aan van de kruiden die je toevoegt. Een goede aubergine is lekker romig (of is smeuïg een beter woord?), en daardoor past ze heel goed in veel gerechten. Je ziet haar vooral in recepten uit warme landen als Italië, Turkije, Israël, maar ook in de Afrikaanse en Oosterse keuken zie je verschillende soorten en rassen aubergines.

 

TEELTWIJZEN

De teelt van aubergines lijkt een klein beetje op die van hete pepers; ze hebben tijdens de kieming en de groei veel warmte nodig, onder de 20°C stopt de zaailing met groeien. Voor de buitenteelt is er een klein aantal rassen dat redelijk succesvol kan zijn (mits je vroeg zaait en de planten een goede standplaats geeft), het overgrote deel van de rassen heeft een kas nodig om een goede opbrengst te geven.

Bedenk bij je keuze altijd dat er 2 echt wezenlijk van elkaar verschillende soorten aubergines bestaan: de Latijnse namen voor deze 2 soorten zijn:

Solanum melongena: dit is de ‘lekkerste’ soort, met over het algemeen een lekkere, bittervrije en romige smaak (hoewel in deze groep natuurlijk wat uitzonderingen zijn in de vorm van wat rassen met een wat meer bittere schil maar dat heeft dan te maken met het ras).

Solanum aethiopicum: dit is wellicht meer een ‘sieraubergine’, mooi en bijzonder. Maar zeker ook eetbaar maar vaak bitter van smaak – ook hier zijn er wat uitzonderingen.

Voor consumptie kies je over het algemeen een ras uit de groep Solanum melongena. Maar in Afrikaanse landen en gerechten, en in bijvoorbeeld Thaise curry’s worden vaak juist de kleinere auberginetjes uit de aethiopicum-groep gebruikt.

Voor de sier kies je eigenlijk altijd een ras uit de groep Solanum aethiopicum. De bekende ‘Pumpkin on a stick’ is zo’n sieraubergine, rijp wordt ze oranje en gedroogd kan ze dan heel lang bewaard worden (aubergines uit de groep Solanum melongena kunnen nooit bewaard/gedroogd worden).

Aubergine Striped Toga, een Afrikaanse aubergine uit de aethiopicum-groep, grote planten met heel veel kleine aubergines

 

Lees dus vooral de beschrijving wanneer je een ras bestelt. Aubergines uit de laatste groep, de Solanum aethiopicum worden bij het rijpen altijd oranjerood, aubergines uit de groep Solanum melongena worden bij het rijpen vaak grijs, geel of groen. Maar aubergines eet je nooit rijp; je eet ze vooral jong en onrijp (een beetje zoals je een courgette ook jong en onrijp eet). Het rijpen en dus verkleuren duurt heel lang bij aubergines en dan zijn ze niet eetbaar meer; heel bitter, sponzig, harde zaden, etc..

Aubergine White Egg, vrij kleine ovaalronde zacht witte aubergine

 

RASSEN

Naast de in Nederland bekende “gewone” donkerpaarse halflange rassen zijn er (in de melongena-groep) rassen in andere kleuren en vormen verkrijgbaar (wit, groen, roze, paars, eivorm, mini, langwerpig, etc.). De meeste rassen zijn alleen geschikt voor onder glas, lees dus altijd goed de beschrijving bij rassen als je een ras zoekt voor de buitenteelt. En let bij de keuze van een ras op de term “bittervrij” voor de beste smaak.

Roze bloem van de aubergine Listada de Gandia

 

Mijn favorieten:

  • Apple Green: aubergine met appelgroene vorm en schilkleur, vroeg en geschikt voor buiten
  • Rosa Bianca: erg mooi, wit met roze gemarmerd, voor onder glas
  • White Egg: mooie plant, grote opbrengst, vrij kleine ovaal-ronde vruchten
  • Early Black Egg: vroege donkerpaarse aubergine. Mooie planten met donkerpaarse stelen en nerven en donkergroen blad met vleug paars. Ook geschikt voor de buitenteelt.
  • Ukkie en Pukkie: kleine planten (25 cm hoog) geven extra vroeg veel kleine auberginetjes (zo groot als een pingpongbal). Ukkie is wit (en ook witte bloei) en Pukkie is paars (met lilapaarse bloei). Ideaal voor buiten/de teelt in potten of verhoogde bakken.
  • Morden Midget: heeft de bijzondere eigenschap goed tegen een koel en nat klimaat te kunnen, de aubergines zijn ovaal tot rond en donkerpaars van kleur, en dus ook geschikt voor de buitenteelt.
  • Ping Tung Long: erg mooie langwerpige roze/lila-paarse/witte vruchten. Prima opbrengst. Voor onder glas maar met vroeg zaaien, de teelt in pot en een mooie zomer heeft ze ook een kans van slagen in de buitenteelt
  • Vera: mooi en lekker en veel en redelijk vroeg; lila-paarse bloei en wit met roze-paarse vruchten met goede smaak en romigheid. Niet zo vroeg als bijvoorbeeld Ukkie en Pukkie maar zeker een kans van slagen in de buitenteelt (mits vroeg gezaaid en in pot gehouden)
  • Little Fingers: donkerpaarse aubergines in langwerpige mini-vorm. Slim Jim lijkt hier heel veel op, en heeft een nog wat betere opbrengst, maar dan in een fluor-paarse kleur
  • Matrosik: mooie gestreepte aubergine, donkerroze met wit, prima smaak en opbrengst, wel laat en dus vooral geschikt voor de teelt voor onder glas
  • Louisiana Long Green: een meer dan prima opbrengst van lange lichtgroene aubergines (vooral geschikt voor de teelt onder glas)

Maar kijk vooral ook even in mijn kleine database van zelf geteelde rassen voor informatie en foto’s van de soorten/rassen die ik heb geteeld: Database Aubergine

Aubergine Early Black Egg, mooie planten, mer de donkerpaarse stelen en nerven

 

BODEM / BEMESTING

Aubergines houden van een humusrijke grond die luchtig is, voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. Ze houdt zeker niet van zure grond. Als je haar in pot houdt is potgrond die je wat luchtiger maakt met 1-5e deel grof zand en/of wat vermiculiet prima. In de volle grond is het voor het planten van de zaailingen handig om bijvoorbeeld wat rijpe compost door de grond te mengen. Maar ik moet daar wel bij zeggen dat aubergines (net als pepers en paprika’s) het altijd beter in pot doen: omdat een pot sneller opwarmt dan de koude volle grond, je de pot in de meest gunstige omstandigheden kunt zetten, en omdat je meer beheersing hebt over vocht en voeding. Een tussenoplossing tussen de natte, koude vollegrond en een warme pot is een verhoogde bak; daarin is het net iets warmer en minder nat.

Als voeding kun je een gemiddelde hoeveelheid algemene moestuinvoeding geven (zoals bijvoorbeeld Culterra of een ander merk). Volg de aanwijzingen op de verpakking van het soort voeding dat je koopt.

 

ZAAITABEL / PLANTEN / OOGSTEN:

Klik op de tabel om deze in groot formaat te zien:

Aubergine tabel

 

OPKWEEK

Zaai vroeg: bij voorkeur in februari, hoewel maart ook nog mogelijk is. Ik zaai zelf (ondertussen bijna traditioneel 🙂 ) in de laatste week van januari, dan is mijn geduld op en worden de dagen al wat langer. Ik zaai trouwens de drie bekendste warmtebehoeftige soorten  tegelijkertijd (omdat ze alle drie langzaam kiemen, groeien en evenveel warmte nodig hebben) : paprika’s, pepers en aubergines.

Zaai aubergines in potjes of trays voor bij minimaal 20 graden (onder de 18 graden zullen de zaden wachten op betere temperaturen en niet kiemen). Zorg dus bij voorkeur ook voor een constante warmte, bijvoorbeeld door de zaaisels overdag in een zonnig/warm raamkozijn op het zuiden te zetten, en in de avond in de buurt van de verwarming.

Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij pepers: hoe warmer je zaait, des te sneller kiemen de zaden. Ik zaai aubergines zelf in een elektrische propagator bij 26 – 27 graden, daar kiemen de zaden  vaak al binnen een week. Bij kamertemperatuur duurt de kieming gemiddeld zo’n 2 tot 3 weken.

Ik zaai aubergines graag via de denomethode; een methode waarbij je niet in grond maar in papier zaait, en op die manier neemt ze weinig ruimte in beslag en kun je haar misschien wel de meest constante warmte bieden door het bakje met de zaaisels op bijvoorbeeld een modem of mediabox te zetten. Na die kieming zullen de zaailingen wel vrij snel moeten worden overgeplant naar een potje met potgrond gemengd met wat grof zand (en zo snel mogelijk na het kiemen moeten de zaailingen in een licht raamkozijn worden gezet). Lees meer over de denomethode op deze pagina: Denomethode. En zaaien in pure vermiculiet in een afgesloten bakje is ook een optie: Zaaien in vermiculiet

Auberginezaailingen die via de deno-methode zijn gekiemd en nu in potjes met potgrond kunnen worden overgezet om verder te groeien

 

Het is niet wetenschappelijk bewezen maar ik plant graag 3 aubergines bij elkaar in 1 pot (dat doe ik ook graag bij pepers en bij paprika´s). 3 planten bij elkaar kunnen toch nog een goed wortelgestel maken maar geven bij elkaar een mooie, volle, bossige plant met een betere opbrengst dan 1 plant. Ik heb op deze pagina wat uitgebreider uitgelegd waarom en hoe ik dat doe: Pepers per drie

Een auberginezaailing heeft zacht behaard blad en stengels, en daarnaast ook wat kleine stekeltjes. Je kunt je er niet echt aan prikken (omdat ze zo klein zijn) maar het kan wel wat irriteren

 

Houd de zaailingen vochtig: de grond mag niet kletsnat zijn maar ook niet uitdrogen, de plantjes gaan dan al snel slap hangen en herstellen lastig van zo’n droogteperiode. Als de temperatuur onder 18°C komt staat de plant stil; alles wat je haar boven die temperatuur kunt bieden helpt de plant te groeien. Zorg daarbij wel voor een lichte standplaats, zoveel mogelijk licht en zon zorgt ervoor dat de zaailingen dan in het vroege en donkere voorjaar niet te lang en te dun worden. Worden ze wel dun en lang, verlaag dan de temperatuur of zoek een nog lichtere standplaats want het rekken en strekken van zaailingen komt door de combinatie van warmte en (te weinig) licht. Ik heb daarover ook eens een pagina geschreven: Lange en dunne zaailingen

Aubergine Vera

 

Vanaf 12 mei (IJsheiligen) kun je de planten buiten uitplanten. Zoals al gezegd, je houdt aubergines (en trouwens ook pepers en paprika’s) het liefst in pot; naast de al eerder genoemde voordelen kun je een pot ook nog verplaatsen als het weer slecht wordt, kun je de juiste grond geven (potgrond gemengd met 1/5e deel brekerzand), en een mooie pot met een aubergineplant is ook nog decoratief, door het viltige grijsgroene blad, de vrij grote bloemen en de vrolijk gekleurde vruchten.

Aubergine Pukkie heeft ook van die mooie donkerpaarse nerven, en ze bloeit met helder lilapaarse bloemen.

 

De volle grond is het minst geschikt. Als je de mogelijkheid hebt kies dan liever voor een verhoogde bak (is al iets warmer en minder nat dan de volle grond). En als dat ook niet mogelijk is: help haar dan een beetje door een week of 4 voor het uitplanten van de zaailingen zwart plastic over de grond te spannen zodat de grond eronder extra kan opwarmen en de planten dus in een iets warmer bed geplant worden. Door compost door de grond te werken zorg je voor een luchtigere grond. Plant aubergines zo warm, zonnig en beschut mogelijk.

Voor kasteelt kunnen de planten begin mei worden uitgeplant (maar kijk altijd nog even goed naar de weerberichten, met late nachtvorst op komst houd je de zaailingen natuurlijk liever nog een weekje binnen.

Aubergine Rosa Bianca

 

TEELTZORGEN

In principe hoef je niet veel aan snoeien te doen. Zelf vind ik het echter wel prettig om de onderste 30 centimeter van de hoofdstam kaal te houden, en van de vertakkingen die de plant dan vormt 3 of 4 aan te houden (in de buitenteelt kies ik 2 vertakkingen want liever 2 goed dragende takken dan 4 takken met weinig of kleine vruchten). Scheuten, te groot blad dat voor vruchten hangt en lelijk/ziek blad kun je wegknippen. Zorg uiteraard dat je altijd genoeg gezonde en volwassen bladeren overhoudt want zonder blad kan een plant niet groeien en bloeien.

Soms zie je dat na de bloei de uitgebloeide bloem half blijft hangen; trek die er dan voorzichtig uit zodat er geen smet of rotting kan ontstaan als de vruchten zich gaan ontwikkelen.

De bloempjes van aubergine Matrosik

 

De bloemen van aubergines uit de melongena-groep zijn er in het wit, roze, lila en paars (afhankelijk van het ras), altijd mooi (zeker in combinatie met het grijzige tot blauwgroene viltige blad). De bloemen van aubergines uit de aethiopicum-groep zijn altijd wat kleiner en zuiver wit met een warmgeel hart.

Zet een stok bij de planten en bind ze waar nodig aan (ook een beetje afhankelijk van de grootte van het ras).

Een aubergine is een zelfbestuiver, onder glas moet je regelmatig (elke dag even) tegen de hoofdstam van de plant aan tikken om de vruchtzetting te bevorderen (zie hierover ook op de pagina van Tomaten en dan de alinea over ‘tikken’). In de buitenteelt is dat niet nodig, daar zorgt de wind voor de verplaatsing van het stuifmeel.

Geef water wanneer nodig maar aubergines hebben niet heel veel water nodig. Een te vochtige omgeving zorgt ook nog eens voor een snellere aantasting door schimmels als meeldauw. Vochtig maar niet te nat dus.

Aubergine Matrosik

 

OOGST / BEWAREN

Je eet een aubergine dus onrijp (rijpe aubergines oogst je voor zaden maar ze zijn dan rimpelig, sponzig, van kleur veranderd, en niet lekker meer. Je oogst aubergines onrijp maar dan wel op de juiste grootte, soms is dat wat lastig te bepalen want er zijn dus vele vormen en formaten. Ze moet groot genoeg zijn maar nog haar eigen kleur hebben, en je moet de vruchten zacht in kunnen drukken (heel harde vruchten zijn aan het rijpen).

Aubergine Black Dragon

 

Snijd de aubergine met een scherp mes (of liever nog knippen met een knipschaar want de steel is erg taai) van de plant. Zelf geoogste aubergines zijn niet zo lang houdbaar als supermarkt-aubergines; eet ze het liefst dezelfde dag, en anders de dag erop, de vruchten zijn maximaal een dag of 3 te bewaren, koel en donker. Regelmatig aubergines oogsten zorgt voor herbloei en dus weer nieuwe vruchten.

 

ZAADTEELT

Aubergines zijn zelfbestuivend hoewel kruisbestuiving wel mogelijk is. Van zaadvaste rassen kun je zelf zaad winnen door de vruchten overrijp te laten worden: dan zijn de vruchten veranderd van kleur (naar bijvoorbeeld grijsgroen voor de donkerpaarse soorten, de witte en groene soorten verkleuren vaak naar geel). Dit rijpen voor de oogst van zaden duurt lang, hier in de kas laat ik vruchten makkelijk 2 maanden of soms zelfs nog wat langer hangen voor de aubergines rijp genoeg zijn voor de oogst van zaden.

Als je twijfelt, laat de vruchten dan gewoon hangen, liever 2 weken langer laten hangen dan 2 dagen tekort. Als je aubergines niet oogst worden de vrucht eerst heel hard, dan verkleuren de vruchten en worden ze juist zacht (soms zelfs rimpelig).

Aubergine Vera is roze met wit als je haar eet, voor de oogst van de zaden wacht je tot de vruchten eerst heel hard worden en uiteindelijk zacht en rimpelig worden en dan verkleuren naar een soort grijsgeel

 

Ik snijd de aubergine voor de oogst van zaden voorzichtig doormidden. Dan leg ik ze in een bak met water en knijp er een paar keer in en laat ze vervolgens een kwartiertje staan. Het vruchtvlees neemt nu vocht op en wordt zacht en sponzig. Ik druk vervolgens half onder water met duim en wijsvinger de zaden uit de aubergines.

Soms lees je nog wel iets over de vruchten in een keukenmachine  doen maar dat moet ik toch afraden: auberginezaden bevatten geen kiemremmende gelei zoals tomaten en kunnen dus makkelijk beschadigd worden (als ik met een schilmesje de aubergine voorzichtig halveer snijd ik altijd al per ongeluk een paar zaden doormidden).

Gezonken zaden zijn (mits van rijpe aubergines geoogst) de kiemkrachtige zaden, drijvende zaden en velletjes gooi je gelijk weg. Spoel de geoogste zaden nog even goed en laat ze dan een week op een schoteltjes drogen. De zaden blijven ongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig.

Een schaal met oogst uit eigen tuin, de langwerpige lila-paarse aubergines zijn van het ras Ping Tung Long

 


Recepten met aubergines:

Aubergine alla Parmigiana

 

 

32 reacties op Aubergine

Saskia 26 mei 2019 om 12:16

Wat een supersite, dank dat deze bestaat! Ik kijk hier altijd even als ik advies nodig heb of voor lekkere recepten. Vaak blijf ik doorlezen omdat ik weer nieuwe dingetjes tegen kom. Echter op één vraag heb ik niet het antwoord kunnen vinden.
In mijn kas heb ik een aubergine plant staan…nog voordat de bloemknoppen opengaan, vallen er heel veel vroegtijdig er vanaf (aan het begin van het bloemsteeltje). Wat is er aan de hand en wat kan ik er aan doen?

Stella 12 juli 2019 om 16:57

Hallo ,wij hebben 4 aubergines staan in de serre,waarvan 1 veel last heeft van luis ,en bloemen die dan afvallen ,er kruipen ook veel mieren op rond .Ik spuit ze er wel af en haal bladeren weg ,kan ik nog meer doen ?

Ruud & Diana 13 juli 2019 om 08:22

Hallo Stella,
Luizen lokken mieren (luizen scheiden een zoete stof af, ze worden door mieren ‘gemolken’).
In de kas is het zo warm en vochtig dat luizen weghalen helaas vaak niet voldoende helpt, en je wilt natuurlijk voorkomen dat ze naar andere planten overlopen en er een luizenplaag in de kas komt.
Op deze pagina vind je een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen die goed helpen tegen luizen: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/. Gebruik deze aftreksels of huismiddeltjes wel bij bewolkt weer, bij veel zon in de kas kan het wel tot bladverbranding leiden.
groetjes,
Diana

machteld 20 augustus 2019 om 08:49

Fijne informatie, dank je wel!

Gea Stevens 18 april 2020 om 12:12

Een super interessante site, ik volg je al jaren! Ik heb een vraag. Hoe kan je aubergine het beste water geven in de kas? Met een sproeier of onder aan de bij de grond?

Carine p 18 april 2020 om 15:37

Dag Gea, even heel kort, onderaan de plant. Niet sproeien. Grt carine

Fam.van Dijk 1 mei 2020 om 09:17

Beste Diana,
Graag wil ik weten of de aubergineplant in de kas geteeld mag worden
samen met tomaat- en komkommerplanten.

Sonja 1 mei 2020 om 11:55

Ik heb gelezen dat de aubergine eigen soort, dus andere nachtschade-achtigen, niet verdraagt. Dus misschien beter om niet bij elkaar in de kas te zetten.

Ruud & Diana 1 mei 2020 om 14:44

Hallo familie van Dijk en Sonja,
Wij zetten deze soorten al ruim 25 jaar bij elkaar in de kas, uiteraard niet te dicht bij elkaar (een goede plantafstand is altijd belangrijk, ook voor de wortelontwikkeling). En ik houd aubergineplanten wel wat verder bij komkommerplanten vandaan omdat ze beide gevoelig zijn voor meeldauw. Als aubergines niet bij andere soorten uit de nachtschadegroep zouden mogen zouden aubergines niet alleen niet bij tomaten mogen maar ook niet bij pepers en paprika´s en dan blijft er niet veel meer over (want dus liever ook niet de komkommer en meloen te dichtbij). Naar mijn mening is een gezonde kas, een goede verzorging en oplettendheid wanneer er een plant ziek wordt het belangrijkste.
groetjes,
Diana

Sonja 1 mei 2020 om 11:53

Ik heb een aubergine plant gekregen die helemaal vol zit met bloemen. Van tomaat weet ik dat je het aantal bloemen beperkt om mooie grote vruchten te krijgen. Is t beter om dit bij de aubergine ook te doen ?

Ruud & Diana 1 mei 2020 om 14:48

Hallo Sonja,
Ik heb nog nooit bloemen bij tomaten verwijderd hoor, tomaten kunnen het aantal bloemen/tomaten in een tros prima aan en je krijgt er geen grotere vruchten van (het ras geeft aan hoe groot de tomaten worden). Als je in de database van tomaten op mijn website kijkt zie je daar rassen die maar 3 tomaten in een tros maken en tomaten die wel 250 tomaatjes in een tros maken, daar heeft de plant geen enkel probleem mee als ze genoeg tijd krijgt om te bloeien en te rijpen. Ik zou zelf bij aubergines alleen bloemen verwijderen als de plant nog te klein/jong is om al die aubergines te dragen.
groetjes,
Diana

Ivanca 8 mei 2020 om 17:18

Hoi Diana,
Super fijn je nieuwe website! Heel overzichtelijk. Een vraagje: Misschien lees ik eroverheen, maar ik vroeg me af wat je qua bemesting doet bij de aubergines.

Alvast bedankt

Groetjes Ivanca

Wijnie 9 mei 2020 om 09:38

Hoi Ivanca,
Kijk even hierboven bij het kopje bodem/bemesting. Daar heeft Diana er iets over geschreven. Op de pagina’s van de paprika en peper gaat ze er iets uitgebreider op in onder dezelfde kopjes, voor deze 3 soorten is bemesting gelijk.
Groetjes Wijnie

Piet Hack 12 mei 2020 om 16:49

Beste Ivanca

Hoe droog ik een ei van een eierplant zodat ik die volgend jaar weer kan zaaien
Dit jaar is het mislukt had ze te drogen op zolder maar waren zwart en hele maal ineen gekrompen
Wat doe ik verkeerd

Petra 13 mei 2020 om 09:17

Hoi Piet,
Ik zaai al verschillende jaren Eierplant. Op het einde van het seizoen oogst ik enkele eieren, die ik op een slaapkamer op keukenpapier laat drogen. Ze verkleuren van wit naar geel en vervolgens kun je ze opensnijden en volgens mij de methode gebruiken die Diana beschrijft bij zaadteelt: open snijden…..
Zelf wacht ik tot maart/april, maar dit jaar had ik slecht één ei over, de andere waren inmiddels zwart en had ik weggegooid. Ik snij het ei open en lepel het zaad met n beetje vruchtvlees uit het ei en zaai dit rechtstreeks in een bakje (van de Chinees) met pure vermiculiet en zet dit op een slaapkamer bij een temperatuur van zo’n 18 graden.
Ze kiemen vaak al binnen een week !
De zaailingen plant ik dan om in potjes met potgrond en zet ze na Ijsheilingen pas buiten.
Succes,
Petra

Ruud & Diana 13 mei 2020 om 20:54

Hallo Piet (en Petra hartelijk dank voor het antwoorden!),
Mijn beste manier blijft zoals ik bij de alinea Zaadteelt in woord en beeld uitleg; door een aubergine aan de plant te laten rijpen, dat blijft de meest natuurlijk manier, bloemenzaden rijpen ook altijd beter aan de plant dan in een bakje, daar kun je het enigszins mee vergelijken. Neemt niet weg dat het heel lang duurt, in de buitenteelt wellicht te lang, en in de kas moet je op tijd beginnen met het laten hangen van een vrucht tot het rijpen, als je er pas in augustus mee begint is het al te laat want het duurt letterlijk maanden voor de vruchten en dus ook de zaden rijp zijn.
groetjes,
Diana

Koen 17 juni 2020 om 09:16

Hallo diana

Bij mij vallen de bloemen er niet meer af (zoals vorig jaar wel het geval was) en ik denk dat dit door de plantafstand komt, die nu groter is. Maar nu bloeit de plant wel door, maar ik zie niet vruchtontwikkeling bij de uitgebloeide bloemen (ik heb nog gekeken, het vruchtbeginsel is niet gaan rotten). Is dit normaal, dat de vruchten pas later gaan groeien ofzo?
En bij mij groeit de aubergine zoals de tomaat, met okselscheuten waar geen bloemen aankomen. Er komen dan wel bloemen aan de hoofdstam zoals bij tomaat. Ik ben ze nu aan het ‘dieven’, maar vraag me af of dit een goed idee is aangezien u schrijft dat er vertakkingen aangehouden moeten worden. Ik dacht daardoor dus eerst dat aubergine net zoals paprika (die wel vertakt) groeit, maar dat is nu dus niet het geval.

groetjes,
Koen

Koen 17 juni 2020 om 19:43

En bij mij beginnen de bladeren uit te drogen. de grond is nog goed vochtig, en ook niet te vochtig, dus daaraan ligt het niet. Is dit afsterven normaal? Betekent het dat het te warm is bij mij in de kas (mijn min-max-thermometer, die ook in de schaduw ligt, zegt tussen de 30-40 graden, ook als de deur openstaat).

Ruud & Diana 18 juni 2020 om 08:35

Hallo Koen,
Het blad zou in juni zeker nog niet af moeten sterven, dat zie ik wel eens later in het seizoen (als er veel aubergines in de planten hangen en alle energie daar naartoe gaat). Nu zouden de planten, zeker als er nog geen aubergines zijn, nog fris van groei en kleur moeten zijn. Ik weet niet of je mijn blogs leest, ik heb er vorige week iets geschreven over mijn aubergineplanten die uiteindelijk last van spint bleken te hebben, misschien kun je even checken of dat het euvel is: Spint dus
Als at het niet is kun je nog denken aan meeldauw, of aan het afsterven van blad omdat de plant te nat staat, veel meer dan dat kan ik niet bedenken.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 18 juni 2020 om 08:05

Hallo Koen,
Het kan zijn dat jonge planten hun bloemen laten vallen omdat de planten nu eenmaal nog niet groot en sterk genoeg zijn om vruchten te dragen. Dan is het dus tijdelijk en komen de vruchten als de planten ´volwassen´ zijn. Ik neem aan dat je de planten in de kas hebt staan en wel elke dag ´tikt´? Want anders zou daar de oorzaak kunnen liggen.
Op je andere vraag heb ik geen antwoord, ik heb al heel veel aubergines geteeld maar altijd als ‘struik’ en nog nooit gediefd zoals een tomaat. Ik ben benieuwd hoe het afloopt en hoop dat je hier later nog eens wilt melden wat het resultaat van ‘het dieven’ is, wat het betekent voor de hoogte en breedte van de plant en de opbrengst.
groetjes,
Diana

Koen 21 juli 2020 om 20:35

Dag Diana

Ik heb vandaag de eerste aubergine geoogst.
De gediefde planten staan niet op een stevige stam. Ik heb er dus een stok bijgezet. Bij iedere bloemtros, die bij mij dus op de hoofdstam groeien, zijn een á twee aubergines gaan groeien (ik heb nog niet getikt), zodat ik nu gemiddeld vijf aubergines per plant heb (ik heb ongeveer drie bloemtrossen per plant nu, maar misschien komt er nog meer?).
De planten zelf zijn nu niet echt groot: ongeveer 30 cm hoog, maar wel met grote bladeren. Maar dat zou ook aan het ras kunnen liggen?
Ik hoop dat ik hiermee voldoende heb verteld over het “auberginedievenexperiment”.

Groetjes,
Koen

Ruud & Diana 21 juli 2020 om 21:58

Hallo Koen,
De hoogte van de plant is mede afhankelijk van het ras maar gemiddeld worden ze hier (ongediefd) zo’n 60 tot 70 centimeter hoog.
Ik ben benieuwd hoe het experiment afloopt! Vooralsnog klinkt het alsof dieven toch wel meer opbrengst geeft. Ik ga er komende winter eens meer informatie over zoeken en wellicht volgend jaar ook eens testen met planten van hetzelfde ras die ik wel en niet dief.
Dankjewel voor je reactie en uitleg!
Diana

Ron 1 juli 2020 om 16:10

Ik kan nergens goed vinden hoe lang het duurt als er een vrucht groeit. Hoe lang het duurt voordat je deze kan plukken. Duurt dat een paar weken of maanden? Eerste keer dat ik aubergine heb. Zitten nu kleine vruchten aan. Maar geen idee hoe lang voordat ik ze kan plukken.

Ruud & Diana 1 juli 2020 om 16:48

Hallo Ron,
Het ligt heel erg aan het ras waarvan je aubergines hebt gekocht. Bijvoorbeeld: aubergine Pukkie wordt 2 tot 4 centimeter groot, aubergine Ping Tung Long wordt ruim 45 centimeter lang. Maar in elke plant hangen altijd wel wat kleinere of grotere vruchten. Kijk vooral even op de beschrijving van het zakje zaden, daar staat in principe het (ongeveer) formaat op vermeld. Aubergines oogst je jong, zo jong mogelijk maar wel min of meer uitgegroeid. Mocht je geen aubergine uit zaden hebben opgekweekt maar een plant hebben gekocht, dan staat het ook vaak op het kaartje dat erbij zit. En anders zou je een iets kleiner formaat aan kunnen houden dan de gemiddelde aubergine uit de winkel. De teeltduur varieert van 60 tot wel 120 dagen. Ook al de aubergine 1 of 2 weken langer dan oogstbaar aan de plant hangt is ze nog oogst- en eetbaar hoor, er komen alleen steeds meer zaden in. Als die zaden gaan rijpen verkleurt de aubergine en dan is ze echt niet lekker meer, wordt bitter, hard en sponzig.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Diana

wim rust 12 juli 2020 om 22:16

Hoe gecompliceerd tuinieren is wordt hier voor de tigste keer duidelijk.

Ruud & Diana 13 juli 2020 om 08:42

Hallo Wim,
Ik heb geen idee of je zelf tuiniert, of misschien heb je het geprobeerd en is er veel mislukt? En begin je er dan dus niet meer aan of krijg je juist het idee dat je het hoe dan ook een keer wilt laten slagen?
Tuinieren is naar mijn mening zo makkelijk of moeilijk als je zelf wilt. Ik weet zeker dat als mensen nog nooit hebben gemoestuinierd, voor een euro zakje rucolazaden kopen en dat in de volle grond zaaien, ze er een leuke oogst van krijgen. Maar een aubergine is een plant die van nature niet in koel Nederland groeit, en het is wellicht een soort die wat meer kennis vraagt. Maar geldt dat niet voor alle hobby´s? En is het dan niet juist leuk dat als je een hobby leuk vindt er heel veel te ontdekken valt? Denk aan bijvoorbeeld koken; als je nog nooit hebt gekookt en je begint met een bouillabaisse zoals Escoffier die maakte gaat er ook vast wat mis, maak eerst eens een simpele tomatensoep. En als je niet kan breien of haken begin je ook niet met een trui met ingewerkt patroon maar met een pannenlap of sjaal :-).
Het enige verschil is dat mensen die moestuineren niet alles zelf in de hand hebben omdat ze ook nog afhankelijk zijn van het weer en van de dieren in de tuin. Eerlijk gezegd; dat maakt moestuinieren nou juist zo spannend, en elk jaar weer anders. Maar ik geef toe dat je dan wel van tuinieren moet houden, want anders kan er inderdaad wel eens een teleurstelling zijn (net zoals een mislukte taart of een zelf gebreide trui die een scheve en te lange mouw heeft :-)).
groetjes,
Diana

Ann 18 juli 2020 om 08:35

Hallo Diana,
Ik bemerk op de blaadjes van de aubergineplant een kevertje…
Moet ik die verwijderen of kan dat geen kwaad?
Groetjes Ann

Ruud & Diana 18 juli 2020 om 09:27

Hallo Ann,
Er bestaan enorme veel soorten kevertjes en andere insecten dus ik zou niet kunnen zeggen of het kevertje dat je op de aubergineplant hebt gezien schadelijk is. Ik zou eerst letten op wat er met de plant gebeurt, of er aan het blad wordt gegeten. En hoeveel kevertjes het zijn en of ze zich snel vermeerderen of niet. Enkele kevertjes die niet veel schade aan de plant berokkenen zou ik niet weghalen, alleen maar als ze zich uitbreiden en je ziet dat de plant eronder lijdt.
groetjes,
Diana

Ann 18 juli 2020 om 12:13

Bedankt voor uw reactie Diana.
Ik zie dat de kevertjes aan het blad vreten dus heb ik ze er manueel afgehaald.
Groetjes Ann

Tom van Impelen 21 juli 2020 om 09:01

Hallo Diana en Ann,
Laatst had ik ook kevertjes op mijn aubergineplanten.
Bleken larven van de coloradokever te zijn die volop op de aardappelplanten van mijn buren zaten.
Heb ze handmatig verwijderd en geen last meer.
Groeten Tom l

Anja Vrbic 21 juli 2020 om 20:58

Beste Diana, kan je aubergine het hele jaar door planten in de kas ?

Ruud & Diana 21 juli 2020 om 22:02

Hallo Anja,
Zoals je op deze pagina kunt lezen is een aubergine een plant die veel warmte en een lang seizoen nodig heeft en geen vorst kan verdragen. Als je aubergines in de winter in de kas zou willen telen zou je dag en nacht moet stoken om te zorgen dat de temperatuur altijd ruim boven de 20 graden blijft en ook nog eens sterke groeilampen moeten gebruiken om te zorgen dat ze ook in de winter voldoende licht krijgt. De kosten zouden niet opwegen tegen de vruchten die je dan wellicht zou kunnen plukken. Aubergines zijn ook nog eens gevoelig voor luis, spint, meeldauw, etc. en de kans daarop wordt dan ook nog eens groter.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!