Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen

In de handel kun je voor heel veel ziekten, schimmels of plaagdieren die je bloemen, planten en/of groenten aantasten een middeltje kopen. Soms biologisch. En dat betekent dat het middel ‘door de natuur afgebroken wordt’, het betekent helaas niet altijd dat het ook ‘diervriendelijk’ is (niet voor het dier dat je wilt bestrijden en soms ook niet voor andere dieren die daar ook rondscharrelen).

Voor alle duidelijkheid; zelfgemaakte middeltjes zijn ook niet altijd even lief voor de dieren die je wilt bestrijden of voor de dieren daaromheen hoor. Het is altijd de grote afweging: hoeveel schade wordt er verwacht als je niet ingrijpt en hoe groot is de kans dat het probleem zichzelf wel oplost (bijvoorbeeld doordat vogels, kikkers of egels het werk voor je opknappen en de belagers opeten. Als ik mag kiezen, dan kies ik uiteraard het laatste. Want je wilt er niet aan denken dat je die dieren wellicht ook ziek maakt met je bestrijdingsmiddel. Bij voorkeur grijp ik dus zo min mogelijk in en probeer ik te zorgen dat er een evenwicht is in de tuin, waarbij planten en dieren soms elkaars vrienden zijn maar soms ook elkaars vijanden.

Maar soms is het niet anders. En dan voorkom ik liever iets dan dat ik het moet bestrijden, bijvoorbeeld door het gebruik van een net of vliesdoek.

Aalbessen waarbij de besjes gaan kleuren beschermen we door een net (aan alle kanten hermetisch afgesloten zodat vogels er niet in verstrikt kunnen raken). En links zie je dat de kolen door zo’n zelfde soort net zijn afgedekt (tot ze groot genoeg zijn en de vogels er geen interesse meer in hebben)

Maar mocht je, door welke omstandigheid dan ook, met de handen in het haar zitten omdat een bepaald dier of schimmel je rozen vernielt, of je bloemkolen worden opgevreten, of je komkommerplant bezwijkt……..en je wilt liever geen gebruik maken van chemische middelen, dan heb je misschien iets aan de receptjes deze pagina.

Bedenk dus allereerst of het echt nodig is om in te grijpen. Zorg voor diversiteit in je tuin; een tuin vol met alleen maar prei lokt de preivlieg, preimot en preimineervlieg. In een tuin waar heel veel verschillende soorten bloemen en/of groenten afgewisseld worden zal een belager meer moeite moeten doen om voldoende planten van zijn gading te vinden. Je maakt het ze daarmee lastiger. En meer verschillende planten in een tuin betekent meer verschillende soorten dieren. En die dieren zijn soms elkaars vijanden. Het bekendste voordeel is wellicht de wortelvlieg en de preivlieg (uienvlieg) – door het beurtelings zaaien/planten van rijtjes wortelen en uien is de kans groot dat de uienvlieg de wortelvlieg verjaagt, en andersom.

Afgewisseld uien en worteltjes in rijen

Er zijn heel veel manieren om te zorgen dat je tuin een min of meer  natuurlijk evenwicht krijgt waar altijd wel belagers van bepaalde planten zullen zijn, maar ook de tegenhangers daarvan (in dier of plant). Er zijn bijvoorbeeld ook goede combinaties van planten te bedenken waardoor de kans op een plaag kleiner wordt. Een voorbeeld daarvan is het planten van Oost-Indische kers in de tuin in de buurt van bonen; beide zijn aantrekkelijk voor luizen en het is jammer dat de luizen massaal naar de Oost-Indische kers gaan maar daardoor laten ze wellicht de bonen met rust.

Ook hier hebben we wel eens last van een luizenplaag, en ook wel eens een slakkenplaag gehad, of pissebedden in de kas die de meloenen opvraten. Als de aantasting niet te erg is kunnen planten er soms wel ‘doorheen groeien’.  Maar er zijn situaties waarin je helaas toch zult moeten ‘bestrijden’ om te zorgen dat je zelf ook nog wat kunt oogsten. Een paar slakken zullen niet zo veel schade aanrichten maar een complete plaag (en het jaar erop weer door alle baby’s die ze ondertussen hebben gemaakt) kunnen sommige planten tot op de nerf opvreten waardoor planten niet meer kunnen groeien en doodgaan.

Kool die zo erg is opgevreten dat er bijna alleen nog maar nerven zijn kan nooit een mooie stevige grote rode kool opleveren

DE BESTRIJDINGSMIDDELEN

In principe gebruik ik zelf 2 soorten mengsels van planten die kunnen helpen bij ziekten en plagen:

 • Een extract: je kookt verse of gedroogde plantendelen in water en je laat dat daarna afkoelen en trekken (als ‘thee’). Dit zijn middelen die kunnen helpen tegen plagen maar soms ook ziekten, vaak doordat ze geurstoffen (etherische oliën) bevatten waar plaagdieren een hekel aan hebben, of doordat er bijvoorbeeld een zuur of bitterstof in zit waar plaagdieren niet tegen kunnen.
 • Een gier: een gier maak je door verse of gedroogde plantendelen aan koud water toe te voegen en dit in een emmer minimaal 1 tot maximaal 3 weken te laten staan, tot de plantendelen zijn gaan rotten. Het water stinkt dan heel erg, door het rotten zijn de goede stoffen die helpen tegen ziekten en plagen verdwenen. Maar daarvoor in de plaats zijn voedingsstoffen als stikstof en kalium gekomen (daarom stinkt het ook zo). Omdat een gier heel sterk is moet het altijd verdund worden gebruikt (1 liter gier op 20 liter water).

Oftewel: wil je een ziekte of plaag bestrijden; maak dan een extract. Wil je planten voeden, maak dan een gier.

Tot slot nog even belangrijk: vroeger gebruikte ik zachte zeep van het bekende merk Driehoek. De laatste jaren zijn er ook heel veel goedekope eigen merken van dit soort zachte zeep bijgekomen. Helaas is daarmee de kwaliteit niet beter geworden, er zitten niet biologische stoffen in (en wat heb je aan een milieuvriendelijk/biologisch middel als het het voor een deel chemisch is gemaakt of chemische bestanddelen bevat. Ik heb biologische groene zeep (in het Frans heet het savon noir) van het merk Marius Frabré gekocht (als je googelt kun je het gemakkelijk via internet bestellen maar er zijn ook andere merken hoor). Het is duurder maar biologisch, en het is zo dik en stevig dat het zuiniger in gebruik is en ik wel een paar jaar met zo’n emmertje doe. Het is gemaakt op basis van olijfolie, het ruikt daardoor ook heel anders dan groene zeep uit potjes en flesjes uit de supermarkt, en het is ook anders en donkerder van kleur:

Gebruik dus bij voorkeur een biologische en kwalitatief goede groene zeep als dat in een recept wordt genoemd. En het andere is: als je de mogelijkheid hebt gebruik dan regenwater in plaats van kraanwater (want dat laatste is gezuiverd, soms zit er chloor in, etc.). Ik maak een gier altijd van regenwater maar voor een extract gebruik ik meestal kraanwater (simpelweg omdat ik gier op de volkstuin maak maar een extract maak ik thuis in de keuken en daar heb ik geen regenwater tot mijn beschikking). Als je kunt kiezen: kies regenwater.

Hieronder volgen dan een aantal planten en recepten, soms ook iets wat je kunt kopen of een simpele vangmiddeltjes. Ik probeer hier zoveel mogelijk manieren van voorkomen en desnoods bestrijden te verzamelen.

ZEEP + OLIE

 • Werking: tegen luizen en spinselmot
 • Recept: meng 1 liter warm water met 2 eetlepels plantaardige olie (zoals zonnebloemolie) en 1 eetlepel biologische groene zeep. Roer regelmatig tot de zeep is opgelost en laat afkoelen. Doe het mengsel in een plantenspuit en vernevel dit op, tussen en onder de bladeren. Doe dit wel op een bewolkte dag want de olie kan voor het verbranden van het blad zorgen.

BRANDNETEL – EXTRACT  

 • Werking: tegen luizen
 • Recept: pluk een flinke bos verse brandnetels, kook die 20 tot 30 minuten in water. Laat daarna 24 tot 48 uur afkoelen/rusten/trekken. Voeg 1 kleine eetlepel zachte groene zeep per liter extract toe. Onverdund vernevelen over planten, 1 tot 2 keer per week herhalen tot de luizen weg zijn.

BRANDNETEL – GIER 

 • Werking: is algemeen plantversterkend en levert wat stikstof (voor meststof voor bladgroei)
 • Recept: doe een flinke bos jonge brandnetels in een emmer en voeg water toe tot het onder water staat. Laat 2 weken lang staan. Zeef daarna, de gier bevat stikstof en calcium (bruikbaar voor bijvoorbeeld koolsoorten, prei, bladplanten, etc.). Verdun 1 liter gier op 20 liter water en giet bij de steel/wortel en niet op het blad want dat kan voor bladverbranding zorgen.

GOUDSBLOEM – GIER  (Calendula officinalis)

 • Werking: is algemeen plantversterkend en levert wat stikstof, zou ook antiseptisch werken
 • Recept: doe 1 kilo verse plantdelen in een emmer en voeg zoveel water toe tot het onder water staat. Laat 2 weken staan. Zeef daarna en verdun 1 op 20 liter water. Giet bij de wortels van planten die gevoelig zijn voor ziekten en schimmels zoals komkommers, rozen, aubergines, etc.. Niet op het blad gieten, kan bladverbranding veroorzaken.
Calendula – goudsbloem

KNOFLOOK – AFTREKSEL

 • Werking: tegen luizen en spintmijt
 • Recept: Snijd 1 grote knoflookbol in stukjes en overgiet met 1 liter kokendheet water. Laat 24 tot 48 uur trekken. Zeef het mengsel en los 1 kleine eetlepel groene zeep op in het extract. Vernevel onverdund op, tussen en onder de bladeren. Herhaal 2 x per week tot de plaag over is. Zie voor een blog over de bestrijding van spint met knoflookextract, plus foto’s van het recept hier: Spint dus

BIER

 • Werking: tegen slakken
 • Recept: Vul een potje of bakje met een flinke laag bier. Graaf dit in de grond in tot de rand van het potje of bakje gelijk met de grond ligt. Slakken houden van bier, vallen er makkelijk in en verdrinken in het bier. Het bier wel regelmatig verversen en elke dag de potjes nakijken en dode slakken verwijderen.

KATTENBROKJES

 • Werking: tegen slakken
 • Recept: een stuk diervriendelijker dan bovenstaande is dit: zet in de schemeravond of na een regenbui verspreid in de tuin een paar platte bordjes neer met droge kattenbrokjes. Slakken komen in grote getale af op de brokjes. Controleer na een uurtje de bordjes en raap de slakken. Je kunt ze dan bijvoorbeeld wegbrengen (wel minimaal 100 meter van je eigen tuin want anders schijnen ze nog wel terug te kunnen komen :-)).

HEERMOES – EXTRACT

 • Werking: algemeen plantversterkend, preventief tegen schimmels zoals meeldauw (bevat silicium)
 • Recept: Pluk heermoes en leg in een pan met water (het heermoes moet net onder water staan). Kook 15 minuten. Laat afkoelen en vervolgens 24 tot maximaal 48 uur trekken. Zeef het mengsel en verdun 1 liter extract op 4 liter water. Geef de planten regelmatig een slokje van dit mengsel. Eventueel kun je het ook over aangetaste bladeren vernevelen.

RABARBERBLAD – EXTRACT

 • Werking: tegen luizen, rupsen, witte vlieg, koolvlieg (door het oxaalzuur)
 • Recept: Pluk 1 kilo blad, snijd in repen en kook 20 minuten in 2 liter water. Laat afkoelen, zeven en voeg 1 eetlepel zachte zeep toe. Verdun 1 op 4 liter water, vernevelen op bewolkte dagen.
Links rabarberblad, eronder gesneden, eronder gekookt, rechts het uiteindelijke extract

RABARBER – GIER

 • Werking: algemeen plantversterkend, geeft wat voeding, vooral stikstof.
 • Recept: Vul een emmer met in stukken gescheurde rabarberbladeren, giet er koud water op zodat het blad onder water staat. Laat 2 weken staan tot het gist en stinkt. Zeef de gier, en verdun het voor gebruik: 1 liter gier op 20 liter water. Gebruik het door bij planten te gieten, niet op het blad in verband met bladverbranding.

HIER GEBLEVEN MET BIJWERKEN PAGINA

Symphytum (Smeerwortel) (gier)

is zeer rijk aan stikstof en kalium, bemesting voor vrucht- en koolgewassen

Recept:

Pluk 1 kilo verse plantendelen en doe dit in een emmer met 10 liter water. Zet dit 2 weken lang onder water (elke dag roeren en zonodig wat water toevoegen). Na 2 weken zeven en 1 op 15 liter water verdunnen. Giet bij de wortels op bewolkte dagen.


Uien (gier)

tegen luizen, rupsen en preventief tegen schimmels

Recept:

Bewaar bij het gebruik van uien in de keuken het loof en de schillen en laat dit drogen. Doe 200 gram gedroogd uienloof/schillen in een emmer met 10 liter water en laat 1 week onder water staan. Zeef het dan en voeg 2 eetlepels zachte zeep toe. Verdun 1 op 15 liter water. Venevelen bij bewolkt weer.


Tot slot: Kopen

Er zijn natuurlijk ook middeltjes in de winkel verkrijgbaar. Zoals in de inleiding al gezegd gebruiken we het liefst zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in de tuin, of het dan gekochte of zelfgemaakte middeltjes zijn. Maar er zijn 3 producten die je kunt kopen die ik hier toch even wil vermelden:

“Neem”-producten

bestrijding van zuigende en knagende insecten

Recept:

divers, er zijn in de handel neemolie, neemzaden en neemextracten. Volg de instructies op de verpakking. De producten worden gewonnen van de ‘Neemboom’ (het is dus een biologisch product). Kijk voor meer informatie op deze pagina.53 reacties op Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen

Marlies Deckers 22 juni 2019 om 08:27

Ik heb een enorme mierenplaag in de tuin. Als ik de grond bewerk ligt het vol met eitjes.
Ook onder sommige planten. Is daar een goed advies voor als alternatief voor mierengif?
Dank en groet,
Marlies Deckers

Ruud & Diana 22 juni 2019 om 09:45

Hallo Marlies,

Als het niet al te erg is laten we hier de mierenplaag gewoon gaan, maar als de grond onder planten door de mieren wordt ‘omgewoeld’ en tot broedkamer wordt gemaakt kunnen planten (wortels) er veel last van krijgen en kan een plant zelfs bezwijken. Je kunt de eitjes zelf met een schepje weghalen en op de composthoop gooien. Of je kunt meerdere keren flink water geven (niet aardig maar soms is het niet anders), water met azijn werkt dan nog wat beter (of heet water) maar of je dat kunt gebruiken hangt af van de plaats en of er planten op die plaats groeien.

Mieren kunnen niet goed tegen de geur van uien, daarvan raken ze gedesoriënteerd, door uienloof (en prei/knoflook/sjalotten) neer te leggen wordt het aantal mieren in ieder geval snel minder.
En mieren hebben een hekel aan sterke (kruiden)geuren, zo zouden ze plaatsen waar munt groeit vermijden. Wellicht kun je eens proberen om een aftreksel van munt te maken en dat regelmatig rond de mierenplaag vernevelen. Ik heb dat zelf gelukkig nog nooit hoeven te proberen, als je dat wilt proberen zou ik het heel leuk vinden als je later eens zou willen laten weten of het heeft geholpen!

Ik hoop in ieder geval dat je hier verder mee kunt!
groetjes,
Diana

Carine p 27 juni 2019 om 15:37

Dag Diana,
Mieren….. ik gebruik hiervoor het volgende. Je maakt een gier van lavendel (als je dit hebt staan natuurlijk). Je kan dit onverdund tegen mieren gebruiken. Na de bloei van lavendel strooi ik de uitgebloeide takjes tussen de planten. Mieren hebben een hekel aan lavendel. Om direct de lopende mieren (bv op terras etc te verhelpen) kan je kaneelpoeder gebruiken. Deze geur hebben ze ook niet graag. De mieren zijn niet dood (hoeft ook niet want het zijn hele goede opruimers), maar ze zoeken een andere weg.
Grt Carine

Ed 8 juni 2020 om 16:20

Had recent mierennest in muntplant in pot.
Dus of het werkt??

Truus 21 september 2019 om 16:11

Ik heb ook nog een tip tegen mieren: ze hebben een hekel aan afrikaantjes. Ze gaan op de vlucht, en daardoor hoef je ze niet te doden. Het werkt ook tegen aaltjes in de grond, die wortels aantasten.

Leon van de Kerkhof 12 juni 2020 om 16:15

Hallo Marlies, een bekend probleem die mieren. Op het terras en straatwerk strooi ik fijn keukenzout in de openingen tegen mieren. Ze gaan er niet dood van maar hebben een hekel aan zout en zoeken een ander plekje. Als zout vochtig wordt klontert het en uiteindelijk worden het weer kristallen. Dit zit de mier in de weg bovendien is het geen stofje dat ze gemakkelijk kunnen verplaatsen. het is bovendien geen voedingsstof.
Net als lavendel hebben mieren een hekel aan rozemarijn. Dus gebruik ik fijn gesneden rozemarijn op plekken waar ik geen zout of kokend water kan toepassen. En ook omdat ik rozemarijn genoeg heb en de bloemen van de lavendel voor mezelf net iets aantrekkelijker vind. Probeer het eens uit. Baat het niet dan schaadt het niet.
Biologisch tuinieren is leuk en veel beter, goedkoper en gezonder dan gebruik maken van chemicaliën, maar het kost wel meer moeite.
Groetjes, Leon.

Carine p 27 juni 2019 om 16:03

Dag Diana,
Even heel snel gedeeltelijk jouw tekst gelezen over milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Ivm met de zachte groene zeep, merk driehoek ken ik niet, maar ik denk dat het belangrijk om weten is dat het een groene/zwarte zeep (savon noire) betreft dat gemaakt is op basis van lijnolie of olijfolie. Misschien toevoegen aan jouw tekst?

Ivm met de gier van brandnetel kan je best toch juiste hoeveelheden gebruiken. Het is een heel straf goedje. 1 kg brandnetelbladeren op 10 liter regenwater gedurende 2 weken in een afgesloten emmer (best dagelijks roeren want het komt naar boven) laten trekken. Verdund gebruiken 20%! 2 liter op 10 liter water. Nooit op bladeren, maar evenmin op droge grond. Ik zal steeds mijn planten water geven en daags nadien gebruiken. Persoonlijk gebruik ik dit bij tomaten, paprika, peper en aubergine in combinatie met smeerwortel bocking 14.

En misschien nog een kleine algemene toevoeging op jouw tekst (als ik zo vrij mag zijn). Het water dat gebruikt wordt voor het maken van gier, thee en extract kan best geen kraantjeswater zijn. Hierin worden oa chloor gebruikt wat de goede effecten van de gier zal neutraliseren.
Ook is het heel beperkt houdbaar, dus niet te lang bewaren.
Groetjes Carine

Ruud & Diana 28 juni 2019 om 09:18

Hallo Carine,
Ja, ik was al begonnen met het herzien van de tekst op deze pagina. Maar ik ben nog niet verder gekomen dan de 2e alinea, gewoon te druk in de tuin en in de keuken 🙂
Maar ik ga deze pagina zeker verder bijwerken, en dan zeker de tips die je noemt daarin verwerken, dankjewel!
Er zijn hier in Nederland 2 soorten groene zeep te koop; die in een pot (zo dik als stevige appelstroop, bruin van kleur), en ook in fles (vloeibaar, lichter van kleur en ik denk hetzelfde maar dan flink verdund).
Ik zal in de tekst wat duidelijker uitleggen wat groene zeep is en waar je het kunt kopen.
groetjes,
Diana

Carine p 28 juni 2019 om 14:27

Dag Diana,
Ik kan me best inbeelden dat je nu geen tijd hebt voor het aanpassen van teksten, ik zou hier nooit tijd voor hebben.
Ik heb nu iets meer tijd voor het lezen, gezien het ondragelijk warm is, gisteren 40 graden in de schaduw. Dan kan je echt in de tuin niets aanvangen.
Kijk eens op de pot van groene zeep, hier staat steeds vermeld of het gemaakt is op basis van lijnolie en soms olijfolie. Ik gebruik ook die stropige zeep die ik oplos in water.
Groetjes carine

Wijnie 28 juni 2019 om 18:42

Hoi Carine,
Pffff, 40 graden is wel erg warm! Ik vond het hier vanmiddag uit de wind in de zon al warm zat met 24 graden. Succes met de warmte!
Omdat ik zowel de dikke goudzeep van tricel als de groene zeep van driehoek in huis heb, heb ik even gekeken naar de ingrediënten. Op beide staat het zo omgeschreven: dit product bevat o.a. zeep (15-30%), parfum, Limonene. Bij de groene zeep van driehoek staat in de tekst ook nog: met plantaardige glycerine en essentiële olie van citronella. Ik heb de indruk dat jij dus een ander soort zachte zeep hebt in Frankrijk dan wij hier, maar heel veel wijs wordt ik niet uit de ingrediëntenlijst..
Groetjes Wijnie

Ruud & Diana 29 juni 2019 om 09:07

Hallo Wijnie,
Ik heb de zachte zeep in pot van het eigen merk van Albert Heijn, en ook daar staat >30% zeep en parfum (Limonene). Dat is wel wat vreemd want wat is die andere 70% dan? Als je googelt lijkt het ook nog stoffen als olie en kaliumhydoxide te bevatten, en ik las ergens ook nog dat er nog baking soda en glycerine in zit.
Het is biologisch afbreekbaar maar schijnt al lang niet meer biologisch te worden gemaakt. Ik vond meer informatie op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_zeep
En dit is ook een leuke website met meer informatie en ook tips waar je groene zeep nog meer voor kunt gebruiken: https://www.huisvlijt.com/groene-zeep/
groetjes,
Diana

Carine P 29 juni 2019 om 16:00

Dag Wijnie en Diana,

Ik ben even gaan opzoeken naar het merk Driehoek ivm groene zeep. Persoonlijk zou ik dit niet gebruiken in mijn tuin, dit is een moderne versie van de groene zeep . Deze zeep bevat parfum, kleurstoffen, is niet 100 pct afbreekbaar, wordt gemaakt van goedkope sojaolie. Vandaar ook de lage prijs.
Een prima product als poetsmiddel, maar niet als bestrijdingsmiddel tegen de luizen in de tuin. Nergens vind ik een verwijzing naar de tuin . Nogmaals dit is mijn bescheiden mening.
Een goede ‘savon noire’ is 100 pct afbreekbaar, bevat enkel olijfolie of lijnolie. Het courante merk dat hier gebruikt wordt (en trouwens ook op nl sites gevonden) , ook door bio-boeren is van Marius Fabre. Hier te vinden in allerhande tuinwinkels, Ijzerwinkels (bij tuinafdeling) en bio winkels; niet in grootwarenhuizen. Hoop jullie hiermee te helpen. Groetjes Carine

Ineke 2 juli 2019 om 13:16

Oh knoflook extract werkt perfect tegen luizen en ook tegen junikevertjes op rozen, ik voeg er als extraatje behalve de groene zeep ook nog een paar druppels teatree olie aan toe, werkt subliem

Carine p 2 juli 2019 om 15:19

Idd ineke, knooflookextract werkt prima. Ik combineer dit met groene zeep, dan wel de natuurlijke versie van groene zeep.
Grt carine

Wijnie 9 juni 2020 om 19:10

Hoi Carine,
Mag ik je wat vragen over de gieren die jij gebruikt? Op internet is de gangbare verhouding 1 kg op 10 liter en bij het geven 1:10 verdunnen. Jij doet 2:10. Geef je dan wel elke 2 weken gier aan je planten of laat je er meer tijd tussen zitten?
Groetjes Wijnie

Wijnie 19 juni 2020 om 09:39

Hoi Carine,
ik vermoed dat je mijn bovenstaande reactie niet gelezen hebt door de vele reacties die er die dag waren geplaatst. Nu het wat rustiger is doe ik nog een poging ;). Ik zou heel blij zijn als je mijn vraag zou willen beantwoorden.
Groetjes Wijnie

Carine p 20 juni 2020 om 00:31

Dag Wijnie,
Sorry, ik had deze vraag niet gezien. Je kan slechts de laatste x aantal reacties terug zien en zo verlies je wel wat vragen of reacties. Het zou ideaal zijn (moesten we in een ideale wereld leven…) om bij de reacties een pijltje te kunnen aanklikken om het verdere reacties te kunnen lezen…
Ivm de gier. Knoflook gier leng ik niet aan. Dit gebruik ik rechtstreeks gemengd met groene zeep.
Netelgier is idd 1 kg op 10 liter regenwater. Bij gebruik heb ik me vergist 1 liter op 10 liter regenwater.
Bij knoflookgier tegen beestjes gebruik ik dit zowat om de 3 dagen tot het probleem opgelost is.
Bij netelgier tegen luizen werkt dit uitsluitend preventief (7 dagen laten trekken).
Bij netelgier als meststof (14 dagen laten trekken) mag je dit regelmatig doen, maar om de 14 dagen haal ik dit nooit. Ik heb teveel planten… ik ben al blij dat ik het 2 keer per seizoen klaar krijg, maar 2 dagen na de bemesting zie ik een verschil aan de planten.
Nu ga ik aanvullend met netelgier ook smeerwortel Bocking gier maken. Alleen de tijd vinden…. groetjes carine

Ruud & Diana 20 juni 2020 om 09:54

Hallo Carine,
Ik heb het wel gevraagd aan Augus maar een pijltje naar een volgende pagina met reacties is op deze website helaas niet mogelijk.
Ik zou wel het lijstje met laatst geplaatste reacties wat langer kunnen maken, het waren er eerst 5, toen 10 en een paar weken geleden heb ik er 15 van gemaakt. Ik zou er misschien nog 18 of 20 van kunnen maken, veel meer kan niet want dat is het einde van de pagina. Ik al morgen even kijken of het mogelijk is het lijstje nog iets langer te maken.
groetjes,
Diana (en succes met het maken van gier, hier staan heermoesgier en brandnetelgier ondertussen al flink te gisten :-))

Wijnie 20 juni 2020 om 13:14

Hoi Carine,
Dankjewel voor je reactie! Ik dacht al dat je mn berichtje niet zou zien, want er waren die dag heel veel reacties na de mijne geplaatst. Geeft niks hoor!
Vorig jaar gaf ik 1x per 4 weken gier (soms alleen smeerwortel, soms half half met brandnetel) aan mn tomaten en peppers in pot. Ik merkte toen dat dat eigenlijk wat te weinig was, dus wil het dit jaar vaker doen (als ik de tijd kan vinden :)). Dit is de enige bemesting die ze van mij nog krijgen zodra de voeding in de potgrond op is. Dan ga ik gewoon de hoeveelheden van internet aanhouden. Succes met je gieren maken! Bij mij staan er weer 2 emmers te stinken.

Een algemene vraag aan wie een antwoord heeft: ik heb dit jaar zo’n 25×40L potgrond gekocht voor in mijn potten. Vorig jaar had ik de gebruikte potgrond grotendeels in mn tuin gekiept, maar ik wil dit jaar proberen het te bewaren en volgend jaar opnieuw te gebruiken in mn potten. Nu weet ik alleen niet goed waarmee ik die potgrond het beste weer kan bemesten en hoe ik de hoeveelheid mest kan bepalen. Heeft iemand een tip? Dank alvast!
Groetjes Wijnie

Carine p 20 juni 2020 om 15:29

Dag Wijnie,
1 x om de 4 weken vind ik al aardig en blijkbaar toch niet genoeg? Hoeveel geef je dan? Hoe lang laat je de gier trekken?
Ik geef zo’n 2 keer per seizoen en telkens 1 liter van het mengsel per plant. Daarnaast is de bodem bedekt met netels en afwisselend met het snoeisel van smeerwortel, maar dan wel de bocking omdat deze meer voedingsstoffen bevat dan andere en wilde smeerwortels. Ook moet ik erbij vermelden dat elke plant aardig wat netels in zijn plantgat heeft gekregen. Hier volstaat dit. Het zal ook wel afhangen van de grond, hier zware klei en vruchtbare grond.
Groetjes Carine

Wijnie 20 juni 2020 om 16:14

Hoi Carine, ik geef per keer zo’n 150-200 ml per plant, dus minder dan jij. Meer geven werkt niet, dan spoelt het via de afwateringsgaten toch weg.
Ik ga denk ik ook die bocking smeerwortel kopen, ik pluk nu steeds de wilde uit de tuin van de buurvrouw, maar dat is maar een klein beetje, dus ik kan er niet ook mee mulchen en dat lijkt me wel handig.
Dankjewel voor je reacties!
Groetjes Wijnie

Wijnie 20 juni 2020 om 16:16

O ja, ik laat mijn gier minimaal 2 weken trekken.

Carine p 20 juni 2020 om 15:33

Sorry Wijnie, ik lees net tomaten en peper in pot. Dit is natuurlijk een ander verhaal dan in volle grond. Helaas kan ik je hierin niet helpen. Ik heb geen ervaring met groenten in pot.
Groetjes carine

Carine p 22 juni 2020 om 15:53

Dag Wijnie,
Sorry, mag ik nog eens terugkomen op de netelgier. De verdunning is 20%, dus 2 liter gier op 10 liter water. Sorry van mijn vorig antwoord, ik heb me hierin vergist. Ik maak zoveel dingen dat ik mijn boeken erbij neem, want kan het niet meer onthouden…..
Groetjes carine

Wijnie 23 juni 2020 om 13:36

Dankjewel voor je aanvulling Carine. Dan ga ik het ook sterker verdund gebruiken.
Groetjes Wijnie

Wijnie 28 juni 2019 om 18:48

Hoi Carine,
Pffff, 40 graden is wel erg warm! Ik vond het hier vanmiddag uit de wind in de zon al warm zat met 24 graden. Succes met de warmte!
Omdat ik zowel de dikke goudzeep van tricel als de groene zeep van driehoek in huis heb, heb ik even gekeken naar de ingrediënten. Op beide staat het zo omgeschreven: dit product bevat o.a. zeep (15-30%), parfum, Limonene. Bij de groene zeep van driehoek staat in de tekst ook nog: met plantaardige glycerine en essentiële olie van citronella. Ik heb de indruk dat jij dus een ander soort zachte zeep hebt in Frankrijk dan wij hier, maar heel veel wijs wordt ik niet uit de ingrediëntenlijst..
Groetjes Wijnie

Wijnie 28 juni 2019 om 18:52

Oeps, 2x was natuurlijk niet de bedoeling

Gery van Ingen 22 februari 2020 om 22:14

Dag Diana, tegen mieren kan je een laagje gebruikte koffie leggen.
Wij gebruiken het om mieren uit huis te houden. Een eenvoudige barrière.
Ben je het zat dan kan het op de composthoop, de compost wormen vinden het heerlijk.
Groet Gery

Ruud & Diana 23 februari 2020 om 09:35

Hallo Gery,
Dankjewel voor de tip!
groetjes, Diana

Loly Kaan 13 mei 2020 om 23:20

Goede avond,

Welke kruiden of bloemen kan ik planten tussen/ naast mijn bloemkool , broccoli en spruitjes planten om te beschermen?
Ik heb ook een fout gedaan, ik heb dit planten niet zo ver van aarbeien geplant. Het is heel erg. Ik wist het niet.

Alvast bedankt

Loly

Ruud & Diana 15 mei 2020 om 08:35

Hallo Loly,
Op deze pagina vind je, denk ik, de meest uitgebreide lijst met combinatieteeltplanten vind je hier: Wiki – companion planting
Kijk daar even bij ‘Brassica’ voor de soorten die goede en slechte buren zijn.
groetjes,
Diana

Arianne 27 mei 2020 om 07:25

Ik heb behoorlijk veel last van witte vlieg. Vooral buiten maar ook in de kas. Nu heb ik t product Spruzit van Ecostyle gekocht omdat ik dacht dat hun producten natuurlijk en dus “natuurvriendelijk” zijn. Bij het lezen van de verpakking zie ik dat dit toch schadelijk is voor lieverheersbeestjes e.a. en dat het alleen binnen mag worden gebruikt. Ik breng het terug naar de winkel… nu heb ik pops besteld van sluipwespjes die de witte vlieg te lijf moeten gaan. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.

Arianne 12 juni 2020 om 22:00

Dankjewel voor de tips Carine!

Marleen 9 juni 2020 om 20:29

Dag Diana,
Hoe lang is een extract te bewaren? Moet het gelijk op of kun je het een heel seizoen gebruiken (bijv. bij luis tegen rozen)

Ruud & Diana 10 juni 2020 om 08:38

Hallo Marleen,
Ik weet het niet precies, je kunt er weinig informatie op internet over vinden. Ik weet dat een extract langer te bewaren is dan een gier. Ik heb vorig jaar een rabarberextract gemaakt en die in flessen bewaard en van ongeveer eind mei tot november bewaard en met succes gebruikt. Ik had nog een restje in november en dat heb ik weggegooid, met het idee dat het altijd beter is om in een nieuw jaar nieuwe extracten te maken. Maar dat doe ik maar op gevoel, misschien is het langer houdbaar. Misschien heeft iemand anders die je vraag leest ervaring met het bewaren van extract en gier. Gieren bestaat onder andere uit vluchtige stikstofverbindingen en dat vervliegt dus. Maar een extract bevat bijvoorbeeld een zuur of bitterstof en het lijkt mij dat die stoffen lang bewaard blijven.
groetjes,
Diana

Servé Aarts 19 juni 2020 om 18:44

Tegen luizen (op pruimenbomen en aalbessen) adviseert men op internet als ecologisch verantwoorde methode vaak een mengsel van water, groene zeep en brandspiritus. Ik heb dat vanmiddag gedaan maar heb er toch geen goed gevoel bij. Ik vraag me af of het middel niet erger is dan de kwaal.

Ten eerste: het lievenheersbeestje verorbert als natuurlijke verdelger honderden luizen. Ik zag ze ook regelmatig zitten op de aangetaste bladeren. Ik kan me voorstellen dat die nuttige beestjes door mijn geklieder ook om zeep worden geholpen. Wie weet daar meer van?

Ten tweede: brandspiritus bevat in de regel 3% methanol, wat als een uiterst giftige substantie wordt beschouwd. Weliswaar spuit ik met een mengsel waarin de spiritus erg met water is verdund, maar de methanolresten belanden toch ook op de vrucht (pruim of bes). Die vruchten moeten nog meerdere weken rijpen, maar omdat regen tegenwoordig schaars kan zijn, regent het er niet vanaf. Wie kan hier iets zinvols over opmerken.

Ruud & Diana 20 juni 2020 om 09:00

Hallo Servé,
Dat is de reden waarom ik geen spiritus gebruik. Ik gebruik bij voorkeur de groene zeep en aftreksels en extracten van planten. Maar zoals ik in het eerste deel van de tekst aangeef gebruik ik het liefst niks en probeer ik ziekten en plagen te voorkomen door onder andere een grote diversiteit aan planten, combinatieteelt, het gebruik van netten, etc. Maar als er echt een plaag is en je oogst in gevaar komt zijn er dus genoeg ‘huismiddeltjes’ zonder spiritus. En het blijft altijd overwegen: huismiddeltjes kunnen ook nuttige insecten doden, dus wanneer wil je gaan bestrijden? Er zit hier nu een klimroos stijf onder de luis. Dat is jammer en niet mooi maar daar doe ik niets aan. En er zat een tomatenplant in de kas onder de luis, ik heb de tomatenplant eruit gehaald (ik had toevallig nog een kousebandzaailing staan die de plaats nu heeft ingenomen). Maar ik heb de ernstig aangetaste aubergineplanten met spint wel verneveld met knoflookextract met groene zeep (en dat helpt heel goed). Ik kijk die planten eerst even goed na en ‘jaag’ aanwezige insecten even naar een buurplant voor ik begin te vernevelen.
groetjes,
Diana

Suzanne 22 juni 2020 om 00:47

Aanvulling op natuurlijke bestrijdingsmiddelen: kaneelpoeder als schimmelwerend middel. Of is dat misschien toch niet onschadelijk? Het werkte wel, gelukkig.
Ruim een week geleden waren plotseling al mijn stekjes Nieuw-Zeelandse spinazie en pompoen in de platte bak overdekt met schimmel. Ik heb gegoogeld en vond een tip om er kaneelpoeder over te strooien. De volgende dag zagen de bladeren wat bruinig, maar het schimmelpluis was weg. Daags erna bij zonnig weer de stekken flink besproeid, zodat de bladeren weer schoon waren. Inmiddels heb ik de stekken uitgeplant en ze lijken goed aan te slaan. Misschien heeft iemand hier wat aan? Of weet iemand bezwaren?

Ruud & Diana 22 juni 2020 om 09:01

Hallo Suzanne,
Dankjewel voor de tip!
Ik had er nog nooit van gehoord en weet dus ook niet of het schadelijk is (en bij twijfel zou ik het dan zelf bijvoorbeeld niet op planten gebruiken waar ik later de bladeren van eet maar wel gebruiken op planten waar ik later vruchten, knollen of peulen van eet. Misschien heeft iemand die dit leest kennis over, of ervaring met het gebruik of de schadelijkheid van kaneel op planten. Ik ben benieuwd! Als ik in de Engelse taal googel (je vindt dan altijd veel meer informatie), op “Is cinnamon harmful to plants” en “cinnamon against mildew”) vind ik veel meer informatie over het gebruik van kaneel tegen meeldauw en andere schimmels, zoals op deze pagina: Joybileefarm
groetjes,
Diana

Carine p 22 juni 2020 om 16:26

Dag Diana,
Ik heb gemerkt dat je het stuk over natuurlijke bestrijdingsmiddelen gedeeltelijk opnieuw verwerkt heb. Mag ik zo vrij zijn hierover een paar aanvullingen te geven.
Er zijn eigenlijk 4 procédés: (sorry voor de Franse woorden) :
1. En macération, hetgeen jullie een gier noemen. Dit betekent dat je organisch materiaal gedurende een x aantal dagen in regen- of bronwater laat trekken. De duur van het laten trekken hangt af van het materiaal, bv 2 weken voor netels maar dit is zeker niet standaard. Heel dikwijls wordt dit verdund, maar ook hier is dit zeker geen standaard.
2. En decoction, (afkooksel vertaald??). Hier ga je planten gedurende 24 uren in water laten trekken. Nadien wordt dit gekookt gedurende 15 à 20 minuten. Laten afkoelen alvorens gebruik.
3. En infusion (aftreksel ?). De planten worden in kokend water toegevoegd en minstens 24 uren laten trekken.
4. Op basis van etherische oliën, maar dat is nog een hele boterham.

Nog een andere bedenking : bij het maken hiervan
– gebruik nooit metaal, maar enkel plastiek, glas of hout
– gebruik nooit kraantjeswater omdat dit de nuttige eigenschappen zal neutraliseren, waarschijnlijk door het chloor. Gebruik altijd regen- of bronwater.
– de houdbaarheid is heel beperkt. Gebruik dus zo snel mogelijk. Onverdund kan je zaken een paar weken bewaren indien op donkere plaatsen gestockeerd wordt. Een netelgier kan je tot een paar maanden bewaren als dit niet gefilterd werd.

Morgen lees ik verder…. 🙂
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 23 juni 2020 om 08:31

Hallo Carine,
Ja, het is nog lang niet klaar, moet er nog veel aan sleutelen want soms is het heel oude informatie, maar nu even te druk in de tuin, misschien als het de komende dagen te warm wordt om naar de tuin te gaan :-).
En ik ‘worstel’ er ook nog wel wat mee want ik wil graag aangeven wat de goede manier is maar tegelijkertijd wil ik niemand afschrikken door maar één optie te geven want dan haken er ongetwijfeld mensen af. Er zijn mensen die geen biologische groene zeep willen of kunnen kopen, ik kan in niemands portemonnee kijken. Ik heb jarenlang de gewone groene zeep uit een pot gebruikt en dat werkte eigenlijk ook best goed (tegen bijvoorbeeld luizen en de spinselmot). Nu ik de Marius Fabré zeep heb zie, ruik en voel ik het verschil maar er zijn nu eenmaal mensen die geen dure zeep kunnen of willen betalen of niet via internet kunnen of willen bestellen. Ik wil heel duidelijk aangeven wat het beste is, zowel tegen plaagdieren als voor de planten (waar wij vervolgens van oogsten en eten). Maar ik heb deze week via mail en facebook al 3 berichtjes gehad/gelezen van mensen die met een oplossing met brandspiritus vernevelen, dan nog maar liever foute groene zeep.
Ik ga hoe dan ook mijn best doen en zal in de tekst in ieder geval ook verwijzen naar de reacties en op den duur verschillende meningen zodat mensen hun eigen afwegingen kunnen maken.

Tot slot: kun je aangeven waarom geen metaal gebruikt mag worden? Geen enkel metaal, ook bijvoorbeeld geen roestvrij staal? Ik heb voor het zeven van gier een oude roestvrijstalen vergiet bij de kringloopwinkel gekocht en daar verder eigenlijk nooit over nagedacht, ik dacht dat roestvrij staal geen geur afgeeft, niet roest, goed schoongemaakt kan worden, etc.

groetjes,
Diana (die vorig jaar ook de handzeep van Marius Fabré heeft ontdekt, heerlijke zeep, wast veel makkelijker en beter schoon en gaat veel langer mee dan ‘gewone’ zeep, en geen last van schrale handen met het extra vaak handen wassen in coronatijd)

Carine p 23 juni 2020 om 16:51

Dag Diana,
Idd, met jouw tekst doe je mee wat je wilt. Ik geef alleen mijn ervaring mee, gebaseerd op jarenlang gebruik van planten.
Mijn tekst/aanvulling had niks te maken met de zeep van marius Fabre . Idd, je maakt zelf een keuze over welke producten je wilt gebruiken in de tuin. Marius Fabre is maar één van de merken, er zijn er meerdere…. maar niet zoveel die bruikbaar zijn in de tuin op biologische manier. Idd, wat wil je uitgeven aan groene zeep…
Waar ik over schreef is dat er meerdere methoden zijn dan de 2 die je vermeldt. En dat het niet standaard is dat je bv. een gier moet verdunnen, en ook dat de duur niet standaard 14 dagen is. De meest gebruikte gieren zijn idd netels en smeerwortel bocking, maar er zijn zoveel meer planten.

De reden om geen kraantjeswater te gebruiken is het neutraliseren van de goede eigenschappen door de aanwezigheid van o.a. Chloor.
De reden om geen ijzeren, metaal, gietijzeren recipiënten te gebruiken om te bewaren of te laten trekken, is omwille van de oxidatie.
Hopelijk ben je hiermee iets.
Ik wil je gerust een overzicht sturen van de mengsels per mail, maar waarschijnlijk in stukjes want nu ontzettend druk.
Grt
Carine

Ruud & Diana 24 juni 2020 om 08:16

Hallo Carine,
Dankjewel voor je reactie!
Ook hier erg druk, misschien is het een leuke discussie voor komende winter, wanneer de tuin in rust is 🙂
Ik weet wel dat er in bronwater en mineraalwater ook Chloor (Cl op het etiket) zit, en er zitten ook metalen in (en trouwens ook altijd behoorlijk wat zout), uiteraard zijn de gehaltes afhankelijk van de bron waar het water uit komt. Dit vond ik zelf wel een verhelderend artikel: Gezondr.nl
Ik denk dat er in Frankrijk heel veel verschillende soorten biologische groene zeep wordt aangeboden, maar als ik in het Nederlands zoek op bedrijven die ‘Savon noir’ verkopen is 95% van wat wordt aangeboden van Marius Fabré, vandaar dat ik het bij die naam noem. Over het eerst laten trekken en vervolgens koken kan ik helaas niet uit eigen ervaring schrijven maar misschien kunnen mensen op ‘decoction’ googelen.
Ik ga snel verder, de temperatuur stijgt hier vandaag heel snel naar de 30 graden, even naar de tuin om te tikken, water te geven en een krop sla te halen 🙂
groetjes,
Diana

Carine p 24 juni 2020 om 16:53

Goed idee Diana, ik wil je hierin best helpen in het najaar/winter. Ik heb de indruk dat alles een beetje door elkaar gebruikt wordt qua terminologie en werkwijze, men spreekt over gier, extract, aftreksel etc. terwijl het gebruik, het maken, het al dan niet verdunnen per product verschillend is. Nu idd te druk om daarmee bezig te zijn. Puffende groetjes Carine

Koen 1 juli 2020 om 10:23

Hallo Diana

Misschien heb ik eroverheen gelezen, maar is het mogelijk om i.p.v. rabarber ook zuring te gebruiken als bestrijdingsmiddel? Want die hoort ook bij de oxalisfamilie.

Carine p 1 juli 2020 om 14:40

Dag Koen,
Je kan een aftreksel (une infusion) maken van zurkel bladeren.
Werkwijze : kook 10 l regenwater, voeg 2 kilo zurkel bladeren toe en laat alles gedurende 24 uren trekken. Niet laten trekken in een metalen pot omwille van de oxidatie.
Gebruik : onverdund
Wordt gebruikt bij appel en perenbomen, na elke regenbui tegen vruchtboom kanker.
Hopelijk ben je hier iets mee.
Grt Carine

margje 1 augustus 2020 om 18:53

waar o waar kan ik neem olie kopen? de pissebedden vreten mijn mooie planten zo vreselijk aan, er liggen wel 30 van die beestjes in groepjes bij elkaar. ik strooide wat bloem maar ja dat is geen gezicht in mijn. tuintje. Helaas kan ik niet vinden waar ik neem olie kan bestellen. Ik woon in Haarlem. dank alvast voor het beantwoorden! groet Margje

Ruud & Diana 2 augustus 2020 om 09:08

Hallo Margje,
Het bedrijf waar ik het ooit kocht bestraat niet meer maar als ik op neemolie googel vind ik maar liefst 77.000 hits met informatie maar ook webshops.
Een voorbeeld is deze maar er zijn er zoveel dat je beter zelf kunt zoeken naar de webwinkel met gunstige verzendkosten, hoeveelheid, etc.: Hekserij shop
groetjes,
Diana

Joke 4 augustus 2020 om 21:42

Hoi Diana,
Ik was op zoek naar de bestrijding van witte vlieg op de spruitkool en ben op je site terecht gekomen, met alle informatie en tips ga ik aan de slag. Ik heb de biologische zeep bij Dille & Kamille gekocht als Savon Noir Liquide, pur végétal € 14,95 voor degene die op zoek zijn.
Succes!
gr Joke

Roxanne 12 augustus 2020 om 15:57

Hoi,

Wat een mooie pagina met veel informatie!

Eigenlijk kwam ik hier terecht, omdat ik op zoek ben naar een milieuvriendelijk middel om mijn hedera mee te behandelen. De schutting van de tuin van ons nieuwe huis is ermee begroeid en sinds kort wordt de groene haag langzaamaan steeds geler. Zoeken op internet leert dat het mogelijk bladvlekkenziekte is, veroorzaakt door schimmel. Daarom mijn vraag: zou het recept met uiengier, zoals het hierboven staat, ook geschikt zijn om mijn hedera te redden?
Bij voorbaat dank voor het meedenken…

Ruud & Diana 13 augustus 2020 om 10:02

Hallo Roxanne,
Ik denk de uiengier, net als een aftreksel van heermoes, vooral preventief werkt. Maar als je planten al ziek zijn denk ik dat je ze beter kunt behandelen met middelen die je daar (hopelijk) voor kunt kopen. Dat neemt niet weg dat zo’n aftreksel wel kan meehelpen. En zelf heb ik ook goede ervaringen met lavameel en zeewiermeel, de mineralen en sporenelementen die daarin zitten kunnen de planten ook helpen om schimmels te weren. En het is natuurlijk ook belangrijk om goed voor de plant te zorgen (eigenlijk net zoals bij een ziek mens), zorg dus voor voldoende voeding, knip eventuele dode bladeren weg, geef water in droge periodes, etc.
Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!